Ja meillä kaikilla oli taas niin mukavaa…
| 0 comments

Juhannus ja raskaaseen musiikkiin keskittynyt Nummirock – siinäpä monen mielestä lyömätön yhdistelmä. ”Monen” on toki suhteellinen käsite viiden ja puolen miljoonan asukkaan maassa, mutta tapahtuma on joka tapauksessa kerännyt tuhansia kävijöitä joka vuosi 80-luvulla tapahtuneen perustamisensa jälkeen.

Tunnelmia Nummirock 2013 -festareilta. (c) Timo Isoaho

Tunnelmia Nummirock 2013 -festareilta. (c) Timo Isoaho

Tuska Open Air ja Sauna Open Air ovat tänä päivänä tunnettuja painavamman tavaran festivaaleja, mutta moni (niin, taas se sana) tuntuu jostakin syystä unohtavan Nummirockin tästä raskaiden suomalaistapahtumien listasta. Se on aivan huutava vääryys, sillä Nummijärven kauniit maisemat ovat tarjonneet unohtumattomia elämyksiä vuosien mittaan. Muistuupa mieleen vuosi 1996, kun Nummen juhannusta sulostuttivat Deep Purple, Iron Maiden, Helloween ja Sepultura – niin, kuinka moni festivaali tarjoaa tänä päivänä tuollaisen kattauksen?

Myös vuosi 1998 oli unohtumaton, sillä estradille kipusivat muun muassa Pantera, Slayer, Dream Theater ja The Hellacopters. Tulipa katsottua vierestä sellaistakin ihmettä, kun Panteran jo edesmennyt kitaristi Dimebag Darrell esitteli mopoilutaitojaan Slayerin Kerry Kingille. Ensin mainittu oli nimittäin saanut jostakin käsiinsä niin sanotun pappatunturin (googlatkaa, jos ei ole tuttu) ja mies kaasutteli sitten tuolla hupaisalla vekottimella ympäri backstagea.

Eikä tässä unohtumattomien tapausten yhteydessä voi olla nostamatta esiin kesää 1994, kun newyorkilaislegenda The Ramones tanssitti juhlakansaa mutavellissä. Taisi olla yksi niistä vähän sateisemmista juhannuksista. Riittävätkö nämä nimet jo? Jos eivät niin lisätään Nummirockin esiintyjien listaan vielä vaikkapa Meshuggah, Bad Religion, The Scorpions, Danzig, Motörhead, Machine Head, Entombed, Faith No More, Paradise Lost, Morbid Angel ja Kreator. Kyllä, tikulla sitä silmään, joka väheksyy tai jopa unohtaa Nummirockin.

Mutta se takavuosista, sillä Nummijärven kesä 2013 oli aivan mainio tapaus. Tai ainakin perjantai – lauantaina nimittäin kutsui jo kotoinen savusauna. Eläkeläiset käynnisti perjantaitanssit iltapäivällä ja lavamanageri Tuomas Saukkosenkin (Before The Dawn, Wolfheart) ilme oli kiitollisen hyväksyvä. ”Mahtavaa aloittaa päivä tällaisella hyväntuulisella esiintyjällä”, mies hymyili.

Amon Amarth viihdyttää yleisöä Nummirockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Amon Amarth viihdyttää yleisöä Nummirockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Mokoman Annala ja Saikkonen juhannuksen vietossa Nummirockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Mokoman Annala ja Saikkonen juhannuksen vietossa Nummirockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Kakkosena paiskannut Mokoma ei petä koskaan – ei edes silloin, kun miehillä on lääketieteellisiä murheita. Kitaristi Tuomo Saikkonen nimittäin niksautti niskansa jo keikan alussa, mutta tuskinpa fanit tuota huomasivat. Vedon jälkeen Saikkonen tuntui hieman murheelliselta, mutta muutamaa tuntia myöhemmin rantasaunaan istahti jo tyytyväisempi mies. Ruotsalainen Amon Amarth taas on noussut jo isoksi eurooppalaiseksi nimeksi, eikä bändi pettänyt Nummessakaan. Yhtyeen materiaali saattaa livetilanteessa tuntua hieman tasapaksulta, mutta siinä tapauksessa biisit kannattaa ottaa paremmin haltuun jo kotona.

Nummirock 2013 ja Ensiferum. (c) Timo Isoaho

Nummirock 2013 ja Ensiferum. (c) Timo Isoaho

Toisella lavalla parhaista elämyksistä vastasivat Ghost Brigade ja Ensiferum, mutta illan kuninkaan viitan kaappasi harteilleen helsinkiläinen Wintersun. Bändin soittohan on tunnetusti aivan käsittämättömällä tasolla ja puolen yön hämäryyden hetkillä myös orkesterin valoshow pääsi oikeuksiinsa. ”Time 1” -albumin parhaat oivallukset ja ”Wintersun”-debyytin ”Battle Against Timen” kaltaiset jättinumerot nousivat ”henkilökohtaisella Nummirock-listalla” kaikkien aikojen hetkien joukkoon. Se ei ole ihan vähän se, vaikka itse sanonkin.

Niin… Nyt juhannus on taas takana ja jouluvalmistelut voivat alkaa. Pian se Nummirock sieltä kuitenkin taas tulee.

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

pixelstats trackingpixel
Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Vastaa

Required fields are marked *.


Connect with Facebook