Walt Disney Animation Studios on ollut käsite elokuvamaailmassa jo vuosikymmenien ajan - eikä syyttä: onhan Disneyn paja julkaissut esimerkiksi klassikot Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Pinokkio, Dumbo, Liisa Ihmemaassa, Peter Pan, Kaunotar ja hirviö ja Leijonakuningas. Listaa voisi jatkaa loputtomiin - vähemmänkin ylivoiman edessä nousevat kädet pystyyn.

Frozen - huurteinen seikkailu

Loppuvuodesta 2013 ensi-iltansa saanut Frozen - huurteinen seikkailu on jo 53. animaatioelokuva Disney-studioilta, mutta taso ei näytä edelleenkään olevan laskemaan päin. Hans Christian Andersenin klassiseen Lumikuningatar-satuun löyhästi perustuva musiikkifantasia Frozen - huurteinen seikkailu on saanut loistavia arvioita - esimerkiksi Leffatykki toteaa: "... se on suuri, aito, tunteita herättävä, toisinaan henkeäsalpaava ja välillä jopa eeppinen..." -, kun taas elokuvaamaailman virtuaaliraamattu Internet Movie Database myöntää tälle sataminuuttiselle teokselle mainion arvosanan 7,6.

Piirrettyjen elokuvien uudistaja - prinsessat Anna ja Elsa

Elokuvan pääosissa ovat Arendellen kuninkaan ja kuningattaren tyttäret Anna sekä Elsa. Kruununperijä Elsa on saanut syntymälahjaksi suuria taikavoimia, joiden avulla hän kykenee luomaan tyhjästä pakkasta, jäätä sekä lunta.

Kuningaspari päättää eristää siskokset toisistaan pelätessään Annan turvallisuuden puolesta. Juhlallisten kruunajaisten aikana Elsan taikavoimat kuitenkin riistäytyvät käsistä ja Arendelleen laskeutuu jäätävä ikitalvi. Anna lähtee myöhemmin etsimään vuorille paennutta siskoaan, sillä vain Elsa voi palauttaa kesän Arendelleen. Tapahtumat etenevät seikkailusta ja kommelluksesta toiseen ja esiin astelee toinen toistaan oivaltavampia hahmoja, joista mainittakoon poro Sven, prinssi Hans sekä lumiukko Olaf.

Upealta näyttävä, hienolta kuulostava ja tyylitajuista huumoria hyödyntävä Frozen - huurteinen seikkailu murtaa ilahduttavasti lajityyppinsä lainalaisuuksia. Elokuvan tarina ei virtaa kuluneella "prinsessa saa lopulta prinssin ja vähintään puoli valtakuntaa" -uomalla vaan pääjuoni painottuu toisistaan erossa eläneiden siskosten väliseen suhteeseen - ja ennen kaikkea rakkauteen.

Frozen-jatko-osa tulossa

Sataviisikymmentä miljoonaa dollaria tekijöilleen maksanut Frozen - huurteinen seikkailu on ollut valtava kaupallinen menestys: jo kolmen ensimmäinen kuukauden aikana sen tuotot nousivat yli miljardin dollarin. Suosio on jatkunut hurjana ja tänä päivänä Frozen - huurteinen seikkailu on kaikkien aikojen kaupallisesti menestynein animaatioelokuva. Tammikuussa 2015 elokuva nousi myös Yhdysvaltain myydyimmäksi Blu-ray-julkaisuksi. Ei ole kovinkaan yllättävää, että monenlaisia palkintoja vastaanottanut elokuva on saamassa jatko-osan. Sen aikataulu on tosin vielä hämärän peitossa.

Tarinan jatkoa odotellessa kannattaa tutustua EMP.fi-verkkokaupan Frozen-tuotteisiin - toppeihin, kaulakoruihin, pyyhkeisiin, peittoihin, julisteisiin ja niin edelleen.

Lue lisää