For Those About To Rock: We Salute You!

Kukapa olisi vuonna 1973 uskonut, että australialaisissa pikkupubeissa Beatlesin ja Rolling Stonesin kaltaisia suuruuksia coveroinut AC/DC kasvaisi yhdeksi maailman isoimmista ja suosituimmista rock-bändeistä. Näin kuitenkin kävi. Kaiken taustalta löytyy bändin perustanut Youngin veljeskaksikko, rytmikitaristi Malcolm sekä koulupuvussa esiintymisestä taidetta tehnyt soolokitaristi Angus. Ensimmäinen single “Can I sit next to you girl / Rockin in the parlor” ei vielä vakuuttanut ja syypää löydettiin laulajasta – karismaattinen Bon Scott korvasi solisti Dave Evansin jo bändin alkutaipaleella.

AC/DC:n voittokulku: High Voltage, Back In Black & Thunderstruck

Yhdessä Bon Scottin kanssa bändi levytti debyyttialbuminsa “High Voltage” (1975), joka oli täyttä rock ‘n roll –dynamiittia. Erityisesti Scottin rouhea ja uniikki ääni antoi bändille omalaatuisen ja tunnistettavan soundin, unohtamatta tietenkään Youngin veljesten legendaarisia riffejä. Kaikille bändin musiikki ei kuitenkaan sopinut ja varsinkin konservatiivisemmat tahot kritisoivat juhlimisesta ja naisista kertovia "pirullisia" sanoituksia. Tämän seurauksena AC/DC sai porttikiellon useille klubeille ja maineen räävittömänä rock-bändinä, mutta tämähän teki heistä entistä suositumman. AC/DC jatkoi nousuaan suuremmille areenoille ja vietti aikaa tien päällä 24/7. Legendaarinen “T.N.T”-albumi (1975) ilmestyi pian debyytin jälkeen.

Albumit “Dirty Deeds Done Dirt Cheap", "Let There Be Rock", "Powerage" ja "Highway To Hell" seurasivat ja bändin suosio jatkoi kasvamistaan, kunnes kaikki pysähtyi kuin seinään – laulaja Bon Scott löytyi menehtyneenä autostaan. Bändin tarina olisi saattanut tulla tässä vaiheessa päätökseensä, mutta Scottia kunnioittaakseen bändi päätti jatkaa. Uudeksi laulajaksi löytyi Brian Johnson, joka pystyi vakuuttamaan äänellään välittömästi. Bon Scott menehtyi juuri kesken legendaarisen “Back In Black” –albumin (1980) nauhoituksia, jota pidetään yhtenä kautta aikojen parhaista rock-albumeista. Nimikkokappaleen lisäksi levyltä irtosivat sellaiset yleisönhuudattajat kuin “Hell’s Bells” ja “Shook Me All Night Long”. Muutama albumi myöhemmin ja kymmenen vuotta ajassa eteenpäin ilmestyi “The Razors Edge”, josta varsinkin avausraita “Thunderstruck” ja sen alkuriffi nostaa edelleen karvat pystyyn.

Rock or Bust & Axl Rosen liittyminen mukaan

Bändi osoitti olevansa vahvassa iskussa vielä 2000-luvulla “Black Ice” (2008) ja “Rock or Bust” (2014) –albumien myötä. AC/DC:n parhaista biiseistä koottu kokoelma toimi myös hittielokuva Iron Man 2:n soundtrackina 2010. Valitettavasti vuonna 2014 perustajajäsenistä vanhempi veljes, Malcolm Young, joutui jättämään keikkalavat terveyssyiden vuoksi ja itsensä lähes kuuroksi laulanut Brian Johnson joutui jättäytymään sivuun 2016. Myös basisti Cliff Williams ilmoitti jättävänsä bändin Rock or Bust –kiertueen jälkeen. Oliko tämä loppu? Mitä vielä! Heavy metalin isä Black Sabbath päätti taipaleensa helmikuussa 2017 mutta rock’n rollin kummisetä AC/DC jatkaa menoaan, uutena nokkamiehenään Guns N' Rosesista maineeseen noussut Axl Rose, joka liittyi yhtyeeseen Rock or Bust –kiertueen aikana. Ja vaikka bändi olisikin jo yli 40 vuoden uran jälkeen ansainnut eläkepäivänsä, bändin räävitön rock ‘n roll ei vanhene koskaan!

AC/DC-tuotteet – paidat, albumit ja paljon muuta

Kaikkihan sen tietävät, että meilläpäin osataan arvostaa hyvää musiikkia ja AC/DC:n huikea show on nähty useaan otteeseen myös Suomessa (ei ehkä kuitenkaan tarpeeksi usein). Viimeksi bändi pisti päitä ja pirunsarvia heilumaan Kantolan tapahtumapuistossa Hämeenlinnassa 2015, jossa seuraavina vuosina vuoronsa saivat Iron Maiden ja Guns N' Roses. Kunnon fani osaa varmasti arvostaa myös EMP:n laajaa AC/DC-tuotevalikoimaa, josta olemme äärimmäisen ylpeitä. AC/DC:n rock ‘n roll -juna jatkaa vahvaa menoaan - meiltä löydät kaiken tarvittavan hypätäksesi mukaan – CD- ja DVD-levyjä, paitoja, huppareita, farkkuja, shottilaseja ja kangasmerkkejä – you name it! Ja monet tuotteista löytyvät yksinoikeudella EMP:ltä! Let There Be Rock!

AC/DC-verkkokauppa miehille, naisille, lapsille ja kaikille rock-henkisille – EMP.fi!

Lue lisää
Sivu / 5