Syksyllä 2003 menehtyneen amerikkalaisen lauluntekijän Johnny Cashin kymmeniä levytyksiä sisältänyt ura hakee vertaistaan millä tahansa asteikolla mitattuna.

Jo vuonna 1955 ensilevytyksensä julkaisseen Johnny Cashin tähti oli mukavassa nousussa heti uran alkuvuosista asti ja ylsipä hän jopa country-musiikkiin keskittyneiden myyntilistojen paalupaikalle kuuluisalla "I Walk The Line" -kappaleellaan, mutta pahaksi onneksi menestyksen alkuhuuma ei kuitenkaan kantanut 60-luvun alkupuoliskoa pidemmälle.

Suosion lasku ei kuitenkaan ollut Johnny Cashin ainoa ongelma niihin aikoihin, sillä huumaavien aineiden ja alkoholin liikakäyttö ajoi taiteilijan moniin vaikeuksiin. Pahoista ongelmista huolimatta The Man In Black -lempinimellä tunnettu Cash ei kuitenkaan itse koskaan joutunut vankilaan - paitsi esiintyjänä. Cashin mittavan tuotannon alkupuolen tunnetuimpia teoksia ovatkin amerikkalaisvankiloissa nauhoitetut hurmahenkiset livealbumit "Live At Folsom Prison" ja "Live At San Quentin".

Cash tuli myös suomalaisille tutuksi jo vuonna 1962, kun toinen legendaarinen taiteilija, Tapio Rautavaara, julkaisi oman versionsa "I Walk The Line" -kappaleesta - suomalaisen näkemyksen nimi oli "Yölinjalla". Rautavaara oli tosin alkuperäisessä suomalaisjulkaisussa merkitty myös kappaleen säveltäjäksi, mutta virheelliset tekijätiedot korjattiin myöhemmissä versioissa.

Jo unohdetuksi tähdeksi tuomitun Johnny Cashin suosio lähti uuteen kasvuun 90-luvulla, kun artisti ryhtyi julkaisemaan American Recordings -albumisarjaa maineikkaan musiikkituottajan Rick Rubinin suojeluksessa. American Recordings -levytysten myötä myös nuoremmat musiikkifanit tutustuivat Cashiin ja erityisellä tavalla vetosivat veteraanin koskettavat versiot Nine Inch Nailsin "Hurt"- ja Depeche Moden "Personal Jesus" -biiseistä.

71-vuotiaana viimeisen päivänsä kohdannut Johnny Cash laskettiin hautaan juhlittuna sankarina ja vaikutusvaltaisena muusikkona - eikä hänen tähtensä ole ollut laskusuunnassa kuoleman jälkeenkään. Legendan sädekehää on pitänyt yllä muun muassa mainio elämäkertaelokuva "Walk The Line" (2005). Cashin poismenon jälkeen on myös julkaistu useita levytyksiä, joista mainittakoon American Recordings -sarjan viides osa "A Hundred Highways" ja sitä seurannut "Ain't No Grave".

Johnny Cash -fanituotteet ovat aina olleet erittäin kysyttyjä ja meillä EMP:llä onkin niitä valikoimissamme todella edustava kattaus. Tilaa Johnny Cash -tuotteet netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu / 2