Dio-tuotteet

Raskaan rockin historia ei tunne montakaan tapausta, jossa uuden yhtyeen debyyttialbumin perään olisi haikailtu yhtä kiihkeästi. Tällainen oli kuitenkin ilmapiiri Ronnie James Dion johtaman Dio-yhtyeen "Holy Diver" -debyyttialbumin julkaisun ympärillä vuonna 1983.

Odotukset johtuivat heavyrock-laulajien ehdottomaan aateliin kuuluneen Ronnie James Dion menneisyydestä - eikä nyt puhuta pelkästään siitä, että amerikkalaissolistin ura oli alkanut jo 50-luvun loppupuolella!

Ensimmäisen huomattavan askeleensa Dio otti 70-luvun puolivälissä, kun hän liittyi heavyrock-legenda Rainbow'n riveihin. Erityisesti yhtyeen kakkoslevy "Rising" (1976) nauttii ehdottoman klassikon mainetta.

Kovasta noususuhdanteesta huolimatta Rainbow-liideri Ritchie Blackmoren (ex-Deep Purple) ja Dion erimielisyydet johtivat lopulta siihen, että laulaja hyppäsi Ozzy Osbournelle potkut antaneen Black Sabbathin riveihin. Kovan luokan tuloksia on ihailtavissa albumikaksikko "Heaven And Hellin" ja "Mob Rulesin" muodossa. Dio ei kuitenkaan viihtynyt Black Sabbathinkaan riveissä, sillä kannuksensa hankkineen miehen veri veti soolouralle.

Harvinaista kyllä, mutta kovista odotuksista huolimatta "Holy Diver" ei osoittautunut pettymykseksi. Albumi ei välttämättä ole kokonaisuutena raskaan rockin historian suurimpia merkkiteoksia, mutta nimikappaleen, "Stand Up And Shoutin" ja "Rainbow In The Darkin" kaltaisia kappaleita on mahdotonta väheksyäkään.

Suomeenkin ulottuneen maailmankiertueen jälkeen Dio julkaisi "The Last In Line" -kakkoslevyn vuonna 1984. Laulaja piti riman taas korkealla ja nimikappale, "We Rock" ja vaikkapa "Mystery" vakuuttivat. Myös kolmoskiekko "Sacred Heartin" (1985) taso pysyi kiitettävänä, mutta taivaalla näkyi jo tummempiakin pilviä, muun muassa kitaristi Vivian Campbellin eron muodossa.

Levyt, kiertueet ja kokoonpanomuutokset seurasivat toisiaan. "Dream Evil" (1987), "Lock Up The Wolves" (1990), "Strange Highways" (1993), "Angry Machines" (1996) ja niin edelleen.

Näinä vuosina bändissä vaikuttivat muun muassa Simon Wright (ex-AC/DC), Doug Aldrich (ex-Whitesnake) ja Jimmy Bain (ex-Rainbow).

"Master Of The Moon" (2004) jäi lopulta Dio-yhtyeen viimeiseksi studiolevyksi. Black Sabbath aktivoitui Heaven & Hell -nimellä vuonna 2007 ja Ronnie James Dio lähti yhtyeen keulakuvaksi. Heaven & Hellin "The Devil You Know" -albumi ilmestyi vuonna 2009, mutta bändin varsinaiset kiertueet jäivät tekemättä, sillä Ronnie menehtyi vatsasyöpään toukokuussa 2010.

Ronnie James Dion legenda elää edelleen vahvana. Huikeat levyt ja upeat fanituotteet löydät netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää