Foo Fighters -tuotteet

Kieltämättä aika hyvä saavutus ilman sen kummempia tavoitteita aloittaneelta rokkipumpulta... Siis se, että ex-Nirvana-rumpali Dave Grohlin omin päin perustama Foo Fighters on myynyt uransa aikana pelkästään Yhdysvalloissa noin viisitoista miljoonaa studioalbumia!

Vuosina 1993-94 perustuksensa luonut Foo Fighters ei kauan toiminut vain Grohlin temmellyskenttänä, sillä Nirvanan rumpupatteriston takaa oman yhtyeensä laulajakitaristiksi siirtynyt mies kokosi pian ympärilleen liveyhtyeen ja orkesteri ryhtyikin keikkailemaan vuonna 1995 ilmestyneen "Foo Fighters" -ensialbumin jälkeen. Debyytti oli välitön menestys.

Foo Fightersin kakkosalbumi "The Colour And The Shape" ilmestyi vuonna 1997 ja sitä pidetään yleisesti orkesterin varsinaisena debyyttinä, sillä pelkästään Yhdysvalloissa yli miljoona kopiota myynyt "Foo Fighters" oli käytännössä Dave Grohlin sooloteos. Myös "The Colour And The Shape" nousi nopeasti suureen suosioon eikä se ole mikään ihme, sillä pitkäsoitto sisältää liudan FF-klassikoita, etunenässä "My Hero", "Monkey Wrench" ja "Everlong".

Ennen vuosituhannen vaihdetta Foo Fighters ehti julkaista vielä kolmannen pitkäsoittonsa. "There Is Nothing Left To Lose" jatkoi amerikkalaisryhmän näyttävää hittiputkea, muun muassa "Learn To Fly" -kappaleen voimin.

Valtavaksi paisunut suosio oli kuitenkin koitua Foo Fightersin kohtaloksi, sillä pitkät kiertueet väsyttivät yhtyeen aina hajoamisen partaalle asti. Horisonttiin ilmestyi muitakin epävarmuustekijöitä: rumpali Taylor Hawkins paini vakavan huumeongelman kanssa ja Dave Grohl siirtyi hetkeksi Queens Of The Stone Age -yhtyeen rumpaliksi.

Syksyllä 2002 ilmestynyt "One By One" -levy kuitenkin lopetti spekulaatiot Foo Fightersin ongelmista ja jopa lopettamisesta. Albumin kovimmat paukut, "All My Life" ja "Times Like These", nousivat saman tien Foo Fightersin kirkkaimpien helmien joukkoon. Kokonaisuutena pitkäsoitto ei kuitenkaan ole Grohlin johtaman ryhmän parhaimpia ja tämän tosiseikan yhtyeen jäsenet ovat itsekin auliisti todenneet.

Lisää Foo Fightersia oli joka tapauksessa tulossa - ja runsaasti olikin. Vuonna 2005 nimittäin markkinoille saapui tuplamittainen "In Your Honor", jonka sisältämät levyt olivat varsin erityyppisiä, sillä Foo Fighters esitteli osaamistaan niin raskaskätisemmin kuin akustisemminkin. "In Your Honorilla" myös vierailee eräs Grohlin sankareista eli Led Zeppelinin John Paul Jones.

Yhä suuremmille areenoille johtanut voittokulku jatkui "Echoes, Silence, Patience & Grace" -levyn myötä vuonna 2007. Esimerkiksi Iso-Britanniassa pitkäsoitto nousi listojen kärkipaikalle ja albumia promotoineella maailmankiertueella Foo Fighters päätyikin soittamaan Wembleyn stadionin kaltaisiin jättiläismäisiiin paikkoihin.

Hittikokoelmaa ja "Foo Fighters: Back And Forth" -dokumenttia taas seurasi "Wasting Light" -albumi, jolta löytyy muun muassa Motörheadin Ian "Lemmy" Kilmisterin tähdittämä "White Limo" -videobiisi. Foo Fightersin suosio jatkui huikeana ja yhtye esiintyi Helsingin Kalasatamassakin noin 30000 ihmisen edessä.

Foo Fightersin viimeisin levytys, marraskuussa ilmestynyt "Sonic Highways", on yhtyeelle uusi iso virstanpylväs. Bändi nauhoitti albumin kappaleet kahdeksassa eri amerikkalaiskaupungissa ja jokaisen biisin purkituksista on myös julkaistu lyhytelokuva.

Seuraavaksi onkin taas uuden maailmankiertueen aika...

Taistele Foo'ta vastaan yhdessä EMP:n kanssa ja tilaa Foo Fighters fanituotteet netistä - levyt, paidat ja hupparit löydät EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu 1 / 1