Elettiin vuotta 1975, kun lontoolaismuusikko Steve Harris päätti perustaa yhtyeen, jonka nimeksi tuli Iron Maiden. Eipä tainnut legendaarinen basisti tuolloin arvata, millaisen bändin hän oli juuri laittanut alulle. On nimittäin kiistaton tosiasia, että tänä päivänä Iron Maidenia kunnioitetaan monissa piireissä jopa kaikkien aikojen tärkeimpänä raskaan rockin orkesterina. Mutta palataanpa kuitenkin sinne 70-luvun lopulle...

Kaikesta myöhemmästä menestyksestä huolimatta Iron Maidenin alkutaival ei ollut mitään ruusuilla tanssimista. Eddie-hirviön maskotikseen ottaneen yhtyeen kokoonpano vaihtui useampaan kertaan eikä yhteistyö tuntunut luonnistuvan kahdella ensimmäisellä levyllä ("Iron Maiden" (1980) ja "Killers" (1981)) laulaneen Paul Di'Annon kanssakaan.

Di'Anno saikin lopulta lähtöpassit, mutta Iron Maidenilla oli onnea onnettomuudessa. Uudeksi solistiksi nimittäin löytyi Bruce Dickinson, jonka Maiden-debyytti "The Number Of The Beast" (1982) on vuosien saatossa noussut erääksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista heavyrock-levytyksistä.

"Pedon luvun" jälkeinen Iron Maidenin 80-luvun tuotanto onkin sitten silkkaa raskaan rockin juhlaa. Kaikki brittiyhtyeen albumit ("Piece Of Mind", "Powerslave", "Live After Death", "Somewhere In Time" ja "Seventh Son Of A Seventh Son") ovat rockmusiikin merkkiteoksia.

Mikään ei kuitenkaan ole ikuista ja 90-luvulla Iron Maideninkin kelkka kääntyi toiseen suuntaan. Dickinson lauloi vielä epätasaisilla levytyksillä "No Prayer For The Dying" (1990) ja "Fear Of The Dark" (1992), mutta soolourasta haaveillut solisti lähti yhtyeestä lopulta vuonna 1993. Samoihin aikoihin myös kitaristi Adrian Smith päätti jättää Iron Maidenin taakseen.

Dickinsonin tilalle uudeksi keulakuvaksi nousseen Blaze Bayleyn ääniala ei yksinkertaisesti riittänyt edellisen solistin ikuistaman materiaalin tulkitsemiseen eivätkä Bayleyn tähdittämät studiolevytyksetkään ("The X Factor" (1995) ja "Virtual XI" (1998)) nostattaneet suuria riemunkiljahduksia yhtyeen miljoonien ystävien keskuudessa.

Fanilegioonat saivat huokaista helpotuksesta vasta vuonna 1999. Tuolloin Iron Maiden paljasti Dickinsonin sekä Smithin palanneen takaisin bändin riveihin ja seuraavana vuonna ilmestynyt "Brave New World" -albumi saikin välittömästi fanien hyväksynnän puolelleen.

Vuosituhannen vaihteesta käynnistyi myös Iron Maidenin uusi voittokulku. 2000-luvulla yhtye on julkaissut lukuisia hyvin menestyneitä studiolevytyksiä ja konserttitallenteita. Viime vuosina brittiryhmä on myös ottanut tavakseen vuorotella upouuden materiaalin ja vanhemman klassikkotuotannon parissa. Esimerkiksi vuonna 2006 bändi julkaisi "A Matter Of Life And Death" -studioalbumin, jonka maailmankiertueen jälkeen Maiden ilmoitti lähtevänsä uudelle kierrokselle "Somewhere Back In Time World Tour" -otsikon alla. Tämän rundin myötä Iron Maiden palasi 80-luvun puolivälissä ilmestyneen "Live After Death" -julkaisun tunnelmiin niin kappalemateriaalin kuin visuaalisuuden suhteen.

Kohta nelikymppisiä juhlivan Iron Maidenin tiivis laukka ei ole edelleenkään laantumaan päin. Tuorein studiolevytys, yhtyeen viidestoista albumi "The Final Frontier" (2010) nousi myyntilistojen ykköseksi peräti 28 maassa. Bändiliideri Steve Harris on joskus takavuosina ilmoittanut orkesterinsa julkaisevan "vain" viisitoista pitkäsoittoa, mutta tämä uutinen on fanien iloksi osoittautunut sittemmin ankaksi, sillä Iron Maiden on vahvistanut julkaisevansa uutta musiikkia jatkossakin. Ja tietenkin yhtye aikoo myös kiertää maailmaa muistellen vanhoja klassikkojulkaisujaan...

Iron Maidenin fanituotteet ovat aina olleet äärimmäisen suosittuja ja ideat designeihin on usein ammennettu Eddie-hahmon variaatioista. EMP on aina tarjonnut mahtavan Iron Maiden -tuotevalikoiman. Tutustu ja tee tilaus!

Lue lisää
Sivu / 4