Judas Priest -tuotteet - CD:t, LP:t, paidat ja muu vaatetus

Black Sabbath on monien mielestä vastuussa raskaan rockin keksimisestä ja helmikuussa 1970 ilmestynyttä yhtyeen ensilevyä pidetään - syystäkin - maailmanhistorian ensimmäisenä heavy-albumina.

On melkoinen sattuma, että samasta työväenluokkaisesta englantilaiskaupungista, siis Birminghamista, saapuu myös toinen legendaarinen heavymetal-yhtye, nimeltään Judas Priest. Black Sabbathin pioneeriasema on horjumaton, mutta hyvin harva raskasta rockia tunteva lähtee kiistämään seuraavaakaan lausuntoa: "Black Sabbath keksi heavyn, mutta Judas Priest hioi siitä täydellistä".

Mutta palataanpa alkuun... Vuonna 1969 kitaristi Kenneth "K.K." Downingin ja basisti Ian Hillin toimesta perustettu Judas Priest etsi oikeaa kokoonpanoa muutamien vuosien ajan, mutta palaset loksahtivat kohdalleen vasta vuonna 1973, kun kitaristi Glenn Tipton ja laulaja Rob Halford liittyivät orkesterin miesvahvuuteen.

Ensilevy "Rocka Rolla" ilmestyi jo seuraavana vuonna, mutta yhtyeen pettymykseksi albumin soundimaailma epäonnistui pahemman kerran. Judas Priestin kaupallinen läpimurto tapahtuikin vasta kuuden vuoden kuluttua, kun klassikon aseman myöhemmin saavuttanut "British Steel" iskeytyi markkinoille.

Panokset nousivat entisestään, kun Judas Priest julkaisi vuonna 1982 "Screaming For Vengeance" -pitkäsoiton. Singlelohkaisu "You've Got Another Thing Comin'" osui kultasuoneen ja kappale nosti brittiyhtyeen areenatason nimeksi myös Yhdysvalloissa. Vuonna 1984 ilmestynyt "Defenders Of The Faith" lujitti bändin asemia perinteisen heavymetalin huipulla.

Yllätys olikin sitten melkoisen kova, kun Judas Priest päätti käyttää muun muassa kitarasyntetisaattoreita "Turbo"-levyllä vuonna 1986. Suuri osa faneista karsasti ratkaisua pahemman kerran ja Judas Priest palasikin raskaamman materiaalin pariin "Ram It Down" -albumilla vuonna 1988. Sama suuntaus jatkui myös "Painkiller"-klassikolla, joka on Judas Priestin historian raskain ja metallisin levytys.

Tässä vaiheessa kaikki näytti erittäin hyvältä Judas Priestin maailmassa, mutta Suomeenkin saapuneen "Painkiller"-maailmankiertueen jälkeen fanilegioonat saivat taas yllättyä - vieläpä erittäin ikävällä tavalla. Laulaja Rob Halford ilmoitti nimittäin lähtevänsä soolouralle.

Isku oli niin kova, että Judas Priest "jäätyi" täysin muutamien seuraavien vuosien ajaksi ja orkesterin seuraava studioalbumi ilmestyikin vasta vuonna 1997. "Jugulator"-levyllä solistina toimi Judas Priest -tribuuttibändistä löydetty Tim "Ripper" Owens, eikä mies hoitanutkaan hommiaan yhtään huonommin, mutta Rob Halfordin maagisuuteen hän ei sentään yltänyt. Neljä vuotta myöhemmin oli vuorossa musiikillisesti varsin vaatimaton "Demolition"-pitkäsoitto ja Judas Priestin suosio valahti pohjalukemiin.

Fanien riemulla ei sitten ollutkaan rajoja, kun Rob Halford ilmoitti palaavansa Judas Priestin keulakuvaksi vuonna 2003. Pari vuotta myöhemmin saapunut comeback-levytys "Angel Of Retribution" oli musiikillisesti selvä loikkaus kohti parempia aikoja. Haastava konseptialbumi "Nostradamus" (2008) puolestaan jakoi mielipiteitä vahvasti eivätkä monet fanit ole koskaan löytäneet tuplamittaisen teoksen punaista lankaa.

Huonoja uutisia oli tarjolla myös vuosina 2010-2011, kun Judas Priest ilmoitti lähtevänsä jäähyväiskiertueelle, ilman yhtyeestä eronnutta perustajaansa K.K. Downingia. Näiden tiedonantojen jälkeen tuuli on kuitenkin kääntynyt taas myötäiseksi, sillä Downingin paikkaajaksi noussut Richie Faulkner on onnistunut sähköistämään yhtyeen uudelleen ja jäähyväistunnelmat ovatkin vaihtuneet hyväntuulisiin "emme lopetakaan vielä" -kommentteihin.

Judas Priestin seitsemästoista studioalbumi "Redeemer Of Souls" ilmestyi kesällä 2014 ja yhtye on parhaillaan mittavalla maailmankiertueelle, joka pysähtyy Helsingin jäähallissa kesäkuun alkupuolella.

Tilaa Judas Priest -tuotteet netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu 1 / 1