Korn-tuotteet

Metallimusiikki ei elänyt voittoisimpia aikojaan 90-luvun alussa - kiitos Nirvanan johtaman valtavan grungetsunamin, joka tuntui pyyhkivän heavybändit kartalta Iron Maidenia ja muita suuruuksia myöten (no, Metallicasentään kiersi maailmaa jättimäisen suositun "Black Album" -klassikkonsa siivittämänä). Vuonna 1993 alkoi kuitenkin tapahtua kummia Bakersfieldin kaupungissa Kaliforniassa.

Kävi nimittäin niin, että laulaja Jonathan Davis, kitaristit Brian "Head" Welch sekä James "Munky" Shaffer, basisti Reginald "Fieldy" Arvizu ja rumpali David Silveria menivät ja perustivat Korn-nimisen yhtyeen Creep- ja L.A.P.D.-orkesterien raunioille. Viisikko ei aikaillut turhia vaan julkaisi "Korn"-debyyttinsä jo seuraavana vuonna. Pitkäsoitto räjähti käyntiin tehokkaalla "Blind"-kappaleella ja - kuten sanotaan - loppu on raskaan musiikin historiaa.

Numetal-musiikkityylin johtotähdeksi noussut ensilevy nosti Kornin huimaan lentoon ja yhtyeen seuraavat julkaisut "Life Is Peachy" (1996), "Follow The Leader" (1998), "Issues" (1999) ja "Untouchables" (2002) menivät kuin kuumille kiville, sillä pelkästään Yhdysvalloissa levyjä on kaupattu reilusti yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Levyjen myötä Korn teki lukuisia menestyksekkäitä maailmankiertueita ja perustipa yhtye myös oman kiertävän festarin "Follow The Leader" -aikakaudella. "Family Values" marssittikin estradille myös Limp Bizkitin, Orgyn, Incubusin ja Rammsteinin kaltaisia kollegoita.

Kornin kymmenisen vuotta kestänyt huimaava voittokulku koki ensimmäisen kolauksen "Take A Look In The Mirror" -albumin myötä vuonna 2003. Julkaisua myytiin selvästi edeltäjiään vähemmän - loistavasta "Right Now" -avauksesta huolimatta - ja bändin rivit alkoivat rakoilla. Vakavaan huumekoukkuun itsensä ajanut kitaristi Brian Welch lähtikin Kornin riveistä ensimmäisenä, vuonna 2005, löydettyään hengellisen elämäntavan.

Laskusuhdanne ei kestänyt kovin kauan, sillä jo "See You On The Other Side" (2005) palautti Kornin Yhdysvaltain listan kärkikahinoihin ja "Twisted Transistor" -singlen johdolla levyä onkin kaupattu yli kaksi miljoonaa kopiota. Rumpali David Silveria oli kuitenkin saanut tarpeekseen ja vuonna 2007 ilmestyneen nimettömän pitkäsoiton jälkeisellä maailmankiertueella Kornin rumpaliksi vakiintui Ray Luzier.

"Korn III: Remember Who You Are" (2010) kertoo jo nimellään, mistä siinä on kysymys: Kornin paluusta omille musiikillisille juurille. Seuraavana vuonna ilmestynyt "The Path Of Totality" taas soi täysin erilaisena, sillä dubstep-vaikutteita sisältäneen levyn tuotannosta vastasivat elektrotuottajat, muun muassa Skrillex ja 12th Planet.

Suomessa useaan otteeseen konsertoineen Kornin viimeisin albumi on mainio "The Paradigm Shift", joka sisältää sävyjä niin vanhemmista Korn-levytyksistä kuin "The Path Of Totalityn" koneellisemmasta tyylistäkin. Samalla kyseessä on yhtyeeseen palanneen Brian Welchin ensimmäinen Korn-levytys sitten vuoden 2003.

Numetal-pioneeri Korn näkyy ja kuuluu myös EMP:n valikoimassa. Tilaa siis Korn-tuotteet netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu 1 / 1