Yli kaksisataaviisikymmentä miljoonaa albumia urallaan myyneen brittiläisen Pink Floydin tarina alkoi vuonna 1965 laulajakitaristi Syd Barrettin, rumpali Nick Masonin, basisti Roger Watersin ja kosketinsoittaja Richard Wrightin toimesta. Barrett joutui jättämään yhtyeen jo ensilevy "The Piper At The Gates Of Dawnin" (1967) jälkeen, muun muassa mielenterveysongelmien vuoksi, ja Watersista tuli psykedeelisestä sekä progesävyisestä materiaalistaan tunnetun yhtyeen musiikillinen johtaja. Barrettin seuraajaksi puolestaan tuli kitaristi David Gilmour.

Pink Floydin suosio kasvoi alkuvuosina tasaisen varmasti, kunnes pankki räjähti totaalisesti vuonna 1973. Tuolloin ilmestyi "The Dark Side Of The Moon" -konseptilevy, joka on noussut erääksi pophistorian kaikkien aikojen menestyneimmistä, yli neljänkymmenen miljoonan kappaleen myynnillään.

Albumit "Wish You Were Here" (1975) ja "Animals" (1977) jatkoivat Pink Floydin menestyksen päiviä, mutta yhtyeen sisälle oli jo muodostunut valtataisteluja, erityisesti Gilmourin ja Watersin välille.

Erimielisyydet eivät kuitenkaan estäneet "The Wall" -merkkiteoksen (1979) tekemistä. Tämän Pink Floyd -klassikon pohjalta tehty elokuva "Pink Floyd The Wall" saapui markkinoille kolme vuotta myöhemmin. Pääosaa esitti Bob Geldof.

Pink Floydin päivät tulivat kuitenkin vääjäämättä täyteen ja pitkään rakoillut kokoonpano hajosi vuonna 1984, kun Roger Waters lähti luomaan omaa uraansa. Jo edellisvuonna ilmestynyt "The Final Cut" -pitkäsoitto oli kokonaan hänen käsialaansa eli se oli käytännössä Watersin sooloalbumi.

Watersin lähdön jälkeen David Gilmour nousi yhtyeen keulakuvaksi ja uudistunut Pink Floyd julkaisi "A Momentary Lapse Of Reason" -levyn vuonna 1987. Kesällä 1989 brittiyhtye saapui myös Suomeen ja soitti mittavan konsertin Lahden suurhallissa. Samoihin aikoihin Pink Floydin nimen käyttöoikeuksista taisteltiin oikeussalissa, ja käräjöinnin lopputuloksena bändin nimi jäi Gilmourille, mutta Waters sai puolestaan täydet oikeudet "The Wall" -konseptin hyödyntämiseen (Waters ei ole myöskään jättänyt mahdollisuutta käyttämättä, ja viime vuosina tapahtuneet "The Wall" -kiertueet ovatkin olleet erittäin suosittuja).

Pink Floyd -fanituotteet EMP:ltä - levyt, paidat ja paljon muuta!

Pink Floydin viimeinen, tai siis viimeiseksi ajateltu, studioalbumi "The Division Bell" julkaistiin vuonna 1994, ja pitkäsoittoa seurasi mittava P-U-L-S-E -maailmankiertue. Yhtyeen piti saapua Suomeen myös tällä rundilla, mutta lopulta esiintyminen peruttiin.

Miljoonien fanien toiveet klassisen Pink Floydin paluusta heräsivät vuonna 2005, kun Waters ja Gilmour nousivat samalle lavalle Live 8 -konsertissa Lontoon Hyde Parkissa. Pink Floyd -voimahahmojen uusi yhteistyö ei kuitenkaan ottanut tulta alleen, vaikka esimerkiksi Waters on ilmaissut halunsa "sotakirveiden hautaamiseen".

Syksyllä 2014 Pink Floyd julkaisi yllättäen uuden "The Endless River" -studioalbumin - siis kaksikymmentä vuotta edellisen pitkäsoiton jälkeen. "The Division Bell" ei siis jäänytkään viimeiseksi Pink Floyd -levyksi, mutta "The Endless River" saattaa jäädäkin - ainakin David Gilmour on vakuuttanut, ettei uusia studioalbumeja ole enää luvassa.

Tilaa Pink Floyd -fanituotteet netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu / 2