Punkrockin räyhäkkäitä syntysanoja lausuttiin Atlantin molemmin puolin 70-luvulla. Iso-Britanniassa näyttävintä meteliä piti The Sex Pistols ja Yhdysvalloissa vaikutusvaltaisimmaksi nimeksi nousi The Ramones

The Ramones perustettiin New Yorkin Queensissa alkuvuodesta 1974. Lyhyen käymisvaiheen jälkeen bändin kokoonpanon muodostivat John Cummings, Thomas Erdelyi, Douglas Colvin ja Jeffrey Hyman - mutta toki tämä nelikko tunnetaan rockmusiikin historiikeissa paremmin nimillä Johnny Ramone, Tommy Ramone, Dee Dee Ramone ja Joey Ramone.

Vaikutusvaltainen ensilevy "The Ramones" ilmestyi pari vuotta myöhemmin. Hieman yllättäen kriitikot yltyivät ylistämään The Ramonesin nopeita ja lyhyitä energiapurkauksia, mutta suuri ostava yleisö ei osoittanut ymmärrystä newyorkilaisbändin hahmotteleville tuoreille musiikillisille tuulille.

The Ramones ei välittänyt laimeista reaktioista tuon taivaallista ja 70-luvun loppuun mennessä yhtye ehtikin julkaista klassikoiksi myöhemmin nostetut albumit "Leave Home", "Rocket To Russia", "Road To Ruin" ja "It's Alive". Bändi oli myös työstämässä uusia uria avannutta "Rock 'N' Roll High School" -elokuvaa.

Rumpali Tommy Ramone lähti ryhmästä jo vuonna 1978, väsyttyään tiiviiseen levytysputkeen ja satoihin ympäri maailmaa soitettujen keikkoihin. Hänen tilalleen tuli Marc Bell alias Marky Ramone. Hän puolestaan väsähti yhtyeen aikatauluihin viisi vuotta myöhemmin, mutta palasi The Ramonesin riveihin taas vuonna 1987. Muista merkittävistä miehistönvaihdoksista mainittakoon Ramo-konserteissa biisit "One, Two, Three, Four" -huudoillaan aloittaneen basisti Dee Deen lähtö vuonna 1989. Hänen paikkansa otti C.J. Ramone ja mies vaikutti orkesterissa hamaan loppuun asti.

Mutta palataanpa takaisin 80-luvulle. Monenlaisia sävyjä kappaleisiinsa vuosien saatossa tuonut The Ramones julkaisi hyvinkin vaihtelevia levytyksiä, mutta popahtavatkaan pitkäsoitot eivät nousseet merkittäviksi kaupallisiksi menestyksiksi. The Ramonesin uran korkeimmaksi listasijoitukseksi kotimaassa jäikin vuonna 1980 ilmestynyt "End Of The Century", joka kipusi Billboardin listalla sijalle 44.

Armottomalla tahdilla koko uransa ajan levyjä julkaisseen ja vielä armottomammin maita ja mantuja kiertäneen yhtyeen akut alkoivat ehtyä 90-luvun alkupuolella. Viimeinen studioalbumi "Adios Amigos!" ilmestyi vuonna 1995 ja bändi päätti "parikymmentävuotisen maailmankiertueensa" Los Angelesissa soitettuihin keikkoihin elokuussa 1996.

Kuten jo mainittiin, The Ramones ei aktiiviuransa aikana saavuttanut huomattavaa kaupallista menestystä tai noussut ansaitsemaansa uranuurtajan asemaan. Bändin vaikutusvalta on kuitenkin kasvanut huimasti 2000-luvulla ja arvostettuun Rock And Roll Hall Of Fameen vuonna 2002 nostettua yhtyettä pidetään tänä päivänä yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä rockbändeistä niin musiikillisesti kuin vaikkapa imagollisestikin. Viimeksi mainitusta puheen ollen: kukapa populaarimusiikin ystävä ei tuntisi The Ramonesin maineikasta farkut / tennarit / nahkatakki -imagoa! Jotakin bändin nykyisestä asemasta kertoo myös se, että The Ramonesin kunniaksi on julkaistu yli viisikymmentä tribuuttialbumia.

Valitettavasti Joey, Dee Dee ja Johnny eivät ole saaneet todistaa yhtyeen postyymia voitonmarssia, sillä nämä The Ramones -legendat menehtyivät vuosina 2001, 2002 ja 2004. On kuitenkin päivänselvää, että The Ramonesin vaikutusvaltainen musiikki ei kuole koskaan, olipa yhtyeen jäseniä sitten elossa tai ei.

The Ramones -paidat ja muut fanituotteet ovat jo pitkään keikkuneet suosituimpien bändituotteiden listoilla. Meiltä EMP:ltä löydät lukemattomia The Ramones -tuotteita, joten tervetuloa tutustumaan!

Lue lisää
Sivu 1 / 1