Fallout-tuotteet EMP.fi-verkkokaupasta!

”War. War never changes.”

Alkusanat joista ei voi erehtyä. Ydinsodan jälkeiseen aikaan sijoittuva Fallout on jo legendaarinen pelisarja, jonka ensimmäinen osa Fallout: A Post Nuclear Adventure -julkaistiin PC-pelaajien iloksi 1997, ja heti seuraavana vuonna ilmestyi entistä laajempi jatko-osa. Klassikoiksi muodostuneiden ensimmäisten osien kehittäjänä ja julkaisija toimi Black Isle Studios / Interplay, joka kuitenkin joutui talousvaikeuksien vuoksi myöhemmin myymään tulevien Fallout-pelien oikeudet eteenpäin The Elder Scrolls -pelisarjastaan tunnetulle Bethesda Softworksille. Vaikka Fallout-pelit ja niiden julkaisijat ovat vaihtuneet, fanien rakastama omaperäinen, kiero huumori ja tietyt hyvät asiat ovat pysyneet ennallaan.

Vault Dweller uudessa maailmassa

Fallout-pelien tarinat sijoittuvat ydinsodan jälkeiseen maailmaan, eräänlaiseen dystopiaan, jossa laki ja järjestys ovat kysymysmerkkejä. Ydinsota, jonka aloittaja jää epäselväksi, on jättänyt peruuttamattomat jälkensä - uusi maailma on täynnä raunioituneita taloja ja kaupunkeja, säteilyn seurauksena syntyneitä mutantteja ja ghouleja, toinen toistaan vaarallisempia otuksia ja pahamaineisia ryöstelijöitä. Potentiaalisesta maailmanlopusta on selvinnyt elossa joukko ihmisiä, joista osa on ollut maan alla säilöttynä eräänlaisissa holveissa, Vaulteissa - näiden selviytyjien joukkoon kuuluu myös sankarimme. Vaikka viimeisimpänä julkaistun Fallout 4:n (2015) ja ykkösosan välillä on kulunut jo melkein 20 vuotta, lähtöasetelmat ja pelin perusidea on pysynyt samankaltaisena.

Fallout-pelien pääsarjaan voidaan laskea ainakin neljä peliä (hieman tulkinnan mukaan), numeroidut osat 1-4, joissa vilahtaa paljon viittauksia esim. Mad Maxiin ja muihin populaarikulttuurin ilmiöihin. Fallout-saagaan kuuluu myös muiden pelistudioiden tuotoksia (esim. Fallout Tactics: Brotherhood of Steel), mutta näitä julkaisuja pidetään jossain määrin pääsarjan ulkopuolelle kuuluvina spin off -versioina.

Pip-Boy, Vault Boy, Dogmeat ja muut kätevät kaverit

Fallout-pelit (1-4) ovat rooli-/toimintaroolipelejä, joissa pelaajan tekemät ratkaisut vaikuttavat oleellisesti pelin lopputulemaan, kuten myös muiden hahmojen reaktioihin. Pelaaja voi siis valita hyvän ja pahan väliltä, tai olla vähän molempia. Selviämisen kannalta hahmon kehittäminen on keskeistä - alussa pelaaja saa päättää hahmon ulkoisesta olemuksesta, taidoista ja kyvyistä, ja pelin edetessä hahmonkehitys tapahtuu pelille ominaisen SPECIAL-järjestelmän kautta. Nimi on lyhenne hahmojen seitsemästä kehitettävästä ominaisuudesta - Strength (voima), Perception (havainnointikyky), Endurance (kestävyys), Charisma (karisma), Intelligence (älykkyys), Agility (ketteryys) ja Luck (tuuri).

Pelaaja saa haltuunsa alkumetreillä "holviyrityksen", Vault-Tec Industriesin kehittämän elektronisen laitteen nimeltä Pip-Boy, pakollisen apuvälineen erämaan vaaroihin. Laite sisältää valtavan määrän informaatiota ja lukuisia ominaisuuksia, joita pelaajan on hyödynnettävä pelin edetessä. Apuna matkalla toimii myös Vault Boy, piirroshahmon oloinen pirteä, kuvitteellinen holvin asukki, joka neuvoo ja tsemppaa pelaajaa omalla kierolla tavallaan läpi seikkailujen. Oleellinen piirre peleissä on myös se, että pelaaja voi ottaa matkakumppanikseen muita hahmoja, jotka tarvittaessa taistelevat kanssasi ja kantavat tavaroita puolestasi. Kaikissa pääsarjan peleissä on hahmojen osalta yksi yhteinen nimittäjä - Dogmeat, uskollinen koira-apuri. Kavereista on aina hyötyä, mutta lopulta pelaaja voi kuitenkin itse päättää, onko yksinäinen susi vai laumaeläin parempi vaihtoehto.

Fallout 4 - Minutemen, Brotherhood of Steel, The Institute vai Railroad?

Ensimmäisten Fallout-pelin eeppisyyskerroin on kiistämättä omaa luokkaansa, osittain ehkä jopa legendaarisen kertojaäänen vuoksi (Ron Perlman, "Sons of Anarchy" -sarjan Clay Morrow). Uusin lisäys tähän saagaan, Fallout 4, vie kuitenkin pelaamisen uudelle tasolle - jo pelkästään laajuudessaan peli on niin vaikuttava, että pääjuonesta eksyneelle pelaajalle pelitunteja kertyy helposti kymmeniä, jopa satoja. Aikaansa voi kuluttaa lukemattomien sivutehtävien parissa tai pelin tuomien uusien mahdollisuuksien parissa - kehittämällä varusteita, aseita ja räjähteitä tai rakentamalla ja auttamalla uudisasukkaiden muodostamia siirtokuntia, settlementtejä.

Pelin alkuasetelma on yhtä masentava kuin edeltäneissä osissa - elämme vuotta 2077 ja pelin protagonisti, päähahmo, saa pienen pilkahduksen ajan nauttia puhtaasta ilmasta ja elämästä ilman sotaa. Pian alkavat kuitenkin hälytyskellot soida ja evakuointi ydinsodan uhkan vuoksi pakottaa ihmiset suojaan maan alle. Harhaanjohdettuna suojaholvien, Vaultien, tarkoituksesta päähenkilömme joutuu syväjäädytetyksi, vain lopulta huomatakseen että hänen puolisonsa on surmattu ja pieni poikavauva kidnapattu. Holvin ainoana eloonjääneenä, 200 vuotta pommitusten jälkeen sankarimme, Lone Wanderer, herää post-apokalyptiseen maailmaan, miljööseen joka tunnetaan nimellä Commonwealth. Uuden maailman vaarojen ja haasteiden edessä pelaaja joutuu tekemään kiperiä päätöksiä - pelin loppuratkaisun kannalta oleellisin kysymys on, liittyykö sankarimme pysyvästi maailmaa jo aikaisemmin turvanneen, kolhuja kärsineen Minutemenin, teknologian edelläjäkävijän Brotherhood of Steelin, pelätyn ja mystisen Instituutin vai tutkan alla toimivan Railroadin joukkoihin? Istu tukevasti tuoliisi, aukaise Nuka-Cola ja nauti - tuntematon maailma odottaa, ja seikkailu on vasta alkamassa…

Löydä Fallout-tuotteet netistä - parhaat fanituotteet - paidat, hupparit, mukit, figuurit ja avaimenperät EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää
Sivu 1 / 1