Hiihtourheilukaupunki Falunissa alkoi tapahtua kummia 90-luvun loppupuolella. Muutamien bändiviritysten jälkeen niin Manowarista, Rainbowsta, Iron Maidenista kuin Judas Priestistäkin intoilleet laulaja Joakim Brodén ja basisti Pär Sundström perustivat uuden yhtyeen ja Sabaton-nimen saanut porukka vetäytyikin pian Peter Tägtgrenin (Hypocrisy, Pain) omistaman The Abyss -studion uumeniin.

 

Promo-cd "First For Fight" ja debyyttialbumi "Metalizer" jäivät kuitenkin lopulta julkaisemattomina hyllylle ja yhtyeen ensialbumi "Primo Victoria" ilmestyikin vasta vuonna 2005, tarjoten myöhemmin Sabatonin tavaramerkeiksi nousseita tarttuvia melodioita ja sotaisia sanoituksia.

Vielä 2000-luvun alkupuolella rauhallisella tahdilla toimineen Sabatonin vauhti alkoi debyyttijulkaisun myötä kiihtyä niin keikkojen kuin levytyksien myötäkin. Kakkoslevy "Attero Dominatus" (2006) sai seuraa viimein julkisuuteen päätyneestä "Metalizerista" (2007) ja "The Art Of War" -läpimurrosta (2008). "Cliffs Of Gallipolin" ja "Ghost Divisionin" kaltaiset kappaleet käänsivät lukemattomien heavyrock-fanien pään ja yhtäkkiä kaikki tuntuivat kyselevän, että missä tämä hieno yhtye on piileskellyt kaikki nämä vuodet...

Muun muassa HammerFallin ja Dragonforcen kaltaisten yhtyeiden kanssa tapahtuneiden kiertueiden jälkeen tuli lähinnä toiseen maailmasotaan pureutuneen "Coat Of Arms" -albumin (2010) vuoro. Varsovan piirityksestä kertova "Uprising"-kappale nosti Sabatonin supertähdiksi Puolassa, kun taas suomalaisittain erityisen kiinnostavaksi biisiksi nousi "White Death". Se kertoo tarkka-ampuja Simo Häyhästä, jonka kerrotaan ampuneen ainakin kaksisataa puna-armeijan sotilasta.

Maaliskuussa 2012 Sabaton pudotti melkoisen uutispommin kertomalla Oskar Monteliuksen (kitara), Rikard Sundénin (kitara), rumpali Daniel Mulbackin ja kosketinsoittaja Daniel Mÿhrin lähtöpasseista. Heidän tilalleen tulivat kitaristit Chris Rörland ja Thobbe Englund sekä rumpali Robban Bäck.

Rajusta kokoonpanomuutoksesta huolimatta fanit eivät hylänneet Sabatonia, sillä toukokuussa ilmestynyt "Carolux Rex" -albumi nosti yhtyeen suosion kokonaan uudelle tasolle - varsinkin Ruotsissa, jossa pitkäsoitto on myynyt tuplaplatinaa. Mittavaksi paisunut kotimaan suosio ei yllättänyt, sillä tarttuvat biisit käsittelivät Ruotsin kuningaskunnan nousua ja tuhoa muutamia vuosisatoja sitten. Pitkät kiertueet seurasivat toisiaan ja yhtye esiintyi muun muassa Nightwishin ja Eluveitien kanssa.

Omaa Rockstad Falun -festivaaliaan jo vuosia järjestäneen Sabatonin "Swedish Empire Live" -konserttitaltiointi ilmestyi syyskuussa 2013, mutta tuossa vaiheessa yhtye katsoi jo vahvasti eteenpäin - seuraavaan studioalbumiinsa.

Tuore pitkäsoitto "Heroes" kertoo sankaritarinoita muun muassa toisen maailmansodan melskeistä ja kymmenen tarjolla olevaa kappaletta tarjoavat taas tutun tarttuvia tunnelmia - ja samalla ne todistavat, etteivät "Carolux Rexin" jälkeiset miehistönvaihdokset tuhonneet ryhmän luovuutta.

Sabatonin kiertuesuunnitelmat ulottuvat tällä hetkellä ainakin vuoteen 2016 ja yhtye saapuu "Heroes"-maailmankiertueella myös Suomeen, moneenkin otteeseen...

Bändin huikea suosio vaatii myös asianmukaiset fanituotteet. Tilaa tyylikkäät Sabaton-tuotteet netistä, EMP.fi-verkkokaupasta!

Lue lisää