7 muuta unohdettua lastenohjelmaa

Edellinen blogipostaukseni sisälsi 7 unohdettua Disney – lastenohjelmaa. Noita kyseisiä hiomattomia timanteja etsiskellessäni törmäsin lukuisiin ja taas lukuisiin unohdettuihin lastenohjelmiin, jotka eivät ole osa Waltin ja kumppaneiden tuotantoa. Tietystikään Disney ei hallinnut ihan koko lastenohjelmaskeneä 80-90 – luvun Suomessakaan: Olihan sellaisiakin järjettömiä hittejä kuten Teenage Mutan Ninja Turtles, Prätkähiiret ja Hopeanuoli. Oman osansa kakusta ehtivät saada toki myös mm. Super Mario ja Transformerit. Kuitenkin myös Suomeen asti on tuotu joukoittain lastenohjelmia, jotka on havaittu timanteiksi tai ainakin ”riittävän hyviksi”. Unohda Muumit, tässä tulee 7 unohdettua lastenohjelmaa (muilta kuin Disneyltä)!

Yritin kerran googlettaa, miten saisin unohdettua Turtlesit, jotta voisin katsoa ne uudestaan ensimmäistä kertaa.

Ah, Turtles, TMNT, Teini-ikäiset Mutanttininjakilpikonnat. Kuka voisi unohtaa? OG Turtles – t-paita

1.BRC Internacionalin monta unohdettua:  Sandokan, Kolme Muskettikoiraa…

  1. Jos kuvittelet, että kaikki lapsuutesi suosikkipiirretyt tulivat joko japanista tai jenkeistä, olet pääosin oikeassa, mutta poikkeuksiakin on. Espanjaa on vaikea pitää minään piirrettyjen mahtimaana, mutta totuus on tarua ihmeellisempää: Espanjalainen tuotantoyhtiö BRB Internacional täräytteli aikoinaan vaikka kuinka monta, nyt jo liki unohdettua piirrettyhittiä maailmalle, usein japanilaisen Nippon Animationin avustuksella. Kyseisen tuotantoyhtiön käsialaa ovat mm. sellaiset menestyskirjoihin perustuvat hitit kuten Kolme Muskettikoiraa ja Matka Maailman Ympäri 80. päivässä (Phileas Fogg ftw), ja sen jatko-osat Matka maailman keskipisteeseen ja Matka kapteeni Nemon kanssa. Vähemmän tunnettuihin kirjoihin perustuvat, mutta vähintään yhtä hyvät sarjat olivat myös merirosvotiikeriprinssistä kertova Sandokan ja yhden erityisen hiippalakkisen erikoiseen elämään keskittyvä Tontut. BRB on yhä edelleen pystyssä, mutta ilmeisesti ihan jokainen sarja ei enää ole maailmanlaajuinen hitti.

2. James Bond Junior

Koska kaikki aikuiset tietysti fanittivat (ja fanittavat edelleen) James Bondia, oli lapsille toki saatava oma versio. Naista vaihtava ja luvanvaraisesti pahiksia tappava salainen agentti ei oikein sopinut lapsille enää vuonna 1991, joten kehiin kutsuttiin agentti 003 ½. Ei liene sattumaa, että sarja tehtiin juuri Timothy Daltonin ja Pierce Brosnanin vallanvaihdon välisen kuuden vuoden James Bond – elokuvahiljaisuuden aikana. Jenkeissä alulle laitettu James Bond Junior kuuluu vahvasti osastoon ”miksi tästä tehtäisiin lapsille oma versio”, mutta 65 jaksoa sisältänyt sarja nousi varmasti monen tuon ajan lapsen suosikiksi. Sarjasta poiki myös kaksi videopeliä Nintedon laitteille, joista sanottakoon, että kokeilematta timantteja.

3. Tarinoita hyveiden kirjasta (Adventures from the Book of Virtues)

Tämä pirulainen on kalvanut mieltäni jo pitkään, mutta lopulta sen löysin. Tarinoita hyveiden kirjasta edustaa unohdettua osastoa isolla U:lla, sillä googlettamallakin kyseisestä sarjasta löytyy vain keskustelupalstojen muisteloita ja yksi hikinen dokumentti, johon on listattu maikkarin päivän ohjelma huhtikuulta 1998. Tässä ohjelmassa kaksi lasta kävi päivittäin hakemassa oppia elämänkatsomuksesta ja etiikasta Platon – biisonilta (joka kulkee kahdella jalalla ja osaa lukea), Aristoteles – preeriakoiralta ja Sokrates – punailvekseltä. Siinäpä vasta joukko oivallisia satusetiä, jotka kertoivat mitä ihmeellisimpiä tarinoita, joissa yhdisteltiin Raamatun kertomuksia, antiikin mytologiaa ja eri kansantarustoja (näin saadaan todella paljon kiinnostavia tarinoita lapsille, ilman käsikirjoittamista). Tarinoiden pointti oli aina yksi hyve, ja lapset lähtivät kerta kerralta viisaampina ja hyveellisempinä pois. Ainoassa jaksossa, jonka muistan Tarinoita hyveiden kirjasta, esitteli yhden kaikkien aikojen kuumottavimmista Minotauroksista, joka on pysyvästi jäänyt mieleeni (lue: traumatisoinut iäksi).

4. Kreivi Duckula (Count Duckula)

Ennenkuin lähdetään pyörähtämään japanilaisessa tuotannossa, on syytä nostaa esiin yksi Yhdistyneen kuningaskunnan, eli britiläisen imperiumin helmi. Vuonna 1988 ei Brexit painanut mieltä, vaan saarella haluttiin lähteä ankkamarkkinoille kilpailemaan lapsista, legendaarista Ankronikkaa vastaan. Ihan millä tahansa ei lasten huomiota tuohon piirrettyjen kulta-aikaan saanut, joten käytettiin hyväksi vanhaa kunnon Transilvaniaa ja Kreivi Draculaa, ja syntyi Kreivi Duckula! Tarinan mukaan Duckulan henkiinherätäminen meni kuitenkin sen verran pieleen, että veren sijaan käytettiin ketsuppia, ja siksi Kreivi ei ole varsinaisesti verenhimoinen. Tarinoissa Duckula yrittää haalia itselleen mainetta ja mammonaa. Mikä voisi mennä vikaan?

5. Sherlock Koira (Sherlock Hound)

Jos Espanja oli hyvä tuottamaan lastenohjelmia japanilaisten animaattoreiden avustuksella, niin yhtään huonommaksi eivät jää italialaiset. 1984 päättivät italialaiset ja japanilaiset yhdessä kierrättää legendaarista Sherlock Holmesia, ja syntyi hyvinkin steampunkahtava koiramaailman versio maailman parhaasta etsivästä. Tämä versio onkin allekirjoittaneen mielestä yksi parhaista, ja sarjan laadusta kertoo jotain se, että itse Studio Ghiblin mestari, Hayao Miyazaki käväisi ohjaamassa kuusi jaksoa. Sarjan tuotanto katkesi ikävästi 26 jakson jälkeen, kun Sir Arthur Conan Doylen perillisten kanssa tuli pientä kiistaa oikeuksista. Jopa lapsena tiesin, että ”this is THE shit”, ja muistan, kuinka viimeinen jakso (suomessa, eli jakso 13) yritettiin nauhoittaa, mutta nauhoitus meni pieleen (oi niitä aikoja).  Itkuhan siitä tuli. Jälkeenpäin kenties kohokohtana jo pahasti ikääntynyt komisario Lestraden kuolematon lausahdus: ”Tässä kuluu nyt aikaa ja tupakkaa. ”

6. Montana (Montana Jones)

Ei Sherlock Koira suinkaan ainoaksi italalaisten ja japanilaisten yhteistyön hedelmäksi jäänyt. Saanko esitellä: Kymmenen vuotta Sherlockia myöhemmin valmistettu 52-osainen taidonnäyte, suomessa pelkkä Montana, muualla Montana Jones.  Vahvasti, siis todella äärimmäisesti Indiana Jonesista vaikutteita ottanut Montana kertoo Montana Jonesin ja tämän serkun Alfred Jonesin seikkailuista maailmassa, jossa kaikki ovat isoja kissoja. Alkuperäinen Indiana on oikeastaan jaettu näihin kahteen sankariin: Montana on rämäpää seikkailija ja Alfred on arkeologi, eli se, joka tietää asioista. Erityisosaamiseltaan kaunis reportteri Melissa myös auttaa kaksikkoa aina, kun tarve vaatii. Tiettävästi sarjassa ei revitä keneltäkään sydäntä irti rinnasta, mutta intron saksofoni saa kyllä sydämen sykkimään huolella!

7. Valtteri Kisu (The Secret Lives of Waldo Kitty)

Tämä. Tätä piirrettyä olen muistellut ja etsinyt viimeiset 15 vuotta! Hetken aikaa jo kuvittelin, että kyseessä on vain jokin itse kehittelemäni mielikuvituksen tuote, jossa sekoittui Vaaleanpunainen Pantteri ja Tarzan/Batman keskenään, mutta EI! Tämän minua piinanneen piirretyn kaivaminen esiin oli tolkuton vaiva, sillä hakusanat kuten ”lepakkopuuma” ja ”viidakkopantteri” toivat aivan vääränlaisia hakutuloksia (yhh). Asia ratkesi vasta, kun sain päähäni kuvan VHS-kasetin kannesta, ja nimi Valtteri juolahti mieleeni. Valtteri Kisu, 1975 tehty helmi, oli meillä kasetilla, ja se on niin uskomattoman alkukantaisesti dubattu, että nykypäivänä tekee miltei pahaa. Suut liikkuu mutta puhetta ei tule, änkytystä sen sijaan hirvästi. Itse sarjassahan on kuvattu oikeita kissoja, jotka ”ajautuvat” tilanteisiin, ja Valtteri Kisu sitten kuvittelee itsensä milloin mihinkin rooliin (Tarzan, Batman, Robin Hood, revolverisankari…) ja siitä alkaa itse piirretty. Tämä on jo todella pahasti unohdettu, mutta joku ystävällinen sielu oli tätä unohdettua klassikkoa upannut YouTubeen, joten saamme kaikki nauttia siitä. Todellinen helmien helmi!

Nyt takaisin 2010 – luvulle, hop hop! – Teemu Michael
pixelstats trackingpixel

The post 7 muuta unohdettua lastenohjelmaa appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: Teemu Michael Köngäs leffat-tv-pelit

Tagit: Aikuinen mies katsoo lastenohjelmia LEFFAT, TV & PELIT TV disney Duckula James Bond Junior Kolme Muskettikoiraa lastenohjelmat Montana Sandokan Sherlock Holmes Studio Ghibli Tarinoita hyveiden kirjasta Tontut Turtles unohdetut Valtteri-kisu | Pysyvä linkki

Jaa tuote: