HIM, Pertti Kurikan Nimipäivät, Beastmilk - Tampere, Pakkahuone, 30.12.2013

On vuoden 2012 melkein viimeinen ilta. Pitkän keikkataukonsa viimein katkaiseva HIM nousee "kotikenttänsä" eli Helsingin Tavastian estradille ja... No, konsertti ei suju aivan "kuvitellun" käsikirjoituksen mukaan. Keulakuva Ville Valo unohtaa sanoituksia ja kyselee yleisöltä kysymyksiä tyyliin "ollaanks me v***u paskoja, vai ootteks te?".

Kovinkaan monelle ei varmaankaan tule yllätyksenä, että seuraavana päivänä iltapäivälehtien otsikot suorastaan kirkuvat. Onhan HIM Nightwishin ja Hanoi Rocksin ohella suomalaisen rockhistorian menestyneimpiä yhtyeitä - ja jos tällaisen statuksen hankkineen orkesterin laulusolisti ei "suorita" täydellisesti eräänlaisella paluukeikalla niin tottahan toki siitä revitään kaikki irti (varsinkin tietynlaisissa) medioissa.

- Olisiko se sitten ollut kiva juttu jos keikka olisi mennyt ihan kivasti, kiltisti ja huomaamattomasti? Kyllähän sitä Tavastian-meininkiä joka tapauksessa paisuteltiin lehdissä. Tämä on helvetti rock 'n' rollia! Joku Guns 'N Rosesin Axl Rose ei ole varmaankaan vetänyt yhtään keikkaa selvin päin... Eikö rockmusiikissa saa olla mitään vaaraa enää nykyään - hemmetti, rockissahan juuri pitää olla vaaran tuntua! Kun päästään keikkamestalle niin nyky-yhtyeet avaavat läppärit ja loppupäivä vierähtääkin sitten netissä. Onkohan joku Motörhead ainoa bändi, josta löytyy jotakin arvaamattomuuden tuntua tänä päivänä, HIMin rumpali Mika "Kaasu" Karppinen kummasteli EMP:lle muutamia kuukausia tuon "kohutun" uuden vuoden keikan jälkeen.

Helldone 2013 (c) Timo Isoaho

Se siitä - menneet ovat menneitä. Katsotaan mieluummin muutaman päivän taakse, kun ehtymättömässä iskussa ollut HIM nousi taas kerran Tavastian lavalle uuden vuoden merkeissä. Samaan syssyyn yhtye toki esiintyi muuallakin Suomessa.

Tämä juuri juhlittu uusi vuosi nimittäin merkitsi HIMin kohdalla ensimmäistä Suomen-rundia vuosikausiin. Maailmalla ahkerasti viime kuukausina kiertäneen yhtyeen "livekunnosta" on kuulunut vakuuttavia uutisia sieltä ja täältä, eikä helsinkiläisyhtyeen iskukyvyssä ollut valittamista myöskään Tampereen Pakkahuoneella. Tai ehkä olikin - mutta vain niiden mielestä, jotka olivat tulleet katsomaan Ville Valon "kännisekoiluja".

Ennen HIMiä estradille ehti kuitenkin muun muassa helsinkiläinen Beastmilk. Kuluvan vuoden jälkipuoliskolla muun muassa brittiläisten NME:n, The Guardianin ja Metal Hammerin suosioon nousseen postpunk-yhtyeen keikassa oli yksi suuri vika - se kesti vain puoli tuntia. Muun muassa Hexvesselistä tunnettu suomalaistuneen englantilaislaulaja Mat "Kvohst" McNerneyn johtama nelikko esitteli "Killing Joke meets Danzig" -meininkiään antaumuksella ja mainioihin soundeihin selustansa turvannut bändi niitti taatusti uusia faneja paikalle hyvissä ajoin saapuneista tamperelaisista.

Pertti Kurikan Nimipäivät (c) Timo Isoaho

Loistavasta Kovasikajuttu-dokumentista myös maailmalla laajalti tunnettu punkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyi juuri ennen HIMiä ja lukuisat ulkomaalaiset (jos kohta myös monet suomalaiset) HIM-fanit olivatkin ihmeissään helsinkiläisnelikon raa'an toimituksen kanssa. Välispiikeissä saivat kunniansa kuulla laulaja Kari Aallon kotiseutu Töölö ja "fucking assholes" - kyllä, mies muisti tällä vähemmän mairittelevalla sanaparilla muun muassa kansanedustajia. Kuten Beastmilk, myös PKN sai taatusti uusia ystäviä konserttinsa aikana, mutta - kuten punkrockin henkeen toki kuuluu - myös vähemmän ihastuneita katseita näkyi siellä täällä.

Ville Valo Helldone 2013 (c) Timo Isoaho

Lähes välispiikeittä esiintynyt HIM starttasi keikkansa "Buried Alive By Love" -numerolla eivätkä ulkomailta kantautuneet "huhupuheet" olleetkaan tuulesta temmattuja. Karppisen vakavan käsivamman johdosta pitkältä tauolta palannut yhtye osaa taas nauttia soittamisesta täysin rinnoin eikä toisinaan havaittavissa olleesta "turnausväsymyksestä" näkynyt tai kuulunut nyt merkkiäkään.

On tietenkin ymmärrettävää, että suurin huomio HIMin ympärillä kiinnittyy Pakkahuoneella tyylikkäästi laulaneeseen johtohahmoon, mutta vähintään yhtä helppoa on uppoutua muun HIM-nelikon (Karppinen, Mikko "Linde" Lindström, Mikko "Mige" Paananen ja Janne "Burton" Puurtinen) värikkään tulkinnan maailmaan.

Jos HIM jatkaa Tampereella koetulla vakuuttavalla tavalla myös alkaneen vuoden kiertueella eri puolilla maailmaa niin bändillä ei ole mitään hätää. Jos sillä nyt mitään hätää on ollutkaan.

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo MUSIIKKI

Tagit: arvio helldone him keikat live Live mika "kaasu" karppinen pakkahuone tapahtumat ville valo | Pysyvä linkki

Jaa tuote: