Ilosaarirock 2014 - edelleen parasta A-ryhmää!

Turun Ruisrock perustettiin vuonna 1970 ja tämähän tarkoittaa varsin huimaa asiaa: Ruissalon hienoissa maisemissa juhlittava tapahtuma on Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rockfestivaali.

Kovin kaukana ei tule perässä Joensuun mahtava Ilosaarirock, joka soi ensimmäisen kerran kesällä 1971. Ilosaaren maisemat vaihtuivat Laulurinteeksi 90-luvun alussa eikä maisemissa ole Pohjois-Karjalassakaan valittamista. Ei todellakaan.

43. kerran tänä kesänä soiva Ilosaarirock tarjoaa jälleen mainion kattauksen hyvinkin erilaista populaarimusiikkia ja EMP poimikin Ilosaaren vilkkaan keikkatarjonnan keskeltä muutamia hieman raskaampia tärppejä.

Vanhemmat valtiomiehet:

1. Alice In Chains - Alice In Chainsia pidetään yleisesti Nirvanan, Pearl Jamin ja Soundgardenin "kaltaisena" grungeyhtyeenä, mutta melankolista raskasta rockiahan tämä on! Mainiona livebändinä tunnetun Alice In Chainsin alkuperäinen laulaja Layne Staley menehtyi 2000-luvun alkupuolella, eikä kovinkaan moni (kukaan?) olisi tuolloin uskaltanut lyödä ropojaan peliin tämän seattlelaislegendan kirkkaan tulevaisuuden puolesta. "Black Gives Way To Blue" (2009) oli kuitenkin loistava comeback-levy ja uusi solisti William DuVall osoitti olevansa enemmän kuin mies paikallaan. 2. Opeth - Opeth yllätti faninsa vuonna 2011 ilmestyneellä "Heritage"-albumilla, sillä deathmetal-muusikkoina tunnetuksi nousseet tukholmalaiset tarjosivat levyllään 70-lukulaista progressiiivista rockia. Elokuussa ilmestyvä "Pale Communion" -pitkäsoitto ei palauta Opethia deathmetalin maailmaan,  mutta eipä anneta sen häiritä... EMP:n ennakkokuuntelema, Porcupine Tree -mies Steven Wilsonin miksaama teos on nimittäin loistava! 3. Insomnium - Tadaa: Joensuun pojat palaavat kotiin! 90-luvun loppupuolella perustetun Insomniumin ura on ollut jatkuvan nousujohteinen ja keväällä ilmestynyt "Shadows Of The Dying Sun" -levy osoittaa Insomniumin kuuluvan melodisen deathmetalin maailmanlaajuiseen kärkikastiin, muun muassa esikuvansa Amorphisin kanssa. Onhan se täydellisen varmaa, että Insomnium antaa Ilosaarirockin kotilavalla kaikkensa ja vähän enemmänkin.

Ulkomaiset yllättäjät:

1. Riverside - Puolalaisyhtye Riverside on edelleen rikollisen aliarvostettu esimerkiksi Suomessa, vaikka bändin discografiasta löytyy useita raskaan progressiivisen musiikin merkkipaaluja. Empiirisen tutkimuksen perusteella EMP voi myös paljastaa Riversiden olevan loistava orkesteri myös liveolosuhteissa. Älkää missatko tätä! 2. Mustasch - Ruotsalainen Mustasch yllättää ainakin sen vuoksi, että suurta suosiota meilläkin nauttiva yhtye tekee Ilosaaressa kesän ainoan suomalaisen festarikeikkansa. Mustasch paikkasi viime kesänä Ilosaaren-vetonsa pahaksi onneksi perunutta Motörheadia ja kokemus taisi olla mainio, kun orkesteri palaa samoihin maisemiin jo nyt! 3. Beastmilk - Okei, Beastmilk on suomalainen ryhmä, mutta yhtyeen laulajahan on brittiläinen Mathew Joseph McNerney - siksi bändistä voi (kai) puhua ulkomaisena yllättäjänä. Kohtalokasta postpunkia soittava porukka on joka tapauksessa mielettömässä nosteessa varsinkin Iso-Britanniassa eikä yhtään suotta. Killing Jokeen, Misfitsiin ja Roky Ericksoniin verrattu debyyttilevy "Climax" on nimittäin mainio. Niin ja hei: orkesterii, joka pääsee Darkthronen Fenrizin suosituslistalle, ei voi olla kuin tutustumisen arvoinen.

Nuoren veren tarjoajat:

1. Lost Society - Lost Societyn thrashhurjimukset ovat tänä kesänä pistäneet rähinäksi muun muassa Tuska Open Air -metallifestivaalilla ja Ruisrockissa. Tapahtumapaikalla ei ole kuitenkaan ollut väliä, sillä joka suunnalta on kuulunut pelkästään ylisanoja - muun muassa Sabatonin Pär Sundström vakuuttui kertalaakista South Park -festivaalilla Tampereella. Älkää missatko näitä Jyväskylän kahjon lahjakkaita veikkosia nyt, sillä tulevina vuosina he taitavat keikkailla lähinnä muualla kuin Suomessa. 2. Santa Cruz - Lost Societyn "kaveriyhtye" Santa Cruz on toinen aivan mahtava tulokas suomalaiselle bändikartalle. Esimerkiksi Skid Rown ja Guns N' Rosesin jalanjäljissä kulkeva helsinkiläisporukka on vahvassa nousussa myös ulkomailla, joten Lost Societyn kohdalla mainitut sanat pätevät näihinkin rokkikukkoihin: älkää missatko tätä orkesteria nyt, ettei tarvitse olla harmissaan tulevina vuosina. 3. Speedtrap - Näiden kavereiden live-energia on jotakin aivan mieletöntä. Niin mieletöntä, että kirjoittajalla vetää aika hiljaiseksi Speedtrapin konserttien ajatteleminenkin... Hei, menkää katsomaan! Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: festarit ilosaarirock Live | Pysyvä linkki

Jaa tuote: