Jurakautista loistomenoa Mikkelissä!

Devin Townsend Project Jurassic Rockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Kyllä vain: rock 'n' rollia pitää soittaa pimeässä. Tämä tuttu ajatus puski taas vahvasti mieleen, kun kanadalaisnero Devin Townsend nousi Project-yhtyeensä kanssa Mikkelissä vuodesta 2007 järjestetyn Jurassic Rockin jättimäiselle lavalle. Devinin keikkaa olisi toki mielellään seurannut vähän aikaisemmin kuin yhden jälkeen aamuyöllä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan - ja kuten sanottua, mieluummin pimeässä kuin kirkkaana loistavan auringon alla. Suomalaisfestareillahan bändit joutuvat lähes poikkeuksetta esiintymään päivänvalossa eikä parhaimmalla taidollakaan suunniteltu valoshow pääse silloin millään tavalla oikeuksiinsa. Poikkeuksen tekevät vain täydelliseen optimiaikaan (siis noin kello 24) soivat keikat tai loppukesän nopeasti pimentyvissä öissä konsertit.

Devin Townsend Projectin tämänkertainen konsertti ei sisältänyt aivan ehdottoman klassikon aineksia, mutta mainion keikan vancouverilaiset silti Mikkelissä paiskasivat. Se olikin juuri tähän kohtaan todella tarpeen, sillä aikaisemmin samalla lavalla esiintyneet Stam1na ja amerikkalaisyhtye Killswitch Engage tarjosivat Townsendille todella kuumaksi lämmitetyn yleisömassan (ja sitä massaahan Jurassicissa tänä kesänä piisasi, sillä Visulahteen ilmestyi kaikkiaan noin 25000 vierasta - siis festivaalin kaikkien aikojen ennätysyleisö).

Stam1na & co. (c) Timo Isoaho

Lemiläishurja Stam1na on oikeastaan tämän mainion mikkeliläisfestivaalin "maskottiyhtye", sillä bändihän on esiintynyt peräti jokaisessa Jurassicissa. Tänä kesänä ilmassa oli vielä erityistä latausta, sillä Stam1nan kaverit ovat todella kovia Devin-faneja ja lisäksi Jurassicin-keikka oli yhtyeen vihoviimeinen kesäveto ennen syyskuussa käynnistyvää levytyssessiota. Ja ansiokkaastihan Stam1na paahtoi; festivaalin promoottori Jukka Holmstedt innostui hehkuttamaan vetoa jopa lemiläisten kaikkien aikojen intensiivisimmäksi Jurassic-ilotulitukseksi. Leveitä olivat hymyt backstagen puolellakin, joten Stam1na pääsee uppoutumaan studiohommiin loistavissa fiiliksissä. Odottakaamme siis innolla ensi vuoden alkupuolella ilmestyvää uutta pitkäsoittoa.

Solisti Jesse Leachin taas vaihteeksi tähdittämän Killswitch Engagen viime aikojen keikkoja on hehkutettu energisiksi eivätkä tarinat näytä olevan tuulesta temmattuja. Jenkkibändi näytti vastaanpanemattomasti, miksi he ovat jo vuosia kuuluneet modernin metalcoren ehdottomiin kärkiryhmiin.

Tuomo Saikkonen, Miitri Aaltonen ja Jouni Hynynen festaritunnelmissa. (c) Timo Isoaho

Jurassicin lauantaipäivästä puhuttaessa ei voi myöskään unohtaa Kotiteollisuutta, jonka "noin sadas" kesäkeikka sai osakseen melkoisen ikimuistoisen päätöksen. Nythän kävi nimittäin niin, että kaksi Jurassicin turvallisuushenkilökuntaan kuulunutta henkilöä menivät naimisiin lavalla (laillisen päätösvallan valvovien silmien alla) ennen lappeenrantalaisbändin encore-osuutta. Kyseessä oli tiettävästi (?) ensimmäinen kerta, kun kaksi ihmistä saa toisensa suomalaisfestivaalin estradilla.

Sunnuntai oli kuitenkin kaikesta huolimatta tällä kerralla se Jurassic Rockin odotetuin päivä: olihan luvassa losangelesilaisen System Of A Downin kaikkien aikojen toinen Suomen-keikka. Kesällä 2011 SOAD paukutti Provinssirockissa sellaiset numerot taululle, ettei sanansijaa tai sanottavaa jäänyt missään suhteessa, joten odotukset kiitivät todella korkealla myös Mikkelin-vedon suhteen.





Puoli kahdeksalta (päivänvalossa, siis!) käynnistynyt konsertti ei ollutkaan missään nimessä pettymys, mutta ehkä se henkilökohtainen kovin lataus oli silti jäänyt jonnekin Seinäjoen ja Mikkelin välille. 2000-luvun alkupuolen Toxicity-albumi on edelleen jäätävän kova paketti ja kymmenen vuotta sen ilmestymisen jälkeen soinut Provinssi-veto toimikin melkoisena latauksen purkajana - ja siksi toinen SOAD-konsertti tuntui ehkä aavistuksen... no, tavanomaisemmalta. Tosin pesihän System Of A Downin Mikkelin-keikka edelleenkin noin 98 prosenttia kollegayhtyeiden esityksistä.

Yhdestä asiasta ei ole kuitenkaan mitään sanomista: Jurassic Rock hyppäsi niin sanottuun isojen festivaalien liigaan System Of A Downin onnistuneen vierailun myötä. Niin, mitähän Jurassicin järjestäjien mielessä on jo ensi kesää ajatellen... Tuskin ainakaan mitään kovin vähäpätöistä!

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: devin townsend project festarit jurassic rock killswitch engage live Live stam1na system of a down tapahtumat | Pysyvä linkki

Jaa tuote: