Ruisrock: festivaalikesän huipputapaus?

Ruisrock 2013 näyttää mallia! (c) Timo Isoaho

Otetaanpa "varoituksen sana" heti aluksi: tämä tarina sisältää hehkutusta. Paikoin jopa kovaa hehkutusta.

Allekirjoittanut on nyt vieraillut Ruisrockissa yli kymmenenä peräkkäisenä kesänä eivätkä ne 90-luvun satunnaisemmatkaan kerrat todellakaan pääse unohtumaan. Olihan se kieltämättä unohtumatonta nähdä muun muassa Nirvana, Soundgarden, Bon Jovi, Faith No More, Iron Maiden ja Metallica Ruissalon legendaarisella rantalavalla, aivan siinä kimaltelevan meren ääressä.

Toisin sanoen: Ruissalon maisemissa on aina ollut vähintään hauskaa, useimmiten kuitenkin erittäin hauskaa. Silti, juuri juhlittu 43. Ruisrock nousee muistojen joukossa aivan kärkikahinoihin. Festivaalin bändikattauksesta ei välttämättä löytynyt pään palasiksi räjäyttävää ulkomaista megavierasta, mutta se ei menoa ja meininkiä haitannut tipan vertaa.

Aloitetaan äärimmäisen helpolla, mutta minkäs teet, kun kelit olivat loistavat koko tapahtuman ajan. Hyvä ilma on tietenkin tunnelman a ja o kaikilla festivaaleilla, mutta meren äärellä järjestettävä Ruisrock suorastaan elää auringosta. Hyvällä ilmalla jopa sadat festivaalivieraat katsovat rantalavan keikkojakin vedestä.

Ruisrockin järjestelyt pelasivat pääosin mainiosti. Toki portille syntyi jonoja varsinkin lauantaina, mutta niitä ei voi mitenkään välttääkään, kun paikalle vaeltaa noin kaksikymmentäyhdeksäntuhatta juhlijaa. Festivaalivieraat bailasivat varsinkin lauantaina ankarasti, mutta kovinkaan moni ei siltikään vetänyt itseään niin sanottuun kiukkukänniin asti - tästä kertoo esimerkiksi YleX:n festivaalijuttu otsikolla "Ruisrock aiheutti poliisille yllättävän vähän tehtäviä". Uutisen mukaan "virkavalta otti festivaalialueelta kolmen päivän aikana säilöön yhteensä seitsemän henkilöä". Ihan oikeasti: voiko tämä olla totta? Seitsemän? Paikalla vieraili kolmena päivänä yhteensä 71000 vierasta! Mikähän on "säilöttyjen" luku vaikkapa tangomarkkinoiden jälkeen?

Pertti Kurikan Nimipäivät yhteiskuvassa (Ruisrock 2013). (c) Timo Isoaho

Niin, ne esiintyjät. Olihan Ruisrockissa taas vaikka mitä. Kovimmista vedoista jäivät mieleen festivaalin avannut Stam1na, paluuta tekevä turkulaisyhtye Xysma, punksuuruus Pertti Kurikan Nimipäivät, maailman takuuvarmin live-esiintyjä Michael Monroe, Ruisrockin hyvästellyt PMMP, väkevästi tuutannut HIM, festivaalikesänsä (melkein) avannut CMX, kihelmöivässä iskussa oleva Amorphis, pyroilla maustetun shown tarjonnut Von Hertzen Brothers, 10000 henkeä vetävän teltan täyttänyt Haloo Helsinki! ja Ruisrockiin pitkästä aikaa palannut, täysin suvereeni J. Karjalainen.

Tomi Joutsen (Amorphis) Ruisrockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Melkeinpä kaikista hienointa tämän kesän Ruisrockissa oli artistikattauksen monipuolisuus. Ymmärrän vallan hyvin, kun jotkut ulkomaalaisartistit olivat hieman ihmeissään, kun päälavalla tuuttasivat perjantaina peräkkäin deathmetal-yhtye At The Gates, brittiläinen popyhtye Hurts ja punkjuurinen ikirokkari Michael Monroe. Lauantaina vuorossa olivat - siis peräkkäin - Kaija Koo ja Dizzee Rascal...

Ulkomaisten artistien ja vierailijoiden ihmetys perustuu tietenkin siihen, että muiden eurooppalaisten valtioiden festivaalit keskittyvät useimmiten (laajasti käsitettynä) yhdenlaiseen musiikkityyliin. Wacken Open Airissa ei nähdä Dizzee Rascalia tai Editorsia ja Glastonburyssa ei soita Morbid Angel. Suomessa viimeksi mainittu taas voi esiintyä vaikkapa Cheekin jälkeen. Ja se on mahtavaa se!

Michael Monroe Ruisrockissa 2013. (c) Timo Isoaho

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: cmx festarit haloo helsinki! j. karjalainen live Live michael monroe pertti kurikan nimipaeivaet pmmp rock ruisrock stam1na tapahtumat von hertzen brothers | Pysyvä linkki

Jaa tuote: