7 erilaista Mario Kart – kloonia

7 erilaista Mario Kart - kloonia

Nintendon oma lemmikki, Super Mario, on vuosien saatossa kilpaillut tovereidensa (ja vihollistensa) kanssa niin synttäreiden, tenniksen kuin olympialaistenkin merkeissä, vain muutamia mainitakseni. Mario on todella käyttänyt tehokkaasti kaiken ajan, joka häneltä on hotellin pitämisen ja putkien avaamisen jäljiltä jäänyt, mutta kansan syvien rivien keskuudessa viiksisankarin harrastuksista suosituin on ylivoimaisesti karting. Mario Kart on yksi Nintendon parhaita pelisarjoja, joita on sarjan vuonna 1992 aloittaneen Super Mario Kart – pelin jälkeen julkaistu toistakymmentä. Nintendon oman nimeämislogiikan mukaan toki ollaan vasta vaiheessa Mario Kart 8, joskin numerot otettiin mukaan vasta 7. pelin kohdalla (Mario Kart 64 saa nimilogiikan näyttämään lähes microsoftmaiselta). Seuraavana askeleena Mario Kart ottaa haltuunsa mobiilimarkkinat, kun Mario Kart Tour julkaistaan älylaitteille vuoden sisällä. Tästä menestyksekkäästä markkinasta ovat muutkin totta kai tahtoneet päästä osingoille, ja eri brändeiltä onkin ilmestynyt mitä erikoisimpia kopioita. Kun Mario Kart parantaa kierrosaikojaan vuosi vuodelta, ovat kilpailijoiden karting – viritelmät jääneet pahasti varikolle. Ennen kuin nostetaan Luigi itseoikeutetusti palkintokorokkeen huipulle, muistellaan hetki kilpakumppaneita, jotka jäivät nielemään katupölyä.

1. Toy Story Racer, PS1, GBC 2001

Lista on hyvä aloittaa meidän kaikkien suosikki maailmanvalloituskorporaation, Disneyn, vastauksella. Vuonna 1995 ilmestynyt Toy Story – leluelämää (leffojen nimiä ei nykyään suomenneta tarpeeksi) oli pienen (Disney -)Pixar – studion ensimmäinen kokopitkä animaatio, joka poiki huomattavan ison kasan rahaa myös julkaisijalle nimeltä Disney, eikä kolme kertaa enemmän maksanut jatko-osa Toy Story 2 (1999) jäänyt yhtään huonommaksi. Mikkihiiristudio oli aiemmin loistanut pelibisneksessä etenkin Super Nintendo ja Sega Mega Drive – alustoilla, joille julkaistiin useita toinen toistaan parempia lisenssipelejä, ja voittokulkua oli tarkoitus jatkaa imitoimalla huippusuosittua Mario Kart – sarjaa. Mikäpä olisikaan sopinut kuvioon paremmin kuin Toy Story, ja kentissä lelut ajelivatkin kilpaa elokuvista tutuissa paikoissa, eli esimerkiksi Andyn talossa, Pizza Planetin tiloissa ja räkänokka Sidin pirtissä. Lelukaahailu ei kuitenkaan pyrkinyt kohti ääretöntä, eikä yltänyt sen yli, ollen parhaimmillaankin aivan hyvä, eikä se edes sisältänyt Toy Story 2 – elokuvan hahmoja, joten se jäi ainutkertaiseksi kokemukseksi.

2. Nicktoons Racing GBC, 1999, PS1 2001

Kauan kauan sitten 90 – luvulla telkkarista näkyi kolme kanavaa, ykkönen, kakkonen ja maikkari. Ne onnekkaat, joilla oli ”vähänkin massia päällä” saivat mystisesti lisää kanavia telkkariin, ja esimerkiksi sellaisen mahtavan asian, kuin Nickelodeon. Kyseessä on tietysti yhdysvaltalainen tv-kanava, jonka sisältö on suunnattu kokonaan lapsille ja lapsenmielisille. Alunperin kanavalle ostettiin ohjelmaa ulkomailta, mutta kanavalla oli käynnissä myös oma tuotanto, jonka luomat piirretyt tuotettiin Nicktoons – nimellä. Tuohon aikaan All-stars pelit kuten Smash Bros. eivät olleet kovin tavanomaisia, mutta Nicktoons Racing – pelissä kohtasivat sellaiset Suomessakin menestyneet hahmot kuten Ipanat, Paavo Pesusieni ja jälkimmäinen kaksikosta Ren & Stimpy. Kuten Karting – pelit yleensä, ei tämäkään ollut täysin surkea, mutta ei mainittavan hyväkään. Eikä Nickelodeonin hahmojen vetovoima ollut hirvittävän kova, koska hahmot eivät olleet tuttuja perheissä, joissa ei ollut kaapeli tv:tä. Nicktoons Racing sentään antoi jonkinlaisen juonen palasen introssa:

3. South Park Rally, PS1 1999

Vielä 90-luvulla elettiin Suomessa aikaa, jolloin kaikki piirretty ja animoitu käsitettiin lastenohjelmaksi. Näin myös South Park, jonka hienoutta en lapsena koskaan ymmärtänyt (vaikka Kenny vielä kuolikin joka jaksossa). Kenties siksi, että 90% vitseistä liittyi asioihin, joista en ala-asteella tiennyt mitään. Tuo rääväsuinen ja ulkoasultaan viattoman simppeli tv-sarja, joka jatkuu edelleen, haistatti aikaan kukkaset sensuurille, ja on tuottanut ohessa myös lukuisia pelejä, viimeksi roolipeli The Fractured But Whole. Aina eivät kuitenkaan South Park – pelit ole olleet näin laadukkaita. Heti startti oli heikko, kun keltaisen lumipallojen heittely South Park (1998) sai jatko-osakseen hämmentävän minipeli-tietovisailu-pelin ja samana vuonna ilmestyi South Park Rally. En tiedä kenen mielestä oli hyvä tehdä pienen kylän suuresta elämästä kertovasta, täysin 2-ulotteisesta tv-sarjasta karting-peli, mutta tämä kilpa-ajo floppasi todella lujaa.

4. Garfield Kart, PC 2013

Kukapa ei rakastaisi Karvista, tuota laiskaa, perusnegatiivista kissantekelettä, joka muistuttaa meitä hämmästyttävän paljon itsestämme. Maanantaita ja hämähäkkejä inhoava, ruokaa ja unta rakastava kissaeläin täyttää tämän vuoden kesäkuussa peräti 40 vuotta! Ehkä pyöreitä vuosia täyttävän sarjakuvasankarin kunniaksi voitaisiin tehdä vaikkapa edes keskinkertainen peli, sillä kilpa-ajo Garfield Kart on internetissä kuuluisa huonoudestaan. Hämmästyttävästi peli julkaistiin myös Nintendon 3DS – konsolilla, joskin versio oli vielä huonompi kuin tietokoneella. Samoin kuin alkuperäisen sarjakuvan, pelinkin voisi kenties viedä seuraavalle tasolle tekemällä siitä version ”Garfield Kart Minus Garfield Kart”.

5. DreamWorks Super Star Kartz, liki kaikki alustat 2011

Oletko valmis kaikkien aikojen All-stars kokoontumiseen, kun sankarit DreamWorks – elokuvista Shrek, Madagaskar, Näin koulutat lohikäärmeesi ja Möröt vastaan muukalaiset kokoontuvat ottamaan toisistaan mittaa: Tietysti kilpaa ajamalla! Activision yritti ilmeisesti nostaa kilpa-ajonsa muiden yläpuolelle lisäämällä Kart sanan perään Z-kirjaimen, kuin Dragon Ball konsanaan. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin ärsyttävän pitkällä nimellä varustettu, mutta totaalisen keskinkertainen karting-ajelu, joka ei vaivaudu selittämään, miksi nämä hahmot ajavat kilpaa toisiaan vastaan, miksi lohikäärme Hampaaton on alentunut survoutumaan auton rattiin lentämisen sijaan tai miten Madagaskarin pingviinit yltävät polkimille. Pelin trailerikin on käytännössä klippejä elokuvista yhdistettynä itse pelikuvaan, eli juonta ei vain ole.

6. Diddy Kong Racing, 1997 N64

Yksi Mario Kartin kovimmista haastajista tuli yllättäen yhtiön sisältä. Kenties yllättävintä on kuitenkin se, että pelin keulakuvana toimii Donkey Kongin sidekick Diddy Kong, joka on hämmentävästi Donkey Kongin paras ystävä JA sukulaispoika. Diddy Kong Racing oli aikaansa nähden timanttinen kilpa-ajo peli, jonka kehitti yksi kaikkien aikojen parhaista studioista, eli Rare. Toisin kuin Mario Kart, jossa vain asvaltti on rajana, Diddy Kong Racing päästi pelaajan valitsemaan kilpurin, lentokoneen ja jonkinlaisen ilmatyynyaluksen väliltä. Diddy Kong Racing sisälsi myös tarinatilan, josta Crash Team Racing otti myöhemmin huomattavasti inspiraatiota omaan yksinpelimuotoonsa. Vaikka peli osoittautui loistavaksi, oli se tavallaan vain Raren ovela tapa markkinoida etukäteen tulevien peliensä tähtikaartia (Banjo, Conker sekä Timber-tiikeri, jonka peli ei tosin koskaan valmistunut). Pelille suunniteltiin myös jatko-osaa, joka ei koskaan toteutunut. Pelin uusintaversio Diddy Kong Racing DS ei koskaan yltänyt muistelemisen arvoisiin sfääreihin.

7. Crash Team Racing, PS1 1999

Crash Bandicoot, tuo ikoninen pussimäyrä, joka piti Sonyn PlayStationia mukana kisassa Nintendo 64 (ja Sega Saturnia) vastaan. Toisin kuin yleisesti luullaan, ei Crash Bandicoot ollut koskaan Sonyn omaisuutta, vaikka tämä viihtyikin Only on PlayStation – nimikkeen alla pitkään. Kolmen loistavan tasohyppelyn jälkeen, Crash, Coco, Cortex ja tietysti kaikkivaltias Polar siirtyivät kilpa-auton rattiin, ja totta kai onnistuivat hienosti. CTR on legendaarinen karting-kisailu, ja yksi parhaista Mario Kartin haastajista koskaan. Harmi vain, että CTR:n jälkeen vastuu brändistä vaihtui toiselle firmalle, eikä kukaan enää saanut Crash Bandicoottia samanlaiseen kukoistukseen, kuin Naughty Dog aikanaan. Pelille kehitettiin myös jatko-osa Crash Nitro Kart, joka oli kai ihan ok, mutta ei pelastanut sarjaa. Nyt kun Vicarious Visions toi viime vuonna onnistuneesti remasteroidun version alkuperäisestä Crash Bandicoot – trilogiasta, ovat tosin spekulaatiot remasteroidusta CTR – pelistä yltyneet hurjaksi. Kansa vaatii paluuta kilparadoille, mutta aika näyttää onko Crash nostanut kytkintä viimeistä kertaa.

Sinun silmiesi tähden, nostan kytkintä ja lähden – Teemu Michael

pixelstats trackingpixel

The post 7 erilaista Mario Kart – kloonia appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: pelit leffat-tv-pelit Teemu Michael Köngäs

Tagit: crash bandicoot Crash Team Racing CTR Diddy Kong Racing Dreamworks Super Star Kartz Garfield Kart Mario Kart Nicktoons Racing South Park Rally super mario Super Mario Kart Toy Story Racer | Pysyvä linkki

Jaa tuote: