Fashion Model Agency - kevään muotinäytös

Valtavirtamuoti ja vaihtoehtomuoti - ensimmäiseksi ajattelisi, että nämä ovat toistensa vastakohtia. Mutta ovatko ne? Kävin ottamassa asiasta selvää Fashion Model Agencyn kevään oppilasmuotinäytöksessa. Siellä valkenikin monta juttua: mikä on kesällä ja syksyllä kuuminta muotia, miten alternative-trendit eroavat valtavirran trendeistä ja mitkä EMP:n valikoiman vaatteista ammattistylisti valitsisi! Samalla todistettiin, että yours truly Miss Ruki Ver on vaan niin trendikäs, että heikompia hirvittää.

Valmistuvien stylistien muotinäytös

Muotinäytös oli Fashion Model Agencystä valmistuvien stylistien ja mallien taidonnäyte. Mallit oli stailattu eri ketjujen vaatteisiin. Leena Rämö oli valinnut yhden kokonaisuuden vaatettajaksi EMP:n.

EMP:n kokoelma Fashion Model Agencyn muotinäytöksessä. Mallit meikkasi Hanne Rautio / Beauty Studio Phoenix.

"EMP:n halusin ehdottomasti mukaan, koska se on varmastikin ainoita yrityksiä, joka mahdollisti mun luovuuden toteuttamisen. Massasta erottuvuus oli mulle tärkeetä ja se, että saan oman "stylistin sanavapauden" kuuluviin.

EMP:n laajan valikoiman ansiosta pystyin toteuttamaan monipuolisia kokonaisuuksia, josta jokainen persoona löytää tyyliänsä korostavia vaatteita ja asusteita. EMP:ssä on mun mielestä makeeta se, et sun ei tarvi edustaa mitään tiettyä tyyliä ostaaksesi sieltä vaatteita."

EMP:n valikoimista Rämö valitsi kolme erilaista asukokonaisuutta: rockabilly-henkisen asun, rock-tyylisen arkilookin sekä kevyesti goottityylisen lookin. Etenkin fiftarilook erottui edukseen näytöksen tyyleistä. Asuun oli yhdistetty EMP:n omien merkkien klassinen ruutupaita, rennot shortsit, bootsit sekä bandanahuivi. Kahden muun lookin niittisomisteiset biker-takit (Rock Rebel by EMP:n musta ja camo-kuosinen) ovat rock-tyylin klassinen perusvaate, mutta niitä näkyi myös muiden kokoelmien asuissa.

"Valitsin oikeestaan vaatteet vaan sen perusteella, mikä näytti musta hyvältä. Ei mulla sen syvempiä ajatuksia oikeestaan ollut, ja asukokonaisuudet vain rakentui. Yleensäkin jos mun stailaustyyli asiakkaalle saa olla vapaata, niin pyrin välttämään tiettyjä "genrelle uskollisia" juttuja, mikä saattaa luoda ihan oman tyylin ihmiselle."

Tässä videokuvaa muotinäytöksestä ja EMP:n edustuksesta!

Kesän ja syksyn trendit

Valmistuvien stylistien näkemys kesän ja syksyn muodista oli suhteellisen yhtenäinen. Pitkään vallinnut ysäriestetiikka näkyi yhä edelleen selkeästi, mutta enemmän näkyi 70-lukua. Kokonaisuutena valtatrendi vaikuttaa siirtyneen 90-luvulta 2000-luvun alkuun, jolloin 70-luvun lanne- ja pääketjut, farkut, tolppakorot ja olkapään paljastavat paidat olivat hetken aikaa kuuminta muotia - nyt ei siis palata puhtaasti aidolle hippikaudelle. 70-luku on toki melkein aina kesäisin enemmän tai vähemmän in (koska hippiyden vapausaate nyt vaan sopii täydellisesti Suomen kesään ja suomalaisten kesämentaliteettiin), mutta tänä kesänä siihen sekoittuu iloisesti 90-luku napatrendeineen.

70-luvun tyyli inspiroi stylistejä: näytöksessä nähtiin maanläheisiä värejä, rentoja ja liehuvia materiaaleja, farkkua ja kukkakuviota. Tänä kesänä mekot ja hameet puetaan maksimittaisena ja jumpsuitit ovat yhä trendikkäitä.

70-luvun ja hippityylin rentous, maksi- ja minimekot ja liehuvat materiaalit olivat osa melkein jokaisen stylistin kokoelmaa. Sävyt olivat maanläheisiä ja kukkakuviota sekä farkkua näkyi paljon. Kevään trendi farkkuhame ei väisty kesälläkään ja farkuissa näkyy kulutuspesua ja rikottuja yksityiskohtia.

Farkkumuotia Fashion Model Agencyn muotinäytöksessä

Eri stylistien näkemyksissä toistui yleisen 70- ja 90-luvun hengen lisäksi muutama yksityiskohta, joista voisi ennustaa tulevia trendejä. Ensimmäinen on olkapäät paljastava pusero ja navan vilkkuminen. Napaa voi vilauttaa ihan reilusti napapaidalla tai sitten pukea vain hieman liian lyhyen paidan, jolloin napa näkyy satunnaisesti.

Fashion Model Agencyn muotinäytöksessä nähtiin paljaita napoja ja olkapäitä!

Toiseksi näytöksessä näkyi paljon hattuja ja hiuskoruja. Hatussa pitää olla lieri - valitse siis joko suuri naisellinen aurinkohattu tai maskuliinisempi lierihattu. Hattujen vaihtoehtona on hiuskorut, jotka asetetaan hippityyliin otsalle. Myös hiusrajaan tai otsalle asetettuja pantoja oli monessa kokoelmassa.

Fashion Model Agencyn muotinäytöksessä nähtiin paljon hattuja ja pääkoristeita

Itse ysärilapsena ennustan, että ihan varmasti seuraavaksi muotiin tulee kalastajahattu! Minulla oli sellainen vuonna 2001, ja se oli silloin megatrendi. Kalastajahatun kanssa tietenkin pitää pukea värilliset aurinkolasit - nekin tulevat ihan varmasti kohta takaisin, sanokaa minun sanoneen.

Todisteena ennustajanlahjoistani käy se, että sanoin pari vuotta sitten tolppakorkojen tulevan muotiin, ja olin aivan oikeassa: nyt muotinäytöksessä näkyi paljon tolppakorkoja. Nyt arvaan, että seuraavaksi tolpista siirrytään megaläskipohjakenkiin Spaissarien tyyliin! Onneksi minun kaapissani on jo sellaiset valtavat mustat nilkkurit.

Tämän hetken kuumimmat korkokengät ovat tolppakorot!

Valtavirtamuoti vs. vaihtoehtomuoti

Muotinäytöksen merkeistä suurin osa edusti valtavirtamuotia ja ketjuliikkeitä. Valtavirtamuodissa on yleensä melko samanlaiset linjaukset merkistä riippumatta - kenties juuri tämän vuoksi EMP:n kokoelma erottui joukosta edukseen ja keräsi eniten kehuja. Vaihtoehtotrendit kulkevat omia polkujaan, mutta ne eivät olekaan kokonaan erossa valtavirtasuuntauksista, kuten voisi kuvitella.

"EMP erosi muista, koska se oli eniten rock-henkinen sekä edustaen juurikin vaihtoehtomuotia. Vaihtoehtomuoti erottuu valtavirrasta siinä, että se korostaa kantajansa persoonaa, luo omaa tyyliä/linjaa. Kuitenkin valtavirtamuoti ammentaa ideoita myös alatyyleistä jota myös vaihtoehtomuoti on."

EMP:n malliston stylistin valinnat

EMP Fashion Model Agencyn muotinäytöksessä

Fiftarityyliset mekot ovat viime aikoina olleet kovasti suosiossa myös muiden tyylien edustajien kuin fiftarien joukossa. Fiftari-innostus ei ole vielä väistymässä, mutta nyt mekoista siirrytään, valtavirran mukana, raikkaaseen ruutupaita-shortsit-yhdistelmään. Shortseja näkyi näytöksessä muissakin kokoelmissa, vaikka niiden ennustettiin väistyvän täksi kesäksi.

Muodit kulkevat siis samaan suuntaan, mutta valitsevat hiukan erilaisia näkökulmia samasta trendistä. Napapaidan voi pukea moneen eri lookkiin ja se sopii valtavirtamuodin lisäksi maustamaan rock-, gootti- ja fiftarityylejä. Trendejä voi myös sekoittaa: esimerkiksi ruutupaita näyttää erilaiselta urbaaniin tyyliin puettuna kuin rockabilly-asussa. Vaikkapa tolppakorot ovat näkyneet viime aikoina myös goottimuodissa.

"70-luvulla mennään muodin suhteen, ja vaihtoehtomuoti kulkee omaa linjaa mukaillen 70-lukua."

Valtavirta- ja vaihtoehtomuoti ovat ehkä aikaisemmin erottuneet toisistaan selkeämmin kuin nykyään. Yksilöllisyys ja oma tyyli ovat olleet trendikkäitä nyt jo pari vuotta myös valtavirtamuodissa - ketjuvaatteita sekoitetaan omaan tyyliin. Ehkäpä siksi onkin vaikeaa erotella tyylisuuntauksia niin selkeästi kuin joskus aiemmin. Aikaisemmin esimerkiksi goottityyliin pukeutuja halusi viestiä maailmalle ajattelevansa tiettyyn tyyliin ja eroavansa valtavirrasta. Nyt goottivaikutteet ja sen eri tyylilajit näkyvät valtavirtamuodissa siinä missä fiftarimekot, revityt farkut ja sarjakuvapaidatkin.

Siihen trendikkyyteen palatakseni: teidän oma trendihaukkanne MRV on jo aikoja sitten intoillut mm. raikkaasta fiftarityylistä, isoista hatuista ja 90-luvusta. 70-luku tosin on jäänyt vähemmälle, jos ei lasketa hapsuja ja ketjuja. Uskokaa minua ja etsikää nyt kirpparilta ne kalastajahatut, läskipohjakengät ja värikkäät aurinkolasit. Nämä eivät ole vielä niin karmeita asusteita kuin miltä kuulostavat. Vain yhtä asiaa pelkään: luoja varjelkoon meitä Matrix-tyylin paluulta!

Kategoriat: Ruki

Tagit: bikertakki emp black premium EMP Rock Rebel fiftarityyli katumuoti kesaen muoti muoti muotinaeytoes RED by EMP syksyn muoti TYYLI | Pysyvä linkki

Jaa tuote: