Doctor Strange - liukuhihnasankari vai vetonaula?

Aloin kirjoittaa tätä blogia jo aiemmin, mutta alkupuheeni venähti 600 sanan mittaiseksi pohdinnaksi supersankarielokuvista yleensä. Tuon postauksen voit lukea täältä. Kuten todettua, supersankarileffat ovat todella kovassa nousussa, niin tasoltaan kuin määrältäänkin. Tuntuu, että niin oikealta (Marvel), kuin vasemmalta (DC) ponnahtaa uusia supersankareita, mikä on totta kai, kiitos pikkupoikamaisen luonteeni, todella mahtavaa! Uusin taistelun tantereelle raapaistu sukkahousukuikelo on Doctor Strange. Lähtökohdat elokuvalle ovat mallillaan: Yksi Marvelin voimakkaimmista sankareista, maan suojelija, loitsuaja, huippulääkäri, ja rooliin asettuu yksi maailman johtavimpia näyttelijöitä. Kaikkien aikojen paras Sherlock Holmes, oma henkilökohtainen man crushini Benedict Cumberbatch (Kyllä, nimi meni ensimmäisellä yrittämällä oikein, se ei ole niin hankala kuin mitä internet antaa ymmärtää). Kuulostaa todella upealta, mutta kantaako leffa kunnialla sille asetetut paineet, vai jääkö se tusinaleffaksi Green Lanternin ja Daredevilin rinnalle? Selvitetään se, ilman spoilereita!  

Oi, se näyttää niin hyvältä! Myös leffa...  Doctor Strange - juliste

 

Urposta turboon, taviksesta supersankariksi - Doctor Strange

Doctor Strange saa alkunsa aika tavanomaisella supersankarin synnyintarinalla. Ylimielinen, superälykäs ja lahjakas lääkäri kokee kovan kolauksen, ja joutuu nöyrtymään ja opettelemaan täysin uuden perspektiivin elämään. Kuten Tony Starkista, myös tästä tökeröstä törpöstä löytyy sisäinen hyvyys ja epäitsekäs puoli, joka valjastetaan ihmiskunnan hyötykäyttöön. Mitä tarina sen jälkeen tekee, onkin jo paljon arvaamattomampaa, ja välillä elokuvan tapahtumat voivat jopa mennä heittämällä yli ymmärryksen. Aika-avaruus - ja ulottuvuustermistöä on tietysti pyritty yksinkertaistamaan tavallisen pulliaisen ymmärrettäväksi, mutta sitä ei onneksi ole kokonaan "pureskeltu amerikkalaisille". Juoni pitää otteessaan hyvin, ja keskittymään ei pelkästään joudu, sitä myös haluaa. Paikka paikoin saattaa käydä mielessä ajatus, että mitähän ne ovat oikein vetäneet kun ovat kirjoittaneet tämän, mutta sekin on toisaalta mahtavaa. Tarinan konna ei ole ehkä se kaikkein mielenkiintoisin (ohjaajakin myönsi, että kiire tuli), mutta riittävä pitämään pientä pelkoa yllä.

30 vuotta sitten viikset ja kalsarit olivat oikeasti muotia. Dr. Strange - t-paita

Tuntuuko joskus siltä, että seinät kaatuu päälle?

Koska koko Doctor Strange voimien idea perustuu ulottuvuuksien hyödyntämiseen ja ajan ja tilan muokkaamiseen, on ensisijaisen tärkeää, että elokuvan efektipuoli on kunnossa. Sitä se todellakin on, sillä elokuva näyttää niin hyvältä, että isoinkin nillittäjä joutuu nöyrtymään tämän karkin edessä. Kun koko kaupunki kääntyy päälaelleen, ovat 3D-lasit kerrankin hintansa väärti. Taistelukohtaukset on tehty hyvin, ja katsoja pysyy kärryillä siitä, kuka taistelee ja kenen kanssa, ja kuka on voitolla, vaikka maailma ympärillä muovautuu koko ajan. Muutenkin elokuva on kuvattu todella upeasti. Visuaalinen ilme on todella hyvä, samoin kuin ääniraitakin. Mitään unohtumattomia teemakappaleita elokuva ei lähde tyrkyttämään, mutta sopivassa suhteessa dramaattista orkesteria ja kevyttä poppia.

Tämä oli minunkin ilmeeni kun elokuvan jälkeen aloin pohdiskella ajan käsitettä. Doctor Strange - paita

Hyvä näyttelijä korvaa puuttuvan älyn

Mitä tulee näyttelijäsuorituksiin, ei liene kenellekään yllätys, että Benedict Cumberbatch ON Doctor Strange, ei pelkästään näyttele tätä. Herra on oikeastaan niin hyvä, että sai minut jopa miettimään, olisiko elokuva ollut niin hyvä jollain toisella näyttelijällä (kakkosvaihtoehtona pääosaan oli Joaquin Phoenix, kuvittele). Ehkä ei, mutta näin se on silti loistava. Muut näyttelijät tukevat hyvin, vaikka toimivatkin lähinnä huumorielementteinä ja tarinan selittäjinä. Eräs mahtava yksityiskohta täytyy mainita, nimittäin Wong - nimistä hahmoa näyttelee Benedict Wong. Elokuvassa heitellään tasaisesti hyvää läppää, vaikkakin se kaikkein paras Wifi-vitsi tuhlattiinkin jo trailerissa. Kaiken kaikkiaan elokuva onnistuu täyttämään ja jopa ylittämään sille annetut odotukset, ja vaikka tämäkään supersankarileffa ei varmaan Oscareita tule voittamaan, on se todella mahtava uusi palanen Marvel Cinematic Universea. Doctor Strange menee heittällä Top 5 supersankarileffalistalleni. Mutta mikä minä olen sanomaan, minähän tykkään kaikista supersankareista.

 
Katsokaa, sieltä tulee Benafleck Cucumbercatch! - Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Benedict Cumberbatch daredevil dc Doctor Strange Dr. Strange Green Lantern LEFFAT, TV & PELIT marvel Sherlock Holmes Wong | Pysyvä linkki

Jaa tuote: