Futispelit EM-huuman vieroitusoireisiin

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut (UEFA EURO 2016) ovat nostattaneet jalkapallohulinan äärimmilleen, ja lopullinen huipentuma, eli loppuottelu, on aivan käsillä. Jokainen lajia vältteleväkin tietää, että pieni ja pippurinen Islanti eteni historiallisen pitkälle. Finaaliin se ei kuitenkaan yltänyt, enkä lähde tässä nyt marssimaan kenenkään puolesta, mutta Saksa voittaa. Kisat kuitenkin loppuvat aikanaan, ja penkkiurheilun vieroitusoireet ehtivät helposti iskeä, ennen kuin Rion Olympialaiset saapuvat pelastamaan tilanteen. Usein tälläisessa tilanteessa turvaudutaan videopeleihin, joten mietitäämpä hetki jalkapallopelejä!

En kannata ketään tiettyä, mutta jätän tämän vain tähän... EM(P) - Peruukki

 

Futispelit ovat kahden kauppaa

Siinä missä markkinat pelialalla laajenevat laajenemistaan, on jalkapallopelien osalta kilpailu supistunut pienimmilleen. Kun laitetaan futispelit riviin ja kysytään suosikkia, suurin osa vastauksista on FIFA ja numero, oli se sitten 98, 2002, 10 tai vaikkapa 16. EA Sports on ottanut totaalisen niskalenkin ja dominoinut alaa kiistattomasti ainakin FIFA 10 lähtien, ja ainoa, jolla on edes resursseja pistää kampoihin, on Pro Evolution Soccer eli PES. Kauan on siitä, kun viimeksi nähtiin vakavahenkinen futispeli näiden kahden jättiläisen rinnalla. Meno molemmissa alkaa olla jo niin realistista, että moni perinteisempi pelaaja kysyy itseltään, miten tätä voi enää parantaa? Silti, sekä FIFA17 että PES17 on jo julkistettu, ja tulossa ulos syyskuun lopulla listaten toinen toistaan hienomman kuuloisia lisäominaisuuksia. Viekö FIFA taas kerran voiton kotiin vai onnistuuko PES viimeinkin kääntämään kurssin? Yksi asia on varmaa: Fifassa saat oikeasti pelata suosikkijoukkueellasi, eikä esimerkiksi Chelsea kannattajan tarvitse tyytyä valitsemaan ”London FC”. Itse peliinhän tämä ei vaikuta, mutta on monelle kannattajalle sydämen asia. Tämä saa ainakin allekirjoittaneen kääntymään Fifan puoleen.

 

Minulle se yksi ja ainoa joukkue, tulee aina olemaan "Mario 85"

 

Muutakin on tarjolla

Tottakai on tarjolla vaihtoehto. Jos olet tyytyväinen EM-kisoista tuttuun katselijan rooliin pelaajien kontrolloimisen sijaan, mielesi halajaa ennemmin tekniselle alueelle huutamaan ja haistelemaan sormia kuin keskiympyrään ja fläppitaulu on paras ystäväsi: Valitse Football Manager! Tässä pelissä sinä olet päävalmentaja, valitset itsellesi seuran, joukkueen, valmennustiimin ja alat hioa taktiikoita kuntoon. Pelipäivinä katselet joko 3D-animaatiota, tai ihan perinteisiä ”palluroita”. FM on oivallinen simulaattori jalkapalloanalyytikoille ja asiantuntijoille. Se heittää käden ulottuville käsittämättömän määrän detaljeja yksittäisten pelaajien ja joukkueiden suorituksista. Jos sen sijaan haluat räiskiä maaleja ja tuulettaa voltein, kannattanee passata pallo seuraavalle.

Ei, vieläkään ei ole tehtyä peliä missä pääsisi pelaamaan linjatuomarina. Such a shame.

 

Eikö vakuuta? Palaa menneisyyteen

Unohda realistisuus hetkeksi, pelit ovat pelejä. Pyydä kaveri messiin ja startatkaa yhdessä Rocket League! Peli liittyy nippa nappa jalkapalloon, mutta on käsittämättömän hauskaa ajanvietettä. Jos modernit pelit kuitenkin nyppivät, sulje hetkeksi silmät ja palaa lapsuuteen. Muistatko vielä ne hullunkuriset futispelit, jota pelasit ”silloin joskus”? Ne samat, joissa pallo eli ihan omaa elämäänsä, pelaajat saattoivat jäädä kentälle makaamaan lopullisesti ja sama kikka toimi joka kerta. Olitko typerä koska tykkäsit niistä, vai oliko niissä ehkä kuitenkin jokin pointti? Kaiva vanhat klassikot esiin ja tunne nostalgia sisälläsi, kun Nintendo World Cup – tunnari tärähtää soimaan. Playstation 1 omasi Actua Soccerin, jota voisi hyvinkin luulla Minecraftin edelläkävijäksi. Jotkut jopa väittävät, että Sensible World of Soccer (1994, AMIGA) olisi kaikkien aikojen paras jalkapallopeli… Onko näin? Mikä todella on se kaikkien aikojen paras futispeli?

 
Pysy kanavalla! - Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: em-kisat emfutis euro 2016 fifa futis futispelit jalkapallo jalkapallopelit LEFFAT, TV & PELIT minecraft nintendo world cup pes saksa sensible world of soccer soccer uefa | Pysyvä linkki

Jaa tuote: