Piirretty = lastenohjelma? - Rick and Morty

Jokainen animea ja/tai jotain animaatiosarjaa seuraava aikuinen tietää sen vähättelyn, mitä suosikkisarja saa, koska se on "piirretty". Erittäin vanhentunut käsitys siitä, että piirretyt ovat automaattisesti lastenohjelmia, on yhä jossain piireissä voimissaan. Monen meidän lapsuuden suursuosikki Hopeanuoli edustaa hyvin tätä näkemystä, sillä siitä on leikattu levyllinen raakaa kuolemaa pois, mutta Akakabuto onnistui silti asettamaan karhupelkoa ympäri Suomea. Eihän se mikään lastenohjelma Japanissa koskaan ollutkaan, mutta kun piirretty ja söpöjä koiria niin onhan se. Tilanne on kuitenkin korjautumassa, ja erityisesti Adult Swim - kanava on ottanut tehtäväkseen luoda aikuisille omia aamupiirrettyjä. Näistä kenties hienoimpana esimerkkinä nostetaan esiin Rick and Morty!  

Tämä juliste on kaikkea sitä, mitä Rick and Morty on, ja toisaalta taas ei sinne päinkään. Rick and Morty - juliste

Ennen oli kunnollista, lapsia ei kääritty pumpuliin!

Kyllähän 90-luvullakin tuli televisiosta piirrettyjä, joissa oli aikuisten teemoja. Simpsonit ja Kukkulan kuningas olivat ihan ok katsottavia lapsille, joskaan jälkimmäinen ei juuri lapsena kiinnostanut. Näiden sarjojen vitseistähän 90% menee lapselta ohi, ja keski-ikäisiä kaljaa kittaavia miehiähän näkee kotonakin. Rick and Morty on kuitenkin ihan puhtaasti K-18 tavaraa, josta pelkästään yhden jakson aikana hypoteettinen lapsi oppisi ainakin kuusi uutta kirosanaa (aikuinen keskimäärin kaksi). Kiroilun lisäksi sarja sisältää kosolti huumausaineita, seksiä, väkivaltaa ja sen verran outoja maailmoja ja tapahtumia, että kyllä niillä lapsen yöunet saa katoamaan (jos ei aikuisenkin). Sitä ei missään tapauksessa pidä näyttää lapsille.

 

Scary Terry pelottelee, mutta näkee myös itse painajaisia. Bitch. Scary Terry - muki

 

Universumit, ulottuvuudet, lasersäteet ja seksirobotti

Aikuiselle katsojalle sen sijaan Rick and Morty näyttäytyy loistavana. Se on jotain, mikä pitää itse nähdä, mutta voin yrittää tiivistää perusjuonen: Rick on alkoholisoitunut keksijä ja nero, joka keksii miltei mitä vain voit kuvitella. Morty on tämän hidas ja hyväsydäminen tyttärenpoika, joka päätyy toinen toistaan järjettömämpiin seikkailuihin isoisänsä kanssa. Perheeseen kuuluu myös isä Jerry, äiti Beth ja teini-ikäinen sisko Summer, jotka painivat omien maallisten ongelmiensa kanssa, mutta sotkeutuvat tahtomattaan usein Rickin metkuihin. Koko konkkaronkka elää saman katon alla, mutta maisemat vaihtuvat tiheään, kun autotallissa hääräävä Rick yrittää tappaa tylsyyttään. Todella nopeasti etenevät jaksot ja dialogi pakottavat keskittymään, mutta juonikuvioita ei kannata alkaa miettiä liikaa. Joskus asioita vain tapahtuu, ja päälimmäinen tunne onkin usein "kuka helvetti tällaisia voi käsikirjoittaa?". Neljättä seinää rikotaan, ulottuvuudesta toiseen hypitään ja Rick ottaa pitkää huikkaa taskumatista. Siinä välissä koko universumi yleensä saadaan hetkittäin päälaelleen, mutta yleensä palataan keittiön pöydän ääreen. Ei aina. Simpsoneiden tyylisestä "nollauksesta" ei kuitenkaan ole kyse, vaan tarina on jatkumo. Eräässä jaksossa Rick onnistuu ajamaan koko maapallon tuhoon, joten Rick ja Morty matkustavat toiseen ulottuvuuteen, jossa kaikki on muuten hyvin, paitsi he ovat juuri kuolleet. He piilottavat omat ruumiinsa pihamaalle ja jatkavat elämäänsä normaalisti, eri ulottuvuudessa. Myöhemmin sarjassa on nähtävillä takapihan selkeät haudat, ja Morty mainitsee, että on joutunut hautaamaan itsensä.

Ja se ei ollut edes Mortyn rankin hetki ensimmäisellä kaudella. Morty - Funkopop

Totuus on tarua ihmeellisempää

Antaakseni paremman kuvan Rick and Mortyn juonikuvioiden arvaamattomuudesta, otan tähän suoran lainauksen erään jakson kuvauksesta Netflixistä:

"Morty päätyy omituiseen tarttuvien tautien teemapuistoon, joka sijaitsee kodittoman miehen sisällä. Jerryn vanhemmat esittelevät uuden, yhteisen rakastajansa."  

Jätän tämän vain tähän: Rick and Morty - Rintanappisetti.

 

Rick and Morty - piirretty aikuisille

Kokonaisuutena Rick and Morty on hervottoman hauska, törkeä, mustan huumorin kyllästämä piirretty, jota kelpaa katsoa aamumuroja nauttiessa. Se saattaa vaikuttaa sekavalta, ja usein onkin, ja se ampuu todella paljon yli, mutta se on koko ohjelman pointti. Pidä kiinni ja nauti maisemista! Mainitaan nyt tähän loppuun vielä se, että totta kai jokainen lapsi on yksilö, ja juuri teidän pikku Pasi-Valtteri saattaa nauttia tästä ohjelmasta jo viisivuotiaana. Se on teidän päätöksenne, mutta teitä on varoitettu. Varauksetta suosittelen aikuisille, jotka eivät ahdistu astetta rankemmasta scifi huumorista.

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Adult Swim Beth Jerry LEFFAT, TV & PELIT Morty Rick Rick and Morty Simpsonit Summer | Pysyvä linkki

Jaa tuote: