Twin Peaks - hämmentävä paluu jakaa mielipiteet

Twin Peaks on se yksi ja oikea kulttisarjojen kulttisarja. Herrat nimeltä David Lynch ja Mark Frost loivat 1990-1991 sarjan, jota muistellaan vielä 27 vuotta myöhemmin väristyksin. Uinuvassa pikkukylässä tapahtuva murha sysää liikkeelle tapahtumien ketjun, jonka perässä pysyminen vaatii vähintään filosofian tohtorin tutkintoa. Kaikessa outoudessa ja synkissä teemoissaankin jotenkin lämminhenkistä ja arkista ohjelmaa on muisteltu niin kovalla kaiholla, että sille päätettiin tehdä jatkoa vielä 27 vuotta myöhemmin. Maanantaina 22.5 siitä tuli totta: Twin Peaks jatkuu. Alkuperäiset kaverit vastaavat sarjan tekemisestä, mutta onko kulunut jo liian kauan?

Pölkyn on taas aika avata sanainen arkkunsa. Log - t-paita

Ei enää pikkukylän murhamysteeriä, ei kirsikkapiirakkaa paikallisessa

Twin Peaks: The Return täräyttää itsensä käyntiin peräti neljällä jaksolla. Yhteensä 18 jaksoa sisältävä show on nyt kokonaan Frostin ja Lynchin käsissä, ilman tv-yhtiön asettamia rajoituksia ja kontrollia, ja se näkyy ihan kaikessa. Ensimmäisen jakson päätyttyä vain yksi asia on selvää: Pikkukylän ihmissuhdedraamaa ja hyväntuulista jutustelua kahvilassa odottaville on tulossa suuri pettymys. Twin Peaks jatkaa kurssiaan samaan suuntaan kuin aiemmin, eli alati oudompaan ja synkempään päin. Neljän jakson aikana vietetään enemmän aikaa Black Lodgessa ja New Yorkissa, kuin itse Twin Peaksissa. Vanhentuneita erikoisefektejä ja kiusallisen pitkiä kohtauksia ei säästellä. Tuttuja naamoja näytetään hyvin lyhyesti, ikään kuin vain muistutuksena siitä, että mistä sarjasta on kyse. Nostalgiassa nuhjuamisen sijaan Twin Peaks polkee vauhdilla eteenpäin, ollen kuitenkin todella hidastempoinen. Miten tähän pitäisi suhtautua?

 

Ketään ei enää kiinnosta, kuka murhasi sinut, Laura Palmer. Laura Palmer - Funkopop!

Twin of Peaks? Ei, vaan David Lynch

Tyyliltään "uusi" Twin Peaks muistuttaa enemmän kakkoskauden loppua kuin ensimmäistä tuotantokautta. Koska tv-yhtiö ei enää sanele tiukkoja ehtojaan, on mukaan tuotu myös graafista väkivaltaa ja alastomuutta. Tietäjät tietävät sanoa, että tämä on Lynchiä aidoimmillaan. Kaikki negatiiviset kommentit siitä, kuinka tunnelma on täysin erilainen kuin aikoinaan, tai kuinka sarja on liian kummallinen, torpataan automaattisesti sanoen "Et selvästikään tunne Lynchin tuotantoa", "tämä on Twin Peaks ilman tv-yhtiön kontrollia" tai "katso Fire Walk With Me". On toki totta, että moista outoutta oli odotettavissa, eikä sarja sen kakkoskauden kummallisen lopun jälkeen olisi voinut mitenkään rauhallisesti ja fiksusti lähteä liikkeelle. Kritiikkiä kuitenkin saa ja pitääkin antaa, jos ei muuten niin siksi, koska sarjaa on mainostettu joka puolella "paluuna Twin Peaksiin". Sarja ei tosiaankaan ole mikään "mitä vanhoille rakastetuille hahmoille kuuluu nykyään" tyyppinen hyvän mielen show, vaan tuo mieleen juuri poistetut kohtaukset, jotka nähtiin FWWM - lisärissä. Ensimmäisten jaksojen aikana tuli paljon uutta, lisää kysymyksiä ja todella vähän vastauksia. Eikä kaikkiin pidä saadakaan koskaan vastausta. Koska Twin Peaks kulkee eteenpäin, halusit sitä tai et.

Onneen on yksinkertainen resepti: Kuha, klapi ja kahvi. Twin Peaks - t-paita

 

Hidas, omituinen, häiritsevä = Twin Peaks

Twin Peaks - paluu on hämmentävä ja erikoinen, mutta erityisen hitaan temponsa vuoksi sitä ei voida lynkata ainakaan tässä vaiheessa. On päivän selvää, että neljä ensimmäistä jaksoa julkaistiin kerralla, koska ensimmäiset kaksi sekavaa jaksoa eivät vielä olisi saaneet katsojaa palaamaan viikoittain takaisin. Neljännen kohdalla alkoi jo löytyä jokin punainen lanka ja se Twin Peaks, jota odotettiin, joten jään innolla odottamaan, mitä jatkossa seuraa. Uusi Twin Peaks on entistä synkempää ja oudompaa, mutta tutulla tavalla kutkuttavan omituista. Tätä katsoessa ei voi twiittailla ja snäppäillä samaan aikaan. Twin Peaks on sarja, johon upotaan täysillä. Monelle se on liian outo, jopa häiritsevä ja ymmärrän, ettei se kaikille sovi. Silti he, jotka ovat valmiita palaamaan sekä sisällöllisesti, että teknisesti erittäin kokeilevaan ja rajoja rikkovaan tv-sarjaan, tervetuloa takaisin Twin Peaksiin. Toivottavasti tästä tulee matka, jota muistellaan vielä 25 vuoden päästäkin.

 
Black as midnight on a moonless night - Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Black Lodge Dale Cooper David Lynch Fire Walk With Me Kahvi kirsikkapiirakka LEFFAT, TV & PELIT Log Lady Mark Frost poelkky Twin Peaks | Pysyvä linkki

Jaa tuote: