Parempi kuin Harry Potter - Ihmeotukset tulevat!

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on parempi elokuva, kuin yksikään Harry Potter - leffoista.

Heti kun olet saanut raivosi tyyntymään, voimme matkustaa ajassa taaksepäin löytääksemme syyn tälle absurdille ajattelutavalleni: Ollessani ala-asteella, opettajamme päätti sivistää kuritonta luokkaamme ja luki meille silloin tällöin ääneen kirjaa Harry Potter ja Viistasten Kivi. Tämä lienee selitys sille, miksi en koskaan kyseisestä sarjasta liiemmin innostunut, koska kaikki kouluun liittyvä on tylsää. Luin itsekin neljä ensimmäistä kirjaa (en ääneen toki), mutta kiinnostukseni seuraavaan osaan hiipui siinä 1000 päivän aikana, joka kirjojen julkaisun välissä ehti kulua. Samoihin aikoihin neljännen osan kanssa tuli ensimmäisestä jo elokuvaversiokin, joten miksipä lukea, jos voi odottaa elokuvaversiota! Ja niin odotinkin ja katsoin ja täytyy sanoa, että koko Harry Potter - elokuvasaaga koko komeudessaan jätti aika kylmäksi. Ihan laadukkaita elokuviahan ne ovat, kyllä ne kerran katsoo ihan mielellään, mutta velhoilusta puuttuu jokin taika. Kun 700 sivuisia romaaneja survotaan kahden ja puolen tunnin filmirulliin, niiden taikuus kärsii väkisinkin (Sano se LOTRILLE). Lisätään tähän vielä se, että kirjoja lukeneet fanit saapuvat yksi toisensa jälkeen nillittämään siitä, kuinka paljon tärkeitä asioita oli jätetty pois ja mitä kaikkea olisi ollut hyvä näyttää. Itselleni jäi olo, että taustamateriaaliin olisi pitänyt tutustua, jotta elokuvista saisi irti. "Lue kirjat" on aina vastaus jos joku arvostelee kyseisiä elokuvia. Tämän takia Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on parempi - Se on puhdas elokuvakokemus.

Tästä julisteesta ei löydy elokuvan katsomisenkaan jälkeen yhtään ihmeotuksia. Vai olenko vain "Ei-taik"? Ihmeotukset - juliste

Elokuvat on käsikirjoittanut tiedät-kai-kuka ja niitä tulee tiedät-kai-montako

Kyllä, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on myös kirja. Mutta se on kirja, joka on tehty lähinnä hyväntekeväisyystempauksena, ja on Tylypception tyyppisesti kirja kirjan sisällä. Se on siis kirjanen, joka sisältää yksityiskohtia Harry Potterin maailman ihmeotuksista, ja vieläpä Harryn, Ronin ja Hermionen muistiinpanoilla varustettuna. Se on kirja, josta sellaisenaan olisi täysin mahdotonta tehdä elokuvaa. Seuraa tiedotus: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on ensimmäinen VIIDESTÄ (5) elokuvasta! Seuraavat kaksi elokuvaa on jo merkattu vuosille 2018 ja 2020, eli samoille vuosille kuin seuraavat Star Wars välipalatarinat. Mikä parasta, jokainen elokuva on J.K. Rowlingin itsensä käsikirjoittama, eli mitään filleriroskaa tuskin tullaan näkemään (ellei kirjailijalta itseltään lopu ideat). Eli kyseessä on alkuperäisen kirjailijan kirjoittamia elokuvia, jotka ovat täysin omia kokonaisuuksiaan (jopa 60 vuotta ennen arpinaamaisen sankarimme syntymää). Toki elokuvissa Harry Potter tietäjille on tarjolla kosolti pieniä tärppejä sieltä täältä, joista voi sitten huudella kantabaarissa jälkikäteen. Maailmahan on silti sama, hassuine loitsuineen ja Matrixissa onnellisesti uinuvine jästeineen.

Kaikki eivät tietenkään nuku. Make America Great Again! No Witchcraft - toppi

 

No Tylypahka, No Harry, No Teenagers - No Problems!

Mitä itse elokuvaan tulee, se on hieno. Vuoden 1926 New Yorkiin sijoittuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on juuri sellainen seikkailuhenkinen ja kiinnostava velholeffa, jonka olen halunnut tästä maailmasta saada. Se ei sisällä ala-astelaisten hassuja leikkejä, eikä liioin ylä-astenoitien hormoonipitoista draamaa. Elokuva herkuttelee taikamaailman ja meidän tietämättömien maailman välisillä eroilla, ihmeellisillä otuksilla ja taikuuden näppäryydellä. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ei pilaa kovemmaltakaan Potter tietäjältä mitään, enkä näe, miten kukaan voisi tästä mieltänsä pahoittaa. Hiukan kömpelösti suomennettu "Ei-taik" termikään ei harmita, koska elokuvassa vallitsee hyvä tunnelma ja mikä parasta, kukaan ei mainitse Harry Potteria, Voldemortia tai edes Luihuista koko elokuvan aikana. Dumbledore sentään tulee sivulauseessa, mutta katsotaan sen verran läpi sormien. Tämä toimisi hyvin ilman mitään kytköksiä Potter - saagaailuun ja niin se on jopa parhaimmillaan. Mikä parasta, kukaan ei voi tulla brassailemaan, että kirja on parempi.

Mutta saako tällä Ihmeotustietämyksellä naista? Ehdottomasti, kuin taikaiskusta. Suitcase Wizard - t-paita

 

PS. Kirjat on silti varmaan kokonaisuutena parempia. Ainiin, julkaistiinhan Harry Potterista vasta uusi kirjakin! Muuan HS otsikoi asian näin:

"Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan"

 

Eiköhän odoteta siitäkin sitten kaiken pilaavaa elokuvaversiota.

 
- Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Albus Dumbledore Fantastic Beasts Fantastic Beasts and where to find them harry potter Ihmeotukset Ihmeotukset ja niiden olinpaikat J.K. Rowling LEFFAT, TV & PELIT lisko scamander loitsut newt scamander taikasauva Tylypahka Voldemort | Pysyvä linkki

Jaa tuote: