IN FLAMES Siren Charms - Nykyrockin kapinalliset

In Flames "Siren Charms"

Göteborgin keskustan tuntumassa sijaitsevan 2112-ravintolan edustalla on melkoisesti vilskettä, vaikka nyt eletäänkin syyskuun alkupuolen sunnuntaita. Alkuillasta kaupungin kaduilla on hyvin rauhallista, suorastaan uinuvaa, joten ohikulkijat ovat taatusti ihmeissään kaikesta hulinasta tämän yhden paikan edessä.

2112:n tiukalle VIP-vieraslistalle nimensä saaneet sen sijaan tietävät hyvinkin tarkasti, että mistä on kysymys - nimittäin Göteborgin maailmankuulun metalliskenen nimekkäimmän edustajan eli In Flamesin tuoreen "Siren Charms" -albumin julkaisujuhlista.

Björn Gelotte ja Oscar Dronjak näyttävät mallia. (c) Timo Isoaho

Paikalla on koko viisihenkinen yhtye, joista laulaja Anders Fridén sekä kitaristit Björn Gelotte sekä Niclas Engelin potevat pientä jetlagia, sillä kolmikko on palannut juuri promotionaaliselta New Yorkin -matkaltaan. Aikaeron rasitus ei estä Gelottea olemasta hyvällä tuulella ja mies halaileekin innoissaaan vanhaa ystäväänsä eli HammerFallin Oscar Dronjakia - saaden vastalahjaksi suukon ohimolleen.

Isossa Omenassa sattui ja tapahtui monenlaista. Otetaan esimerkki: ruotsalaistrio soitti maailman kuuluisimmasa kaupungissa kaikkien aikojen ensimmäisen akustisen konserttinsa:

https://www.youtube.com/watch?v=nQ7ycNW1zjY

Björn, miltä tuo akustinen toimittaminen tuntui?

- No, ainakin erilaiselta - lavalla oli niin sanotusti aika alaston olo, kun tukena ei ollutkaan sitä möyryävää kitaravallia, kitaristi nauraa IF-basisti Peter Iwersin kanssa yhdessä omistamansa 2112:n uumenissa. - No, suoraan sanoen: minua jännitti etukäteen aivan hemmetisti. Onneksi keikka sujui vallan hyvin ja voin hyvin kuvitella meidän tekevän jotakin vastaavaa jatkossakin.

Paluu legendaariseen halliin

Marraskuun alkupuolella Helsingissä on joka tapauksessa luvassa täysimittainen sähköinen konsertti. Samana iltana vanhassa jäähallissa esiintyvät myös Wovenwar, While She Sleeps ja Papa Roach.

- Olemme tyytyväisiä tähän mittavaan kiertuepakettiin, sillä mukana on monenlaisia ja monenikäisiä yhtyeitä, rumpali Daniel Svensson miettii. - Olemme soittaneet aikaisemminkin Helsingin jäähallissa, mutta odotan taas esiintymistä suurella mielenkiinnolla. Tiedän nimittäin hyvin, että jäähalli on kenties se kaikista maineikkain raskaan musiikin areena Suomessa - tai ainakin legendaarisin. Muistan, kun saavuimme paikalle ensimmäisen kerran vuosia sitten, ja saimme kuulla muun muassa Dion, Iron Maidenin, Metallican, Guns N' Rosesin, Panteran, The Ramonesin ja Soundgardenin esiintyneen samoilla lauteilla. Se pisti hieman hermostuttamaan!

Yllätyksellisen maailman puolestapuhujat

In Flames kiertää ainakin seuraavan puolitoista vuotta "Siren Charms" -albuminsa myötä. Juuri julkaistu pitkäsoitto on jo ehtinyt saada tutulta kalskahtavan vastaanoton - näiden göteborgilaisten kohdallahan tilanne on ollut jo pitkään se, että monet pitkän linjan fanit peräänkuuluttavat "vanhemman In Flamesin kuuloisia biisejä", kun taas tuoreemmat diggarit rakastavat niin sanottua uutta In Flamesia.

- Tämä on jotenkin niin hauskaa ja kummallista, nauraa Fridén.

Anders Fridén 2014 (c) Timo Isoaho

- Muistan, kun löysin itse aikoinani raskaamman rockin ja rakastuin siihen korviani myöten... Metallimusiikki haistatti silloin kaikille niin sanotusti pitkät. Ei ollut mitään sääntöjä ja kaikki yhtyeet tekivät mitä heitä sattui huvittamaan. Eiväthän vaikkapa Black Sabbath, Motörhead tai Judas Priest kuulostaneet eri levyillään lainkaan samanlaisilta, mutta hevifanit diggasivat niistä kaikista. Rockmusiikki tuntui vaaralliselta ja yllätykselliseltä - siis kiehtovalta. Nykytilanne? No, kaikenlaisten sääntöjen määrä tuntuu loputtomalta. "Et saa tehdä tuota", "et saa tehdä tätä" ja niin edelleen. Eikö rock and rollin maailman pitäisi olla juuri päinvastainen - kapinallinen? Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: anders fridén bjoern gelotte daniel svensson In Flames metallimusiikki niclas engelin Siren Charms | Pysyvä linkki

Jaa tuote: