Viikingit vastaan Kävelijät – Vikings S5 vs TWD S8

Kaksi suosikkisarjaa, Vikings ja The Walking Dead, ovat edenneet jo pitkälle. Siinä missä toinen on (löyhästi) historiallinen, sijoittuu toinen zombiepidemian raatelemaan tulevaisuuteen (tai no, pikemminkin nykyhetkeen). Näitä sarjoja ei pitäisi koskaan verrata toisiinsa, joten: Verrataan näitä keskenään! Molempien uusin kausi starttasi loka-marraskuun tienoilla, ja on ehtinyt puoleen väliin. 2013 History Channelilta startannut Viikingit on saavuttanut vasta viidennen tuotantokauden, kun AMC:n The Walking Dead (2010 – ) käveleskelee jo kahdeksatta kauttaan. Toinen on kuitenkin edennyt nopeammin kuin toinen. Sisältää spoilereita myös uusimmilta kausilta!

Alussa oli suo, kuokka ja Ragnar – ja Viikingit

Viikingit oli aluksi aika simppeli sarja: Pääosassa heilui Ragnar Lothbrok, utelias mutta nimetön viikinki, joka päättää lähteä suureen seikkailuun kohti mystistä Englantia. Ragnarin ohella seurattiin tämän vaimon, veljen ja parhaan kaverin elämää, kun he yhdessä etenivät elämässään, enemmän tai vähemmän yhteisymmärryksessä. Tässä ohjelmassa sympaattiset veijariviikingit voittavat katsojan puolelleen, jolloin heidän tappamisen täyteisiä ryöstöretkiään hurrataan kotisohvalla. Ajan ja kausien kuluessa Ragnar kirjoittaa nimensä historian kirjoihin hurjana valloittajana, ja siinä vaiheessa ongelmat alkavat. Tulee vaimoja, rakastajia, pitkä liuta poikia sekä tukku huonoja päätöksiä. Kasaantuvat ongelmat ja maineen kasvaminen ajaa Ragnarin lopulta pisteeseen, jossa hän itsekin kokee olevansa kuolematon. Myös katsoja turvautuu tähän, koska Ragnarin ehdoilla sarjassa on menty. Sitten neloskauden loppupuolella tapahtuu jotain, mitä ei voi hetkessä sulattaa: Ragnar tapetaan. Kun Walking Deadista tuttua roskistemppuakaan ei näy eikä kuulu, on asia lopulta pakko hyväksyä. Mutta loppuuko sarja siihen? Ei suinkaan, vaan vetovastuu siirtyy isältä pojille, ja seuraavat kaudet ovat valmiita alkamaan.

www.freeimages.com | Sterve Dorrington

Etenkin Björn on oikein karismaattisen hurja hurjimus. Oikein pelottaa.

Älä kuolema, avaa sisäpuolelta

The Walking Dead ei ollut missän vaiheessa simppeli. Rick Grimes herää koomasta vain huomatakseen, että zombit ovat ottaneet koko sivistyneen maailman haltuunsa. Virus on levinnyt ja tehnyt Yhdysvaltojen kansalaisista vielä vähän aivottomampia. Rick tietysti huippukyttänä (= Poliisi) kykenee reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti, ja lähtee etsimään vaimoaan ja poikaansa. Nämä löytyvätkin helposti isosta seurueesta, ja onnekkaasti Rickin paras ystävä on tyydyttänyt hänen perheensä kaikki tarpeet. Sarjassa seurataan tuon ison seurueen selviytymistä vuodesta toiseen, kun ihmisiä tulee lisää ja ihmisiä kuolee. Onneksi kuolevat ovat kuitenkin yleensä turhia tai jopa ärsyttäviä sivuhenkilöitä, joten heitä ei tarvitse liiaksi jäädä murehtimaan. Seitsemän tuotantokautta, satoja kuolleita ystäviä, pari-kolme kuollutta rakastajaa ja tusinoittain murhia myöhemmin, Rick se vain painaa menemään. Alkuperäisen selviytymisseurakunnan peruspilarit ovat muutenkin yhä edelleen kasassa: Rickin lisäksi ”We rebel if Daryl dies” Daryl ja entinen kotiäiti, nykyinen sissi Carol, sekä taktiikkavelho Gle… eikun. Edes roskalava ei enää voinut pelastaa taktikkoa, mutta itse karismaattinen sekopää, vuoden isä – palkinnon voittaja jo kahdeksatta vuotta peräkkäin, ei aio kuolla tänään eikä huomenna. Sarjan fokus on pysynyt tiukasti Rickissä, ja tuotantoyhtiö selvästi pelkää katsojien karkaavan jos asia muuttuu. Valitettavasti asia on kuitenkin juuri päinvastoin, ja ennusmerkit ovat selvät: Rick lopetetaan vasta sarjan mukana.

Kiitos oi kunnioitettu YouTube-käyttäjä!

”Kuinka purjehtia 10000km viidessä minuutissa” ja viisi muuta suosittua Google-hakua

Vikings on tuntunut vitoskaudellaan jotenkin eriltä. Päähenkilö on kuollut ja kuopattu, eikä enää näytä naamaansa edes henkiolentona tai flashbackien muodossa. Kun myös sarjan toiseksi kiinnostavin hahmo, velipoika Rollo päätti jäädä Ranskaan hallitsemaan, on sarjan alkuperäisestä charmista leikattu leijonanosa. Samaan aikaan The Walking Deadin puolella Rick hakkaa päätään seinään, kuten tähänkin asti. Kauden teema vaikuttaa ylitsepääsemättömän tutulta: Erittäin hyvin suunniteltu, ovela strategia sujuu hyvin ja kaikki näyttää menevän nappiin, kunnes. Kunnes tapahtuu se jokin, odottamaton, jolloin idiootinvarma suunnitelma vol. 12 menee pieleen, ja useampi turha hahmo josta et välitä, kuolee. Viikingit sen sijaan ei mitään kaavaa kumarra: Se pomppii levottomasti Norjan, Islannin, Tanskan, Brittien ja Välimeren välillä, eikä tapahtumilla oikeastaan tunnu olevan kauheasti merkitystä, eikä varmasti ainakaan vaikutusta toisiinsa. Entinen iso teema, merillä seilaaminen, on enää välähdys, kun viikkojen matka taittuu minuutissa, eikä kielimuuriakaan tunnu olevan enää kenenkään kanssa. Hahmoja tulee ja menee, ja vaikka kuolema ei sarjassa ole tavatonta, niin kovasti Ragnarin varaan rakennettu tarina alkaa väkisinkin huojua ilman tätä. Ainoa oikeasti kiinnostava hahmo on Floki, jonka omaa henkilökohtaista seikkailua näytetään kovin vähän. Kenties sarjan lopettaminen ja parin spin-off sarjan aloittaminen olisi ollut parempi ratkaisu? Kuudes kausi on jo vahvistettu, mutta onko sen katsominen enää mielekästä, sitä voi kysyä. Ehkäpä kuninkaaksi kruunattu Alfred saisi Englannin sisäiset tapahtumat kiinnostamaan ensimmäistä kertaa koko sarjan historian aikana? Tuskin.

Viikingit vs. Kävelijät

Ensimmäisen erän veivät Viikingit hyvällä tapparan heilautuksella. The Walking Dead pelaa jotenkin puolivaloilla.

Kiinnostaa, ei kiinnosta, kiinnostaa…

Sarjat painivat tällä hetkellä hyvin päinvastaisten ongelmien äärellä. Siinä missä Viikingit koettavat kovasti saada Ivarista uutta päähenkilöä, sai pitkään Walking Deadin uudeksi keulakuvaksi ennakoitu Carl maistaa zombia sopivasti kauden puolivälin finaalissa. Jos spekulaatiot uppoavat kohdilleen, ja Carl (tai Judith) ovatkin immuuneja virukselle, ja sota Neganin kanssa päättyy voitokkaasti, voisi sarja loppua siihen. Toistaiseksi yksikään merkittävä hahmo ei ole sodassa kaatunut, ja tuskin kaatuukaan. Totta puhuen, jatkuva sotiminen alkaa jo kyllästyttää: Katsoisin ennemmin tavallisten ihmisten jokapäiväistä selviytymistä zombien runtelemassa maailmassa, uusien innovaatioiden keksimistä elämän helpottamiseksi, koko elämänsä tuossa maailmassa eläneiden ihmisten kasvamista tasapainoisiksi aikuisiksi, koulujen perustamista, mitä vaan. Itse sarjan pointti, zombit, tuntuu jo unohtuneen. Korkeintaan ne ovat isoimmat kauiuttimet omaavalle hyvä ase keskinäisessä sodankäynnissä.

www.freeimages.com | Hervé de Brabandère

Hey Rick, I’m getting tired of your bullshit.

Summa summarum, kaikki uuniin ja lähdetään tyhjästä vai?

Molempien sarjojen pohjimmainen ongelma on sama: ne ovat ajautuneet liian kauas juuriltaan. The Walking Dead oli alunperin piinaava selviytymisseikkailu, kun ryhmä ihmisiä eteni etsien turvapaikkaa ja sai koko ajan pelätä, milloin metsästä tulee kävelijä ja syö jonkun mahtavan hahmon. Enää tuo pelko ei ole läsnä, koska ilmeisesti sarja haluaa vääntää rautalangasta, että ihminen on zombia pelottavampi asia. Viikingit oli yksinkertainen, hahmojen väliseen vuorovaikutukseen ja kulttuurien kohtaamiseen painottuva historiallinen seikkailu. Nyt se on lähinnä brutaali, verta ja suolenpätkiä tihkuva mättö, jossa dialogissa säästellään, jotta saataisiin pidempiä ja uuvuttavampia taistelukohtauksia milloin mistäkin maailman kolkasta. Suurin kiinnostus kohdistuu lähinnä Peter Franzenin ja Jasper Pääkkösen rallienglantiin, ja ihmetykseen siitä, miten näin isossa sarjassa voi olla suomalaisia. Kukaan ei kysy minulta mitä pitäisi tehdä, mutta minulla olisi pari ehdotusta: Ratkaisuna ehdotan Walking Deadille isoa aikahyppyä, Rickin siirtämistä sivuun (= tappamista) ja kaavan uudistamista. Viikingit – tiimi voisi istahtaa alas, katsella pari ensimmäistä tuotantokautta uudestaan ja miettiä, mihin sarjaa oikein halutaan viedä. Jos vaatimuksiini ei suostuta, ehdotan seuraavaa: Molemmat sarjat lopetetaan, ja tilalle tulee oma spin-off sekä Neganille että Flokille. Kiitos.

Nimimerkillä ”uupunut tv:n katsoja” – Teemu Michael
pixelstats trackingpixel

The post Viikingit vastaan Kävelijät – Vikings S5 vs TWD S8 appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: leffat-tv-pelit Teemu Michael Köngäs TV

Tagit: AMC Daryl HBO Nordic History Channel Ivar Ragnar Lothbrok Rick Grimes Rollo The Walking Dead viikingit vikings Walking Dead | Pysyvä linkki

Jaa tuote: