Kotiteollisuus - Tampere, Pakkahuone - 13.12.13.

Kotiteollisuus repii menemään (c) Timo Isoaho

Jos olet yhtään seurannut musiikkibisnestä viime vuosina niin eräs tuttu mantra on tullut varmasti tutuksi: "levyjen myyntimäärät laskevat, joten yhtyeiden täytyy kiertää enemmän - muuten tulovirta tyrehtyy". Tottahan toki tästä lauseesta löytyy totuuden siemen - sen voi huomata esimerkiksi siitä, että monien isompien bändien kohdalla esimerkiksi Euroopan-kiertueen mitta on venähtänyt perinteisestä noin kuukauden mittaisesta pätkästä kahdeksi kuukaudeksi tai jopa kymmeneksi viikoksi (esimerkkinä voi mainita muun muassa näiltäkin sivuilta tutun Children Of Bodomin).

Mutta ei meidän tietenkään tarvitse edes mennä ulkomaille, sillä sama tendenssi on havaittavissa kotimaassakin. Kyllähän vaikkapa Kotiteollisuus on kiertänyt ahkerasti jo monen vuoden ajan, mutta silti lappeenrantalaistrio (plus lisäkitaristi/taustalaulaja Miitri Aaltonen) teki kuluvana vuonna uransa pisimmän yhtäjaksoisen kiertueen. Vain Suomen kamaralla operoivat yhtyeet eivät tietenkään esiinny joka päivä, kuten esimerkiksi Euroopan-kiertueella pääsääntöisesti tapahtuu, mutta kyllähän Kotiteollisuuden kesäkuun alussa startannut ja joulukuun puolivälissä päättynyt kotimaanrundi on silti kunnioitettava saavutus - varsinkin kun railakkaista elämäntavoistaan tunnettu orkesteri ei joutunut perumaan yhtään sovittua esiintymistä.

Hynynen ja Hongisto Tampereen Pakkahuoneella 2013. (c) Timo Isoaho

Kotiteollisuuden vuoden viimeinen konsertti tapahtuu kiertueen arvolle sopivasti Tampereen maineikkaan Pakkahuoneen sisuksissa. Edellisiltana samalla estradilla esiintyneen Ghostin suitsukkeet tuoksuvatkin vielä ilmassa, kun lappeenrantalaisbändin fanit jo ryhtyvät kansoittamaan Pakkiksen sisuksia perjantaina, kolmantenatoista joulukuuta. Samaan aikaan backstagen puolella iltaman avaavaan konserttiin valmistautuu kovaa vauhtia Kotiteollisuuden kaveribändi, myöskin lappeenrantalainen pitkän linjan rockyhtye Pronssinen Pokaali (onpa Kotiteollisuuden laulajakitaristi Jouni Hynynen soittanutkin Pokaalin riveissä). Hynysellä on siis vielä aikaa tarinoida - siitäkin huolimatta, että mies tekee vierailun Pokaalin keikalle.

- Tämä varsin pitkä kiertue on sujunut oikein hyvin. Kyllä minä kehtaan antaa koko ryhmälle kiitettävän arvosanan menneistä kuukausista, Hynynen miettii. - Toisaalta, muutaman kuukauden tauko tulee erittäin hyvään paikkaan. Ainakin minä olen melkoisen puhki ja tämä tuntemus liittyy osaltaan siihen, etten ole oikein saanut nukuttua viime aikoina. Unirytmit ovat syystä tai toisesta niin sekaisin, että kolme tai neljä tuntia yössä on ollut oikein hyvä nukkumissaavutus.

Milloin Kotiteollisuus jatkaa keikkailua?- Maaliskuun lopulla olisi tarkoitus taas aktivoitua yleisön eteen. On melkein pakkokin jatkaa esiintymistä, mehän ajaudumme muuten vararikkoon, Hynynen nauraa. - Alkuvuosi kuluu muun muassa uusia kappaleita kirjoittaessa, sillä alustavana ideana olisi painua studion uumeniin ensi syksynä.

Alkukesällä ilmestynyt "Maailmanloppu"-albumi saa siis seuraa arviolta reilun vuoden päästä - ja samalla livesetin kasaaminen vaikeutuu entisestään.

- Minähän suunnittelen perinteisesti meidän settilistamme ja pyrin vaihtelemaan kappalevalikoimaa illasta toiseen. Se ehkäisee kummasti leipääntymistä, rumpali Jari Sinkkonen painottaa.

Vaihtuvuudesta huolimatta "Maailmanloppu" on tietenkin vahvasti edustettuna Kotiteollisuuden Pakkahuoneen-setissä - niin kuin se on tietenkin ollut koko syksyn ajan. "Helvetistä itään", "Satu peikoista" ja monet muut kappaleet puolestaan tuovat settiin tuulahduksia vanhemmasta KT-materiaalista.

Vai ei suomalainen mies halaa? (c) Timo Isoaho

No, onpa herra Hynynen vähän uupunut (näin siis mies itse luonnehtii henkistä ja fyysistä tilaansa) tai ei, mutta Pakkahuoneen-toimintaa ei voi missään nimessä luonnehtia väsyneeksi. Melkeinpä päinvastoin: yhtyehän rouhii menemään yllättävänkin pirteästi ja suurella innolla - varsinkin jos otetaan huomioon menneiden kuukausien ankarat ajat.

Kotiteollisuuden kiertueen päätösjuhlallisuudet ovat tietenkin oma (ja painokelvoton) lukunsa. Hynynen päivittää yhtyeen Facebookia muutaman päivän kuluttua: "Huh, nyt on krapula". Vanhan alkoholin viehkeän tuoksun voi melkein aistia ruudun toisellakin puolella...

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo MUSIIKKI

Tagit: haastattelu hongisto hynynen keikat kotiteollisuus live pakkahuone rock sinkkonen | Pysyvä linkki

Jaa tuote: