- One Man Army

Näkymättömien rajojen maailmaan

Ensiferum 2015

Ensiferum, eräs maineikkaan suomalaisen folkmetal-liikehdinnän tärkeimmistä kantaisistä, on aloittamassa urallaan uutta vaihetta. Mikäpä on aloittaessa, kun yhtye puhkuu intoa.

Neljäntoista vuoden takainen Ensiferumin nimeä kantanut debyyttialbumi iski tapparansa syvälle tuolloin vielä varhaisvaiheessa olleen folkmetal-skenen ytimeen. "Ensiferum"-ensilevyllä kitaroineen ja laulaneen, myöhemmin Wintersunin perustaneen Jari Mäenpään ja kitaristi Markus Toivosen kynäilemät kappaleet, esimerkiksi klassiset "Hero In A Dream", "Token Of Time" ja "Guardians Of Fate", eivät kuulosta tänä päivänäkään pisarankaan verran vanhentuneilta.

Ensiferum-debyytti on maistunut myös kollegoille. Esimerkiksi Nightwishin Tuomas Holopainen on kertonut pitävänsä levystä todella paljon.

- Hienoja sävellyksiä, hienoja melodioita, hienoja tunnelmia kaiken kaikkiaan, Holopainen kuvailee helsinkiläisyhtyeen ensilevyä.

Ensiferum One man army (julkaisu 20.02.2015)

Mutta eipä kuitenkaan eletä pelkästään menneissä saavutuksissa, sillä Ensiferumin leirissä tunnelmat ovat erittäin korkealla alkuvuodesta 2015. Bändin takataskussa komeilee tuore levytyssopimus maineikkaan Metal Blade -yhtiön kanssa ja orkesterin kuudes pitkäsoitto "One Man Army" iskeytyy markkinoille helmikuun lopulla.

- Olemme lopputulokseen todella, todella tyytyväisiä. Nauhoitimme levyn lappeenrantalaisen Astia-studion uumenissa äänittäjä/miksaaja/tuottaja Anssi Kipon kanssa ja muun muassa Children Of Bodomia aikaisemmin studiossa paimentanut Kippo teki aivan loistavaa duunia, kertoo Toivonen. - Albumin soundit ovat hyvällä tavalla "luomut" ja kokonaisuus kuulostaa selkeältä, erottelevalta sekä voimakkaalta. Tiesimme Kipon tekevän hyvää työtä, mutta mies ylitti silti odotuksemme. Albumi ei todellakaan olisi näin iskevä ja tiukka, mikäli Anssi ei olisi jaksanut tsempata ja ruoskia meitä väsymättömästi.

Taustat ovat siis kunnossa, mutta niin on itse bändikin - ja tämä on melkeinpä vähättelyä. "One Man Army" sisältää vaihtelevaa materiaalia, mutta loistavasti sovitetut biisit toimivat kautta linjan.

- Oikein kiva kuulla, jos uusi Ensiferum-meininki uppoaa. Ja tosiaan, biisimateriaalin joukosta löytyy aika erilaisia juttuja, sillä päätimme etukäteen, ettei yhdenkään kappaleen tarvitse tällä kerralla "jankata" samaa juttua jonkun toisen numeron kanssa. Jos minulta kysytään, onnistuimme tämän tavoitteen kanssa mainiosti, rikkomatta bändin omia "näkymättömiä rajoja", basisti Sami Hinkka kertoo.

One man army on saatavana EMP:ltä myös yksinoikeusversiona! (tuotenro. 296370)

"One Man Army" vie Ensiferumin tutusti maailmalle. Helmikuun lopulla tapahtuvien isojen Suomen-keikkojen jälkeen käynnistyy Euroopan-kierros, joka onkin melkoista suomalaisen raskaan musiikin juhlaa. - Saimme tosiaan eurorundin avausyhtyeiksi Insomniumin ja Omnium Gatherumin. Nyt on nimittäin helppo hymyillä, sillä pakettihan on aivan loistava, intoilee Hinkka. - Enpä jaksa uskoa tämän yhtyekolmikon jättävän ketään kylmäksi, sillä kaikki poppoot tunnetaan kovasta livemenostaan. Lisäksi jokainen orkesteri edustaa hieman erilaista raskaan musiikin tyyliä, joten tulevien iltamien heavymetal-hurmos kipuaa taatusti vähintään 110-prosenttisiin mittoihin!

Ensiferum palasi äskettäin Japanista ja Kiinasta. Hurmosta oli ilmassa Kauko-Idässäkin.

- Emme olleet vierailleet Japanissa vuosikausiin ja kyllähän siellä huomasi, että bändiä on todellakin odotettu, Toivonen kertoo. - Kiinassa esimerkiksi keikkapaikkojen olosuhteet eivät ole Japanin tasolla - muun muassa hallin lämmityksen kanssa saattaa olla niin ja näin - , mutta sikäläinen yleisö on mielettömän innokasta ja sehän toki korvaa pienet puutteet mennen tullen.

Muistelen Ensiferumin joskus törmänneen Kiinassa "mielenkiintoiseen sähköratkaisuun".

- Kyllä vain! Erään keikan yhteydessä tuli muutamia sähkökatkoja. Eräs teknikkomme huomasi sitten, että paikan sähköt kyykkäsivät sillä hetkellä, kun joku käynnisti takahuoneessa olleen vedenkeittimen... No, sitä keitintä ei sitten tuon esiintymisen aikana enää käytetty, nauraa Toivonen. Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: ensiferum folk-metal haastattelu markus toivonen metallimusiikki one man army | Pysyvä linkki

Jaa tuote: