Amon Amarth + Carcass - Helsinki, Kaapelitehdas - 09.12.13.

Amon Amarthin Johan Hegg Kaapelitehtaalla 2013. (c) Timo Isoaho

Brittiyhtye Carcassin nelikko - siis basistilaulaja Jeff Walker, kitaristi Bill Steer, kakkoskitaristi Ben Ash ja rumpali Daniel Wilding - ja Amon Amarthin laulaja Johan Hegg sekä kitaristi Johan Söderberg istuvat Helsingin Kaapelitehtaan välittömässä läheisyydessä sijaitsevan italialaisen ravintolan uumenissa. Raavaat köriläät tarvitsevat ruokaa. Ikkunoiden toisella puolella, tuulessa ja pakkasessa, kohti Kaapelitehdasta purjehtii katkeamaton virta raskaan musiikin ystäviä ja varmasti yksi jos toinenkin konserttivieras poikkeaisi varmasti sisään kysymään nimikirjoitusta tai "fanikuvaa" mikäli he vain ymmärtäisivät katsoa hieman tarkemmin, keitä ravintolan sisällä oikein istuu.

Annosten äärellä tapahtuva jutustelu on leppoisaa. Walker kertoo Euroopan-kiertueen sujuneen hyvin ("we have enjoyed most of it"), mutta illan konsertin jälkeen alkava pieni lomakin tuntuu kelpaavan maineikkaalle brittimuusikolle. Helsingin Kaapelitehdas on tosiaankin Hellin, Carcassin ja Amon Amarthin reilun kuukauden mittaisen kiertueen viimeinen etappi ja tämähän sopii basistilaulajalle paremmin kuin hyvin.

Carcass pistää parastaan. (c) Timo Isoaho

Se, että todella pitkällä tauolla ollut Carcass toimii taas aktiivisesti, liittyy nimittäin osaltaan myös Suomeen. Walker oli osaltaan palaamassa raskaamman jyrinän pariin, kun HIMin ja Amorphisin muusikoista koostunut To Separate The Flesh From The Bones -grindcoreyhtye tarvitsi maineikasta vierailijaa "Utopia Sadistica" -debyytilleen kymmenisen vuotta sitten. Walker tarttui silloin koukkuun ja muisti taas kerran, että "hei, tällaisen musan soittaminenhan on aivan hauskaa". Ei tulekaan yllätyksenä, että liverpoolilaismuusikko kiittääkin suomalaiskollegoitaan lavalta käsin illan konsertin aikana.

Se konsertti... No, liian lyhythän se toki on. Loistavia arvioita niittänyt ja lukemattomille "vuoden parhaat levyt" -listoille noussut "Surgical Steel" saa lopulta tilaa vain kolmen biisin verran, sillä Carcassin täytyy toki esitellä vanhojen legendaaristen levyjensä sisältöäkin. "Buried Dreams",  "Incarnated Solvent Abuse", "Corporal Jigsore Quandary", "Ruptured In Purulence / Heartwork" soivatkin todella komeasti.

Tämän päivän Carcassista todellakin huomaa, että nämä miehet nauttivat taas tekemisistään, enkä nyt tarkoita vain bändin "junioripuolta" (Ash ja Wilding), vaan myös senioriosaston hymyt näyttävät erittäin leveiltä. Onneksi Carcass tulee konsertoimaan ensi kesän Tuska-festivaalille ja tuolloin he saavat selvästi enemmän soittoaikaakin.

Brittien vähintäänkin täyteläisen 45-minuuttisen jälkeen on talvi-illan päänimen vuoro. Tukholmalainen Amon Amarth on kasvanut melkein kuin varkain todella isoksi nimeksi ja Kaapelitehdaskin on tänään täynnä lähes ääriään myöten. Se tarkoittaa melkeinpä kolmea tuhatta ihmistä ja tuollaista väkimäärää voi pitää mainiona saavutuksena kalseana joulukuisena maanantai-iltana..

Tyylikkäälle estradille marssiikin mainiossa iskussa oleva moderni deathmetal-yhtye. Suomea useamman sanan puhuva Johan Hegg ottaa yleisön haltuun heti groovaavan avausraita "Father Of The Wolfin" myötä eikä miehen ote - mitenkään muuta yhtyettä väheksymättä - hellitä hetkeksikään koko konsertin aikana. Avaisnumeron "Iron Maiden -henkiset" kitaramelodiat muistuttavat myös siitä, ettei Amon Amarth pelkää idoliensa kumartamista varsin kuuluvastikin. Kolmosena saapuva vanha klassikko "Death In Fire" ja seuraavana tuleva hieman tuoreempi klassikko "Free Will Sacrifice" kertovat illasta omaa kieltään: Amon Amarth on kiistämättä eräs äärimetallin takuuvarmimmista live-esiintyjistä juuri nyt.

Ruotsalaisbändi on panostanut myös lavashow'hun. Pyroliekkejä ei tällä kerralla nähdä, mutta lavan etureunalta usein esiin hönkivät savupatsaat ja esimerkiksi "Runes To My Memory" -biisin hehkuvat riimikivet ovat varsin näyttäviä tapauksia.

Encore-osuuden aluksi kuultava "Twilight Of The Thunder God" nostattaa kysymyksen: nähtäisiinkä lavalla Stonen / Children Of Bodomin Roope Latvala, joka soittaa kappaleen studioversion kitarasoolon? No, vierailu ei valitettavasti tällä kerralla toteudu.

Amon Amarth kiittää ja kumartaa. (c) Timo Isoaho

Ja sitten, viimeisenä tulevan "The Pursuit Of Vikingsin" myötä, Helsingin-keikka ja samalla Amon Amarthin Euroopan-kiertue päättyy - vähintäänkin juhlavissa merkeissä, huutaahan koko sali hurraata kädet ylhäällä. Hegg ei turhaan kehu suomalaisyleisöä, sillä ajankohdan huomioon ottaen Kaapelitehtaan tunnelma on aivan loistava.

Toivottavasti Amon Amarth nähdään jollakin ensi kesän suomalaisfestivaalillakin... Ilosaarirock, miten olisi?

Mikäli kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: amon amarth carcass kaapelitehdas keikat live Live tapahtumat | Pysyvä linkki

Jaa tuote: