Endless Forms Most Beautiful - Nightwish vaiherikkaalla matkalla kohti universumin ääriä

Nightwish Endless forms most beautiful (c) Nightwish

Nightwishin vaikutusvaltaiselta uralta ei puutu iloisia ja vähemmän iloisia käänteitä, mutta tällä hetkellä kiteeläisyhtyeen kollektiivinen ilme tarjoaa pelkkää auringonpaisteista hymyä: uusi loistava studioalbumi "Endless Forms Most Beautiful" odottaa julkaisuhetkeään ja bändi on lähdössä pitkälle maailmankiertueelle.

Kiteellä kahdeksantoista vuotta sitten perustetun Nightwishin viime vuodet eivät ole olleet tylsiä - ei fanien eikä varsinkaan yhtyeen näkökulmasta katsottuna. Melkoisten tapahtumien ketju käynnistyi syksyllä 2012, kun mittavalla Yhdysvaltain-kiertueella ollut suomalaisyhtye ja bändiin muutamia vuosia aikaisemmin liittynyt ruotsalaislaulaja Anette Olzon päättivät, ettei yhteistyön jatkaminen ole enää mahdollista.

Pohjois-Amerikkaan pikavauhdilla - niin, näistä lähes uskomattomista juonenkäänteistä kertovan dokumentin "Please Learn The Setlist In 48 Hours" -otsikko sen jo kertoo - hälytetty hollantilaislaulaja Floor Jansen pelasti pahasti vaakalaudalla olleen Nightwish-kiertueen ja loistavasti suomalaisten keskelle sopeutunut Jansen saikin odotetusti vakituisen kiinnityksen pohjoiskarjalaisen yhtyeen riveihin kesällä 2013. Samalla myös "bändin ulkojäsenenä" jo jonkin aikaa vaikuttaneelle brittiläiselle multi-instrumentalisti Troy Donockleylle ojennettiin virallisen Nightwish-jäsenyyden valtakirja.

Kaikki näyttikin enemmän kuin lupaavalta keväällä 2014, kun Nightwishin pääasiallinen säveltäjä Tuomas Holopainen ja yhtyeen pitkäaikainen luottomies Tero "TeeCee" Kinnunen vetäytyivät maaseudun rauhaan työstämään orkesterin kahdeksannen studioalbumin demoversiota. Mutta eihän Nightwish-maailmaan laskeutunut auvoisa tasapaino tietenkään kovin kauan kestänyt...

- Kun mietin viime kesää niin mieleen nousee niin mahtavia kuin ikäviäkin asioita. Röskön leirikeskuksessa Kiteen kupeessa järjestetty kolmen kuukauden mittainen "soittoleiri" oli uskomattoman hieno kokemus jälleen kerran, aloittaa Tuomas Holopainen ja jatkaa samaan hengenvetoon: - Paitsi Nevalaisen Jukan tapauksen osalta... Kyllähän se tuntui todella, todella ikävältä, että Jukka joutui lopulta vetäytymään - ainakin toistaiseksi - Nightwishin rumpalin paikalta pitkäaikaiseen unettomuuteen liittyvien vakavien ongelmien vuoksi.

Juuri kun kaikki vaikutti äärimmäisen hyvältä - bändi oli löytänyt loistavan uuden laulajan, tuoreet kappaleet olivat jo osoittaneet huikean voimansa ja niin edelleen...

- Niinpä niin! Kai se sitten on niin, että Nightwishiin liittyvän turbulenssin määrä on vakio, naurahtaa Holopainen.

Mutta ei myöskään onnettomuutta ilman onnea... Nevalaisen tuuraajaksi löytyi nopealla tahdilla muun muassa Wintersunissa, Rotten Soundissa ja Swallow The Sunissa komeita kannuksia hankkinut Kai Hahto - kenties Suomen paras rockrumpali.

- Kun meille selvisi lopullisesti, ettei Jukka pysty soittamaan uudella studioalbumilla eikä tulevalla maailmankiertueella, niin kyllähän se oli hemmetin kova paikka monellakin tavalla. Kaitsu oli oikeastaan ainoa mahdollinen vaihtoehto Jukan korvaajaksi, sillä tunsimme hänet entuudestaan. Nightwish ei nimittäin ole sellainen yhtye, jonka riveihin voisi tuosta vain palkata jonkun taitavan rumpalin - soittajan täytyy olla yhtyeen tuttu ja muutenkin hyväksi tyypiksi todettu tapaus, kertoo Holopainen. - Olikin sitten vähän turhankin jännittävää tiedustella Hahdon mielipidettä. Onneksi häneltä tuntui heti löytyvän kiinnostusta ja Nightwish-pesti tuntui sopivan miehen aikatauluihinkin. Niin, mitä olisimme tehneet, mikäli Kaitsu olisi syystä tai toisesta kieltäytynyt tarjouksesta? Jaa-a, olisimme ainakin olleet todella ihmeissämme, sillä kaikki aikataulutus olisi luultavasti mennyt uusiksi ja studioalbumin ilmestymistä olisi pitänyt siirtää eteenpäin. Kaikki tämä olisi ollut äärimmäisen epätoivottavaa ja muutokset olisivat vaikuttaneet laajalla säteellä, sillä esimerkiksi tänä keväänä tapahtuva Yhdysvaltain-kiertue oli tuolloin jo buukattu.

Tämänkertainen Röskön kesäleiri poikkesi "Imaginaerum"-albumiin liittyneestä vastaavasta ajanjaksosta esimerkiksi siinä suhteessa, että tällä kerralla nauhoititte suurimman osan uudelle albumille päätyneistä instrumentaali- ja lauluosuuksista jo leirin aikana.

- Tosiaan, teimme "Imaginaerumista" erittäin viimeistellyn bändidemon leirin aikana, jonka jälkeen uppouduimme oikean studion uumeniin varsinaisia nauhoituksia varten. Tällä kerralla päätimme jättää yhden demovaiheen tavallaan väliin, sillä tämän päivän teknologia mahdollistaa nauhoittamisen jo leirin aikana, treenipaikan sisuksissa. Päätös osoittautui varsin mainioksi, sillä kesäleirillä vallinnut rento fiilis tarttui meihin kaikkiin ja työskentely oli nopeaa sekä vaivatonta. Onhan se päivänselvää, että varsinaisessa studiossa muusikon stressitaso on toisenlainen - kun se punainen rec-valo syttyy niin sitten pitäisi onnistua, olipa päivän fiilis millainen hyvänsä. Leirinauhoitusten meininki oli tällä kerralla niinkin huimaa, että esimerkiksi Marco (Hietala, basistilaulaja) purkitti kaikki omat osuutensa puolessatoista päivässä... Aivan mieletöntä!

Entä Kai Hahto? Hän kuitenkin pääsi hyppäämään Nightwish-junan kyytiin vasta vähän ennen nauhoituksien alkamista...

- Treenasimme kappaleita yhdessä kuuden päivän ajan, jonka jälkeen herra rumpali pisti osuutensa purkkiin. Kappaleiden omaksumista nopeutti toki se, että Kaitsu kirjoitti kaikista biiseistä itselleen nuotit, joten hänen ei tarvinnut muistaa kaikkea ulkoa - ja muistamista näistä uusista Nighwish-biiseistä kyllä löytyy!

Entä sitten Floor Jansen? Tämä oli hänen ensimmäinen Nightwish-studiosessionsa.

- No, Floor ansaitsee kaikki mahdolliset kehut. Biisien lauluosuuksista löytyy todella monenlaista tulkintaa, mutta hän hoiti hommansa suvereenisti alusta loppuun. Uskon ainakin joidenkin kuulijoiden jopa hieman yllättyvän Floorin suorituksen äärellä, vaikka hänen taitotasonsa onkin kaikkien tiedossa.

Nightwishin Facebookista löytyi aikamoisia kommentteja, kun paljastitte brittiläisen evoluutiotutkijan Richard Dawkinsin vierailevan albumilla.

- Kyllähän se kieltämättä pääsi vähän yllättämään, että Dawkinsin vierailu onnistui herättämään niin tulikivenkatkuisia mielipiteitä puolesta ja vastaan... Siis mehän vain ilmoitimme Dawkinsin olevan mukana levyllä emmekä hiiskuneet sanallakaan, että millaisesta vierailusta on kyse. Silti monet fanit olivat valmiita ylistämään meidät korkeimpaan taivaaseen tai manaamaan alimpaan helvettiin. - Marco kommentoi tilannetta varsin osuvasti: Jos raskaasta rockmusiikista haluaa "vaarallista" vuonna 2015 niin mukaan kannattaa näköjään pyytää maailmankuulu evoluutiotutkija... Blackmetal-bändien "saatanajutut" ja vastaavat eivät tunnu enää missään, Holopainen hymähtää.

Miten ihmeessä saitte maineikkaan Richard Dawkinsin suostuteltua mukaan? Mieshän ei tee tällaisia vierailuja käytännössä koskaan.

- En itse asiassa oikein tiedä! Lähetimme Dawkinsille kohteliaan kirjeen - siis käsialalla kirjoitetun kirjeen, ei suinkaan mitään tietokonetulostetta - ja kysyimme, että haluaisiko hän kenties lähteä mukaan tähän projektiin. Jonkin ajan kuluttua hän sitten vastasi myöntävästi. Ihailen tavattomasti Dawkinsia ja kunnioitan hänen ajatuksiaan, joten hänen tapaamisensa studiosessioiden aikana oli todella huikea kokemus.

Nightwish 2015 (c) Nightwish

Onko "Endless Forms Most Beautiful" erityisesti evoluutiobiologiaan pohjautuva teema-albumi?

- Ei. Pitkäsoiton nimi tulee maineikkaan luonnontieteilijän Charles Darwinin ajatuksesta ("there is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved"), Dawkins tekee vierailun ja albumin kansi kuvaa muun muassa universumia sekä DNA-kierrettä... Kaikesta tästä huolimatta levyltä löytyy myös muita teemoja käsitteleviä kappaleita, joten kysymyksessä ei ole täysiverinen teemakokonaisuus.

Kokonaisuus on joka tapauksessa melkoinen, sillä "Endless Forms Most Beautiful" on lähes 80-minuuttinen teos.

- Jo pelkästään päätöskappale kestää vaatimattomasti 24 minuuttia, mutta kyllähän biisin aihekin on melkoinen - sittenpähän kuulette! Mutta joo, materiaalia syntyi tällä kerralla kiitettävästi ja jätimme esimerkiksi "Sagan"-biisin lopulta "Élan"-singlen bonusraidaksi. Se ei ole yhtään huonompi kuin muutkaan uudet numerot, mutta jotakin piti jättää pois... - Singlelohkaisun valitseminen oli taas kerran äärimmäisen vaikeaa. Levy-yhtiö ei tietenkään ota kuuleviin korviinsakaan sellaista vaihtoehtoa, ettei singleä julkaistaisi etukäteen lainkaan, mutta täsmälleen sillä tavallahan minä haluaisin toimia... "Endless Forms Most Beautiful" on hyvin monipuolinen pitkäsoitto, eikä yksittäinen biisi voi tietenkään mitenkään kuvata kokonaisuutta. "Endless Forms Most Beautiful" on myös enemmän "bändilevy", verrattuna vaikkapa levyn edeltäjään "Imaginaerumiin". - Tosiaan, taas kerran Lontoossa nauhoitetut orkesteriosuudet ovat tällä kerralla hieman pienemmässä roolissa ja levyn hengittävässä kokonaissoundissa on enemmän tilaa. Esimerkkinä mainittakoon, että jos Nightwishin julkaisuilla on aikaisemmin kuultu vaikkapa kahdeksaa komppikitaraa niin nyt niitä löytyy vain pari. "Endless Forms Most Beautifulia" promotoiva maailmankiertue käynnistyy New Yorkin maineikkaan Hammerstein Ballroomin uumenista huhtikuun alkupuolella. Mitä voit, ja haluat, kertoa tulevasta rundista tässä vaiheessa? - Nightwish tunnetaan varsin näyttävistä keikoista, mutta amerikkalaiset esiintymispaikat ovat sen verran pienempiä, että tulevan kiertueen ensimmäinen täysimittainen Nightwish-show nähdään vasta Joensuussa sitten kesäkuun alussa. Tulevien konserttien tapahtumat ovat vielä suunnitteluasteella, mutta emmeköhän me keksi joitakin hienoja uusia juttuja tälläkin kerralla, Holopainen miettii. - Aikataulusta puheen ollen: "Endless Forms Most Beautiful" -maailmankiertue kestää loppusyksyyn 2016 ja lopullinen keikkamäärä tulee olemaan suurin piirtein samanlainen kuin "Imaginaerum"-kierroksellakin.

Niin... Kuinka kovasti olet jo ehtinyt kaivata Nightwish-yleisön eteen?

- No, suoraan sanottuna, en vielä kovinkaan paljon! Uuden levyn todella intensiivinen työstäminen on nimittäin vienyt aivan kaiken huomion viime aikoina, mutta kyllä se esiintymiskuumekin alkaa taas hiljalleen nousta... Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: Endless Forms Most Beautiful heavy metal metallimusiikki nightwish tuomas holopainen | Pysyvä linkki

Jaa tuote: