Nightwish aktivoituu

Maamme suurin ja kaunein raskaan musiikin yhtye Nightwish aktivoituu. Maaliskuun 9. päivä ilmestyy kahdenkymmenen vuoden tilinpäätös, ”Decades”-kokoelma, josta yhtyeen isä, Tuomas Holopainen, kertoo:

”Kun mie kuuntelen meidän debyyttialbumin kappaleita, se on kokonaan eri musiikkia kuin Nightwish nyt, mutta toisaalta taas ei ole, koska atmosfääri, intohimo ja erityisesti yhtyeen mentaliteetti ovat aina olleet samat. Ne eivät ole muuttuneet 20 vuoden aikana.”

Decadesilla ei ole bonusratoja tai ennestään julkaisemattomia kappaleista ”siitä yksinkertaisesta syystä, että meillä ei ole niitä”, sanoo säveltäjä Tuomas Holopainen.

”Toinen juttu jota paljon pyydettiin oli, että meidän pitäisi äänittää vanhempia kappaleita Floorin ja Troyn kanssa uudelleen, mutta vastaus siihenkin on myös hyvin selkeä ei. Biisit ovat mitä ovat. Ne ovat vajavaisuudessaankin ehdottoman täydellisiä ja heijastavat sitä aikakautta, jossa yhtye silloin oli menossa. Arvelin, että olisi pyhäinhäväistys mennä sorkkimaan niitä jälkeenpäin.”

Kappaleet ovat kokoelmalla ilmestymisjärjestyksessään. Uusimmasta kappaleesta ’The Greatest Show On Earth’ ensimmäiseen demoon ’Nightwish’. Kapaleiden valinta ei ollut helppoa Tuomakselle.

”Joskus sitä pitää ’tappaa lempilapsensa’ ja löytää kultakin albumilta ne olennaiset biisit, jotka parhaiten edustavat sitä, mitä yhtye kuolloisenakin aikana oli. Se on kuin yrittäisi kuratoida täydellistä kokonaisdynamiikkaa kokoelmalle, mutta tietenkin on myös biisejä kuten ’Dead Boys Poem, ’Ghost Love Score’, ’The Greatest Show On Earth’ ja ’Elvenpath’, jotka vain on pakko sisällyttää kokoelmalle. Sillä tavalla se tämä prosessi meni.”

Kokoelman harvinaisuus on bändin ensimmäinen demo, Nightwish, joka huolimatta yli 20 vuoden iästään jo antaa kuulijan vilkaista siihen tukevaan perustaan, jolle kiteeläisbändin pitkä ura pohjautuu. Kappale irrottaa edelleen Tuomaksesta ison hymyn, ”eikä se ole mikään kaino virnistys”, hän hekottaa. Pikemminkin se on hämmästyksen hymy siitä uskomattomasta matkasta jonka yhtye on jo ehtinyt elämään.

”Asiat ovat muuttuneet paljon viimeisen 20 vuoden aikana mutta toisaalta, jotkut asiat eivät ole muuttuneet lainkaan, kuten esimerkiksi se syy, miksi perustimme bändin ja miksi me yhä teemme tätä. Mutta se tapa jolla koemme ja kuulemme musiikin – se on muuttunut. Suurin ero on kuitenkin niissä tarinoissa, joita kerromme.”

Holopaiselle ”Decadesin” koostaminen on ollut nostalginen matka ajan läpi, ja on toisinaan tuntunut hullulta ja epätodelliselta.

”Emme todellakaan kirjoittaisi tällaisia lauluja tänä päivänä, mutta nämä biisit ovat keitä olimme noihin aikoihin ja nämä ovat sitä mitä halusimme silloin tehdä. Ja olemme kaikesta tästä ylpeitä.”

”Emme koskaan kuitenkaan saa unohtaa, että yksi loistavimmista planeettamme luomista asioista on evoluution ihme”, lauluntekijä päättää.

Se voidaan nähdä myös yhtyeessä itsessään.

Levyn ilmestyessä yhtye itse on valtameren tuolla puolen aloittamassa Pohjois-Amerikan-kiertuettaan Atlantassa, Yhdysvaltain Georgiassa. Tämänkertainen Amerikan matka päättyy kuusi viikkoa myöhemmin, huhtikuun 22. päivä Miamiin. Lähialueilla ensimmäinen mahdollisuus nähdä kiteen kirkkaimmat tulee Tallinnan Saku Suurhallissa toukokuun 18. päivä, ja kotimaassa yhtye esiintyy tänä kesänä kahdesti. Ensin Nightwish nähdään kotinurkillaan Joensuun Ilosaarirockissa lauantain 13.7. pääesiintyjänä ja viikkoa myöhemmin seuraa suurkonsertti Mukkulan tapahtumapuistossa Lahdessa, jossa esiintyvät myös maailmalla rakettimaista nousua tekevä helsinkiläinen metalliyhtye Beast In Black sekä jäyhän suomalaismiehen musiikiksi tulkittu mielenmaisema, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus.

Ajankohtaiseksi on tulossa myös Tuomaksen ja Troyn yhdessä Johanna Kurkelan kanssa tekemä salaperäinen Auri-albumi. Siitä lisää myöhemmin…

pixelstats trackingpixel

The post Nightwish aktivoituu appeared first on EMP-blogi.

Kategoriat: yleista Marko Ollila

Tagit: Yleistae Auri Decades Erno Vuorinen floor jansen johanna kurkela Kai Hahto metallimusiikki nightwish Nightwish Decades troy donockley tuomas holopainen | Pysyvä linkki

Jaa tuote: