Faith No More & Sol invictus - Edelleen yllättävä

Faith No More 2015

Vaikutusvaltainen yhdysvaltalaisorkesteri Faith No More on viimeinkin tulessa uuden Sol invictus -studioalbuminsa kanssa. Edellisestä levystä onkin vierähtänyt jo kahdeksantoista vuotta.

Eletään kesää 2009. Heinäkuun aurinko hellii Turun Ruisrockia ja meininki on muutenkin mahtavasti kohdallaan. Pian tunnelma nousee entisestään, sillä aikaisemmin kuluvana vuonna The Second Coming -kiertueen myötä estradeille palannut Faith No More nousee festivaalin päälavalle.

Jos jollakin festarivieraalla oli ennen keikkaa epävarmoja tunteita yli kymmenen vuotta taukoa pitäneen amerikkalaisyhtyeen iskukyvystä niin ne epäilykset häipyvät jo ensimmäisten kappaleiden aikana. Erityisesti täysin erilaisesta musiikillisesta maailmasta repäisty biisikaksikko "Evidence / Surprise! You're Dead" saa sydämen hakkaamaan. Hienoa, hienoa.

Konsertin jälkeen Ozzy Osbournen yhtyeessäkin vaikuttanut rumpali Mike Bordin on yhtä hymyä.

- Pidämme täällä soittamisesta, sillä suomalaisfaneissa on jotakin erityistä. Enkä sano tätä sen vuoksi, että olemme Ruisrockissa, vaan sen vuoksi, että minä todella tarkoitan sitä!

Faith No Moren kuuden vuoden takainen paluu konserttilavoille herätti tietenkin miljoonan dollarin kysymyksen myös uuden biisimateriaalin mahdollisuudesta. Bordin ei kuitenkaan halua ottaa Turussa kantaa mieltä polttavaan kysymykseen - ehkä mies puhuu totta eikä hän todellakaan tiedä, että aikooko Faith No More uppoutua studioon vielä jonakin päivänä.

- Tosiaan, soitamme nyt keikkoja ja katsomme, mihin tämä johtaa. Siinä kaikki, mitä osaan aiheesta sanoa, rumpali lausahtaa.

Aikaa kuluu.

Vasta kesällä 2013 aiheen tiimoilta alkaa kuulua ensimmäisiä positiivisia uutisia, kun basisti / tuottaja Billy Gould vihjaisee "bändin miettivän uusien biisien säveltämistä". Niin tapahtuukin ja seuraavan vuoden toukokuussa Faith No More vahvistaa mieltä ylentävät huhut "the reunion thing was fun, but now it's time to get a little creative" -twiittinsä voimin.

Seitsemäs Faith No More -studioalbumi saa lopullisen varmistuksensa syksyllä 2014, kun Gould kertoo arvostetulle Rolling Stone -lehdelle orkesterin ryhtyneen toden teolla valmistelemaan uutta pitkäsoittoa - sanfranciscolaisyhtyeen ensimmäistä sitten vuonna 1997 ilmestyneen "Album Of The Yearin".

Faith No More Sol invictus - julkaisu 15.5.2015

Faith No More paljastaa paluualbuminsa nimen ja julkaisuajankohdan kuluvan vuoden helmikuussa: vähintäänkin odotettu "Sol Invictus" ilmestyy 19. toukokuuta.

- Paluukiertue oli erittäin hauska kokemus, mutta yli seitsemänkymmenen konsertin jälkeen päätimme ottaa sen seuraavankin askeleen. Ryhdyimme siis kirjoittamaan myös uusia kappaleita, kosketinsoittaja Roddy Borttum sanoo. - Meillä ei todellakaan ollut aikomustakaan säveltää mitään uutta, kun palasimme keikkalavoille vuonna 2009, mutta niin se ihmisen mieli muuttuu. Tajusimme rakastavamme  Faith No Morea todella paljon, emmekä halunneet jättää hommaa kesken, Bordin lisää.

Millainen albumi "Sol Invictus" sitten oikein on?

- Minusta pitkäsoitto soundaa selvästi ilmavammalta kuin jotkut vanhat levymme... Joskus takavuosina saatoimme tunkea yhteen biisiin valtavasti ideoita, mutta tällä kerralla työskentelimme melkein päinvastaisesti eli riisuimme kappaleista kaiken turhan pois, Bottum tuumii. - Tästä huolimatta "Sol Invictusin" materiaali syntyi monin tavoin samalla tyylillä kuin monet aikaisemmatkin sävellyksemme. Me kaikki rakastamme musiikkia - hyvinkin erilaista musiikkia -, ja jostakin sieltä mielipiteidemme välimaastosta se Faith No Moren ydin aina löytyy. Vanhoilta albumeilta löytyy kappaleita, jotka sisältävät niin hirvittävää mättöä, hiljaista tunnelmointia kuin kaikenlaista muutakin... Bändin keskuudessa syntyy edelleen samanlaisia hulluja aihioita, mutta nyt pyrimme sovittamaan yhteen biisiin vain yhdenlaisia ideoita. Toki lipsumista tapahtuu edelleen, nauraa Bordin ja lisää: - Pääasia on se, ettei Faith No More saa olla ennustettavissa. Vaikka tuntisit meidät miten hyvin niin me yllätämme sinut silti!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: Billy Gould faith no more fnm haastattelu Mike Bordin Mike Patton rock Roddy Borttum ruisrock The Second Coming | Pysyvä linkki

Jaa tuote: