Kvelertak: "Monet ovat joutuneet syömään sanansa..."

Kvelertak

Räyhäkäs norjalaiskopla Kvelertak marssi näyttävästi esiin kesällä 2010. Pieni piiri toki tunsi ryhmän metkut jo ennen "Kvelertak"-ensialbumin ilmestymistä, mutta suurimmalle osalle bändin tarttuvan tanakka metakka tuli niin sanotusti puun takaa.

Kun "Kvelertak"-pitkäsoittoa kuunteli tuolloin, kuutisen vuotta sitten, mieleen nousi ennen kaikkea yksi kysymys: miksi kukaan muu ei ollut ymmärtänyt yhdistää norjalaista blackmetalia, tarttuvaa hardrockia ja ankaraa action/punkrockia? Tai no, ehkä olikin, mutta ei ainakaan näin hyvin.

- Emme me todellakaan lyöneet viisaita, tai pikemminkin tyhmiä, päitämme yhteen ja huudahtaneet, että "heureka, olemme keksineet uuden musiikkityylin ja nyt meistä tulee kuuluisia ja rikkaita", nauraa laulaja Erlend Hjelvik.

- Perustimme Kvelertakin joskus siinä 2006-07 ja diggailimme Turbonegrosta, Satyriconista, Iron Maidenista, Kissistä ja monista muista kovista bändeistä. Sitten vain ryhdyimme soittamaan ja tältä me sitten kuulostimme. Ja kuulostamme.

Ensi kesänä Tuska-festivaalille paluun tekevän Kvelertakin debyyttialbumi sai osakseen huimaa suitsutusta. Bändiä hehkutettiin kovimmaksi tulokkaaksi miesmuistiin ja timanttiseksi livebändiksi osoittautunutta ryhmää vietiinkin kovalla tahdilla ympäri maapalloa. Ihan hyvin norjaksi laulavalta orkesterilta!

- Hyvin monet ihmiset naureskelivat meille takavuosina, että teidän kannattaisi vaihtaa laulukieltä. Että ei kukaan ole kiinnostunut norjaksi asiansa esittävästä pumpusta, ainakaan Norjan ulkopuolella... No, nämä kaverit ovat joutuneet syömään sanansa pariin kertaan, hymähtää Hjelvik.

Entä se ensimmäisen levyn jälkeinen kiertue? Miltä se tuntui? Teidäthän repäistiin Norjassa tapahtuneiden pistokeikkojen jälkeen kuukausien mittaisille rundeille ilman ennakkovaroituksia...

- Sehän oli aivan hillitöntä meininkiä kaikin mahdollisin tavoin. En edes ymmärrä, miten jaksoimme sitä riehumista vuoden tai puolitoista. Liian vähän unta, liian paljon mallasjuomia, hirvittävästi matkustamista... Huhhuh, en tiedä, jaksaisinko enää aivan samanlaista rallia, laulaja miettii.

- Eräs mieleen painautunut keikka tapahtui Singaporessa. Olimme tulossa Australiasta ja pysähdyimme Singaporessa matkalla Eurooppaan. Soitimme sitten keikan erittäin pienessä, ehkä sata ihmistä vetävässä paikassa. Se oli ammuttu täyteen ja sisällä oli järjettömän kuuma. Keikan päätteeksi ryntäsin takahuoneeseen ja olin aivan totaalisen läkähdyksissä. Sitä en kuitenkaan tiennyt, että bändin muut tyypit olivat kävelleet lavalta suoraan kadulle...Itse palasin vähän ajan päästä estradille ja ihmettelin kovasti, että miksi täällä ei ole enää ketään!!

Kvelertak Nattesferd

Kvelertak Nattesferd - julkaisu 13.05.2016.

Mutta palataanpa menneistä näihin päiviin. Toukokuun puolivälin tietämillä ilmestyvä uusi Kvelertak-albumi "Nattesferd" (suomeksi Yömatka ja/tai Öinen matka) on musiikillisesti pienen matkan päälle ärhäkästä debyytistä. Toki yhtye piiskaa kuulijaansa edelleen rankastikin, mutta esimerkiksi classic rock -vaikutteet kuuluvat nykyään entistä huomattavasti selvemmin.

- Kun kiertää maailmalla ja soittaa kovaäänisen keikan joka ilta, ei rundibussissa välttämättä halua kuunnella Slayeria. Laitamme nykyään soimaan ennemmin vaikka Thin Lizzyä, Led Zeppeliniä, AC/DC:ta, Rainbowta, The Doorsia tai Van Halenia. Kyllähän tämän kuulee Kvelertakin musiikistakin, miettii Hjelvik.

Entä uudet sanoitukset? Ensilevy pureutui norjalaisiin kansantaruihin ja muihin historiallisiin aiheisiin, siinä missä kakkoslevy "Meirin" (2013) sanoitukset kertoivat huomattavasti tuoreemmista aiheista.

- "Nattesferd" on eräänlainen näiden kahden albumin välimuoto. Uudelta levyltä löytyy mytologiasta innoitusta hakevia kappaleita, esimerkiksi "Dendrofil For Yggdrasil", mutta myös esimerkiksi avaruudellisia aiheita, tyyliin "Ondskapens Galakse". Skaala on siis varsin laaja ja se oli tavoitteenikin, sillä en halua ajaa itseäni sanoittajana ahtaaseen nurkkaan, sanoo Hjelvik.

Viimeiseksi: "Nattesferd" ilmestyy perjantaina 13. toukokuuta. Oletko taikauskoinen?

- Jos jotakin uskon niin ajattelen tuon olevan onnenpäivämme. Se on nimittäin basistimme Marvin Nygaardin syntymäpäivä!

Lohkaisut uudelta Kvelertak-albumilta:

https://www.youtube.com/embed/g36fWfErL9w

https://www.youtube.com/embed/bwZiBMuCnz8

Kategoriat: Timo Haastattelut MUSIIKKI

Tagit: Black 'n' roll Erlend Hjelvik Kvelertak metallimusiikki Nattesferd tuska tuska open air | Pysyvä linkki

Jaa tuote: