MOKOMA - Elävien kirjoihin


Mokoma vuosimallia 2015 (c) Timo Isoaho

Kuinka usein rockyhtyeen kymmenes studioalbumi nousee uran kohokohdaksi? Suomenkielisen thrashmetalin uranuurtaja Mokoma tekee lähes mahdottomasta mahdollisen tuoreella "Elävien kirjoihin" -pitkäsoitolla.

Eletään 2000-luvun alkupuolta. Muutamia vuosia aikaisemmin perustettu lappeenrantalainen rockbändi Mokoma on julkaissut EMI-levy-yhtiön kautta kaksi pitkäsoittoa ("Valu" (1999) ja "Mokoman 120 päivää" (2001)), mutta ne eivät ole herättäneet kovinkaan suurta mielenkiintoa ostavan yleisön keskuudessa.

EMI ei halua jatkaa yhteistyötä orkesterin kanssa ja Mokoman ura on hetken verran vaalaudalla - jatketaanko yrittämistä vai annetaanko koko homman olla? Näissä varsin synkissä hetkissä piilee näihin päiviin mennessä jo reilusti yli sata tuhatta studioalbumia myyneen Mokoman suuruuden salaisuus.

- Päätimme tosiaan perustaa oman Sakara Records -levy-yhtiön ja julkaista Mokoman tulevat albumit sen kautta. "Kurimus" ilmestyi keväällä 2003 ja tietty porukka otti sen heti omakseen - suomenkielinen rivakkatahtinen thrashmetal tuntui maistuvan osalle musiikkifaneista todella hyvin Kotiteollisuuden, Trio Niskalaukauksen ja muiden raskaiden suomenkielisten yhtyeiden tarjoaman keskitempoisen jynkytyksen keskellä, Mokoman keulakuva Marko Annala muistelee. - Tuntuihan se kieltämättä todella hienolta, kun kaiken maailman vaikeuksien jälkeen Mokoman suksi alkoikin yhtäkkiä luistaa, vieläpä täysin omia voimavaroja hyödyntämällä. Toinen onnenpotku - vai oliko se jotakin muuta kuin onnea? - oli se, kun päätimme kiinnittää lemiläisen Stam1nan Sakara Recordsille. Stam1na löi tunnetusti komeasti läpi heti ensialbumillaan ja kaikki vähänkään raskaampaa musiikkia seuraavat ihmiset kyllä tietävät, missä Stam1na menee tänä päivänä.

Samat henkilöt tietävät myös sen, että Mokoma: "Kurimus"-levyn myötä käynnistyneen menestystarinan loppu ei ole edelleenkään näkyvissä. Pikemminkin päinvastoin: Mokoman kymmenes studiolevytys "Elävien kirjoihin" on niin väkevä näyttö tältä muusikkoviisikolta, ettei edes "uran paras albumi" -hehkutus tunnu liioittelulta.

- Kuuntelin levyä kotona heti sen valmistuttua. Pystyin nauttimaan albumista samalla tavalla kuin olisin kuunnellut jonkun muun yhtyeen julkaisua - en siis kiinnittänyt huomiota mahdollisiin "tuon jutun olisi voinut tehdä vielä paremmin" -epäolennaisuuksiin vaan kuuntelin musiikkia musiikkina. Että onpa tämä hyvä biisi, kukahan tämän on tehnyt, Annala nauraa.

Marko Annala & kuppi kuumaa. (c) Timo Isoaho

- Nauhoitimme uuden levyn materiaalin tutun luottomiehemme eli Sound Supreme -studion Janne Saksan kanssa, mutta levyn lopullisesta äänimaailmasta vastaa tällä kerralla uusi tuttavuus eli ruotsalainen Jens Bogren. Yhteistyö osoittautui hedelmälliseksi.

Studiovelho Bogren on tällä hetkellä raskaan musiikin arvostetuimpia ammattilaisia. Miehen käsien kautta on kulkenut viime vuosina muun muassa Opethin, Soilworkin, Katatonian, Amon Amarthiin, Devin Townsendin, Kreatorin ja Arch Enemyn julkaisuja.

- Janne Saksan tekemää loistavaa pohjatyötä ei kannata väheksyä yhtään, mutta kyllähän Bogren viiilasi lopulliset soundit älyttömän hyviksi. Levyn äänimaailma on silläkin tavalla miellyttävä, ettei se väsytä korvia liikaa vaan teoksen jaksaa kuunnella vaikka useamman kerran peräkkäin, ihastelee Annala. - Sekin kertoo aika paljon, ettei yhtyeen leiristä löytynyt korjausehdotuksia juuri lainkaan sen jälkeen, kun Bogren oli lähettänyt meille ensimmäisen miksausversionsa. Jopa orkesterin kriittisemmän laidan henkilöt tuumivat, että "jaahas, eiköhän tämä olekin sitten tässä".

Mokoma Elävien kirjoihin

"Elävien kirjoihin" on myös kovan luokan henkilökohtainen voitto Marko Annalalle. Vakavasta, esimerkiksi terapiasessioita ja kuukausien mittaisia sairaslomia vaatineesta masennuksesta elämässään useita kertoja kärsinyt muusikko purki pahan olonsa levylle ja "Elävien kirjoihin" onkin erittäin tiivistunnelmainen teema-albumi. - Pitkäsoitolta löytyy yksitoista kappaletta ja jokaisen biisin kuvitteellisen kertojan elämäntilanne sekä mielenterveydellinen asema on erilainen. Kun kirjoitin kappaleita, olin jo selättänyt viimeisimmän masennuskauteni ja muutaman kerran ehdinkin katumaan päätöstä tällaisen levyn tekemisestä. Ei ollut nimittäin kovinkaan hauskaa palauttaa mieleen niitä erittäin ikäviä tuntemuksia, jotka hallitsivat elämääni kuukausien ajan vuosina 2013-14, laulaja puistelee päätään.

Mokoman haastattelu EMP-kevätkuvastossa 2015. (c) EMP.fi

- "Elävien kirjoihin" on albumi masentuneiden hahmojen elämästä ja ajatuksista, mutta tavallaan se ei kuulosta siltä, sillä levyltä löytyy useita melodisesti hyväntuulisia kappaleita. Eikä tarvitse pelätä: tämä levy ei tee kenestäkään masentunutta!

Tämä haastattelu on julkaistu myös EMP-kevätkuvastossa 2015. Klikkaa kuvastoon ja selaa sivulle 142!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: elaevien kirjoihin haastattelu marko annala metallimusiikki mokoma sakara records trash | Pysyvä linkki

Jaa tuote: