SCORPIONS Return to forever - Viisikymmentä vuotta, eikä suotta!

(c) Scorpions

Viisikymmentä vuotta on varsin kunnioitettava ikä kenelle tai mille tahansa. Kun rockyhtye viettää viisikymppisiään, puhutaan jo lähes uskomattomasta asiasta. Saksalaislegenda Scorpions on juuri saavuttanut tämän rajapyykin.

Pohjoissaksalaisessa Hannoverin kaupungissa tapahtui kummia vuonna 1965, vaikka kitaristi Rudolf Schenker ei tainnut ymmärtääkään olevansa ihmeidentekijä. Tuolloin sai alkunsa Scorpions, joka on vuosien saatossa noussut ylivoimaisesti menestyneimmäksi saksalaiseksi rockyhtyeeksi kautta aikojen. Myytyjä levyjä on "vaivaiset" sata miljoonaa ja soitettujen keikkojen määräkin huitelee viiden tuhannen paremmalla puolella.

- Minä liityin bändiin vuonna 1970, joten olen ollut mukana vain 45 vuotta, nauraa laulaja Klaus Meine EMP:lle. - Kun nyt mietin 70-luvun levytyksiämme, huomaan meidän vasta etsineen sitä ominta soundiamme. Vuonna 1979 ilmestynyt "Lovedrive"-albumi on ensimmäinen klassinen Scorpions-pitkäsoitto.

Mitä silloin tapahtui?

- Vahvasti Jimi Hendrixin pauloissa ollut kitaristimme Uli Jon Roth väistyi kokoonpanosta ja mukaan tuli Matthias Jabs. Uli oli loistava soittaja, mutta hän oli enemmänkin sooloartisti kuin yksi Scorpionsin muusikoista. Edelleen mukana oleva Matthias on sitä vastoin loistava joukkuepelaaja ja yhteistyömme on toiminut uskomattoman hyvin jo vuosikymmenien ajan.

Mitä muistat 80-luvusta?

- Se oli yleisesti ottaen hardrockin kulta-aikaa ja esimerkiksi Judas Priest, Van Halen, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, AC/DC ja Metallica kasvoivat jättiläisiksi. Me olimme aina haaveilleet menestymisestä Yhdysvalloissa, mutta se tuntui lähinnä utopistiselta unelmalta - olimmehan saksalainen yhtye, nauraa Meine. - "Lovedrive" sekä "Blackout" aurasivat meille tietä, ja vuonna 1984 ilmestynyt "Love At First Sting" räjäytti potin täydellisesti. Albumi myi miljoonia ja me huomasimme soittavamme pääesiintyjänä niin suurissa halleissa kuin stadioneillakin. Yhtäkkiä kaikki unelmamme toteutuivat... Koko 80-luku oli silkkaa juhlaa Scorpionsille ja saavutimme toinen toistaan hienompia asioita. 90-luku olikin sitten jotakin muuta. - Todellakin! Maailmanlaajuinen "Wind Of Change" -hitti piti meidät pinnalla 90-luvun alkuvuodet, mutta raskaamman rockmusiikin yleinen alennustila alkoi tuntua Scorpionsinkin suosiossa, huokaa Meine. - Aallonpohjaksi osoittautui "Eye II Eye" -albumi vuonna 1999. Se ei kuulosta lainkaan Scorpionsilta eikä meidän olisi pitänyt koskaan julkaista sitä levyä. Valitettavasti uskoimme ihmisiä, jotka kuiskuttelivat korviimme, että "Scorpionsin pitää muuttua ajan virtausten mukana". Kun tajusimme ison virheemme, päätimme tehdä paluun kohti klassista Scorpions-soundia. Sen jälkeen suosiomme on ollut tasaisessa nousussa.

Vuonna 2010 ilmoititte lähtevänne jäähyväiskiertueelle.

- Tankkimme olivat tyhjentyneet kaiken sen rundaamisen jälkeen. Olimme tuolloin yhtä mieltä siitä, että yksi iso maailmankiertue saa riittää, Meine aloittaa. - No, rundi oli suuri menestys ja sen edetessä mielemme muuttui. Yhtäkkiä olimme taas täynnä intoa ja uusia biisi-ideoitakin tuntui tulevan solkenaan. Emme edes puhuneet asiasta, mutta hiljalleen jokainen bändin jäsen tunsi sydämessään, ettei Scorpionsin ura olekaan vielä tässä.

Tuore "Return To Forever" -studioalbumi on siitä oiva todiste.

Scorpions Return to forever

- Levy sisältää niin upouusia biisejä kuin 80-luvulla varastoon jääneitä kappaleitakin. Olemme erittäin ylpeitä tästä julkaisusta ja mikäli "Return To Forever" jää viimeiseksi studiolevyksemme, meille ei jää mitään hampaankoloon.

Suomalaisfanit saanevat Scopionsin myös silmiensä eteen kuluvan vuoden aikana?

- Mehän käymme teillä päin tuon tuostakin! Emme ole vielä ilmoittaneet Scorpionsin seuraavaa Suomen-keikkaa, mutta odottakaahan vain... Ette te meistä niin vain pääse!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: blackout haastattelu hard rock klaus meine love at first sting lovedrive rock rudolf schenker scorpions | Pysyvä linkki

Jaa tuote: