80-luku, EMP ja Friday the 13th ! – osa 2/2

EMP täyttää 30-vuotta, ja sen kunniaksi olen päättänyt käydä läpi kaikki Friday the 13th – elokuvat. Ensimmäisessä osassa kerettiin käsitellä jo ensimmäiset kuusi elokuvaa, joten jäljellä on enää puolet, ne niin sanotut pahnan pohjimmaiset. Lopussa myös listattuna allekirjoittaneen top 5 Friday the 13th tapot!  

Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

Kuudennessa osassa Jason jätettiin Crystal Laken pohjaan odottelemaan seuraavaa elokuvaa, joka jo alle kahden vuoden päästä saapuikin. Tähän mennessä oltiin liikuttu jo rouva Voorheesista säkkipoikaan, josta jääkiekkomaskiin, ja mielisairaalaetapin kautta saavutettiin lopulta kuolematon superzombie Jason. Seuraavaa osaa epäilemättä mietittiin ankarasti. Friday the 13th elokuvien runko koostuu kolmesta osasta: Tappaja, uhrit ja Crystal Lake. Tappajaa oli vaihdettu jo tiheään, ja viidennestä osasta oltiin opittu, ettei Jasonia korvaa mikään. Siispä tähän elokuvaan päätettiin muokata uhreja (paikka säästettiin seuraavaa osaa varten) ja juoni vietiin samalla täysin seuraavalle tasolle. Elokuvan päähenkilö Tina nimittäin omaa telekineettisiä voimia, ja on niiden takia onnistunut lapsena suutuspäissään hukuttamaan alkoholistisen isänsä. Kun tämä seisoo laiturilla ja toivoo tähdenlennolta isänsä paluuta, hänen toiveensa ikään kuin toteutuu ja hän saa kuin saakin miehen nousemaan järvestä voimillaan. Mies ei kuitenkaan ole tämän isä vaan sarjamurhaaja, teinien kauhu, Jason Voorhees. Murrosikäisiä tapetaan taas hurjat määrät, jonka jälkeen jäljellä on vain Tina ja tämän salarakas. Lusikkojen taivuttelun sijaan Tina käyttää telekinetiikkaansa mm. Jasonin sähköttämiseen ja hirttämiseen, mutta loppuratkaisuna tämän (nyhvö) poikaystävä vetää Jasonin järveen. Jasonin ja telekinesian eeppisen loppuväännön sijaan meille näytetään Jasonin naama, joka on vuosien saatossa muuttunut kumisen Skeletormaiseksi (= oikea sana). Nuoripari selviää ja Jason on jälleen Crystal Laken pohjassa, eli elokuvasta jäi käteen vain Jasonin ruma naama. Kane Hodder hyppäsi tässä osassa Jasonin saappaisiin, ja pitikin saappaat itsellään seuraavat 15 vuotta.

Ainakin kaikki tietävät, miksi Jason pitää tätä maskia päässään Jason's mask - t-paita

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)

Lopultakin ollaan täällä! Tämä on allekirjoittaneen ehdoton suosikki Friday the 13th elokuvista. Kun Jasonia ei enää haluttu muuttaa, ja koko ”telekineettiset voimat” juttu todettiin aika kaukaa haetuksi, oli viimein vaihtoehtona muuttaa tapahtumapaikkaa. Elokuva alkaakin näyttävästi New Yorkin kaduilta, joilla todellinen roskaväki viettää saastaista elämäänsä. Mutta palataan siihen vasta tunnin päästä, nyt Crystal Lake. Eräs nuori pari päättää veneillä Crystal Lakella, ja veneilyhän tarkoittaa siis veneen ankkuroimista ja intensiivistä rakastelua. Ankkuri kuitenkin takertuu sähkökaapeliin, joka kulkee järven pohjassa (onko tämä normaalikäytäntö?) ja Jason saa sähköshokin ja ärsyyntyy taas hereille. Hän hyppää veneeseen ja surmaa omistajat, jonka jälkeen vene ajelehtii kauas järveltä, ja suoraan laituriin (ehkä Jason osaa ohjata venettä). Laiturilta lähtee jonkin sortin Abiristeily, ja Jason päättää lähteä jäniksenä mukaan. Mukaan lähtee myös Rennie (närästykseen ja liikahappoisuuteen) joka pelkää vettä. Seuraavat 45 minuuttia Jason tappaa laivassa, jonka jälkeen saavumme lopulta Manhattanille! Budjettisyistä vain 40% elokuvasta todellisuudessa sijoittuu New Yorkiin. No siellä lopulta Rennie ja mies onnistuvat huuhtomaan Jasonin New Yorkin viemäreihin. Lopussa näytetään taas Jasonin naamaa, joka on enää pelkkää harmaata massaa (Järvivesi ei tee hyvää). Salama lyö Vapaudenpatsaaseen (Miksi?) ja kaikki päättyy onnellisesti, normipäivä Manhattanilla. Elokuva sai todella huonon vastaanoton, mutta minusta se on juuri sellainen elokuva, joka on niin huono, että se on loistava. Koeta ymmärtää.

Jasonin eksyttäminen tuonne ei siis onnistunut, ottaen huomioon että Jason on ollut koko elämänsä Crystal Lakella... Hyvä yritys.

 

Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

90-luku ja sen hurja uho. Neljä vuotta kesti toipua Manhattan-sekoilusta, ennen kuin joku taas päätti, että sarja pitää lopettaa tekemällä vielä viimeinen elokuva, ja lisäämällä sen nimeen sana ”Final”. Kuten tiedämme, nuina aikoina mikään ei ollut pyhää, joten nimeämislogiikastakin luovuttiin, ja annettiin kunnia sille, kelle se kuuluu: Jasonille. Samalla Friday the 13th - sarja päätettiin lähettää aivan lopullisesti laukalle. Elokuva alkaa sillä, että lopultakin joku tajuaa puuttua tähän sarjamurhien jatkuvaan tulvaan, ja 88 ihmisen heitettyä henkensä Jasonin käsittelyssä, on paikalle vaivautunut FBI-ryhmä. Kukaan ei tiedä, miten Jason on päässyt Manhattanilta takaisin Crystal Lakelle, mutta onhan sillä ollut neljä vuotta aikaa (liftannut?). Jason nyt kuitenkin saatetaan ansaan ja räjäytetään tuhannen päreiksi. Patologimies alkaa tutkia jämiä ja huomaa pian, että sydän lyö yhä, ja ei kauaakaan niin Jasonin sielu ottaa vallan tästä, ja meillä on nähtävillämme ensimmäinen tummaihoinen Jason. Hän on oppinut uuden kyvyn haltuunottaa kehoja, ja hän vaihtaakin kantajaa tämän tästä. Palkkionmetsästäjä kertoo, että vain Jasonin perheenjäsenet voivat tappaa tämän lopullisesti, ja vastuu jääkin tämän siskontytölle. Värikkäiden vaiheiden ja vauvansyömisyritysten jälkeen Jason saa oman kehonsa takaisin (which makes no fucking sense), mutta siskontyttö onnistuu iskemään maagisen taikamiekan tämän sydämeen. Demoni raahaa Jasonin helvettiin (lol) ja pieni perhe poistuu tyytyväisenä auringonlaskuun. Ainoa positiivinen asia tässä järjettömässä elokuvassa, on viimeinen kohtaus, jossa nähdään Freddy Kruegerin käden vetävän Jasonin maskin mukanaan helvettiin (joka on siis maan alla, jos jollekin on epäselvää). Tämä pohjusti kivasti Freddy vs. Jason elokuvaa, joka ilmestyi vaivaiset 10 vuotta myöhemmin! Siinä välissä sen sijaan:

Ehkä Freddy vain tahtoikin itselleen maskin? Friday the 13th - maski

Jason X (2002)

Kun Freddy vs. Jason elokuvan tuotannossa oli ongelmia lähinnä studioiden näkemyserojen vuoksi, ja sen tuotannon kanssa oli pähkäilty jo kymmenisen vuotta, piti tehdä odotellessa yksi Jason – leffa, jotta katsojat eivät unohtaisi, kuka on kingi. Kukaan ei oikein tiennyt, miten edellisen osan älyttömästä juonesta voitaisiin enää pistää pahemmaksi, kunnes joku keksi sijoittaa elokuvan tulevaisuuteen ja avaruuteen! Nimeämislogiikka otti katsojista niskalenkin, kun tavallaan myönnettiin, että kyseessä on Friday the 13th part X, mutta kuitenkin typistettiin muu vain Jasoniksi. Elokuvassa Jason onnistutaan syväjäädyttämään 400 vuodeksi, kunnes tämä alkaa listiä jengiä avaruusaluksessa. Jason onnistutaan myös tappamaan, mutta herättämään henkiin kyborgina. Vapise, Terminaattori! Tämä oli Kane Hodderin viimeinen elokuva Jasonina (vastoin tämän tahtoa).

Tässä kuvaa koekuvauksista, tätä kaveria ei valitu Jasonin rooliin. Jason Voorhees - asu

Freddy vs. Jason (2003)

Tämä ei ole varsinaisesti Friday the 13th – leffa, vaan crossover, mutta niin huikea leffa että ei voi sivuuttaa. 15 vuoden suunnittelu ja jahkaaminen saatiin viimein päätökseen, ja Freddy Krueger ja Jason Voohrees pääsivät kohtaamaan valkokankaalla. Ideana on, että Freddy houkuttelee Jasonin Elm Streetille tappamaan, jotta hänet muistettaisiin ja hän saisi taas voimiaan takaisin. Jason ei kuitenkaan lopeta tappamista, joten kaksikko joutuu tukkanuottasille. Siviilit jäävät todentotta jalkoihin, kun tämä duo riitelee. Ken Kirzingerin näyttelemä Jason on mahtava, joidenkin mielestä jopa kaikkein paras Jason. Vaikka Freddy vs. Jason saikin melko vaatimattoman vastaanoton kriitikoilta, se tuotti ns. rutosti rahaa, ja oli sen verran jäätävä leffa, että jäi molempien sarjojen viimeiseksi osaksi ennen reboottia. Sellaiset siis tehtiin molemmista, joten:

Emme lupaa, että tämän paidan ostamalla löydät sisäisen pahiksesi. Emme myöskään kiistä sitä. Freddy vs. Jason - t-paita

 

Friday the 13th (2009)

Jason oli jo otellut paikallisen Jean Greyn sekä Freddy Kruegerin kanssa, käynyt Manhattanilla, helvetissä (käytännössä sama kuin Manhattan) ja avaruudessa, sähkötetty, kuristettu, hukutettu, poltettu ja räjäytetty. Final Friday oli jo kahdesti nähty, joten turvauduttiin ainoaan mahdolliseen keinoon: Reboot. Sarja käynnistettiin alusta, ja leffa nimettiinkin ihan alkuperäisen rainan mukaisesti, mutta siihen tehtiin isoja muutoksia. Uusi elokuva olikin oikeastaan yhdistelmä alkuperäistä ”trilogiaa”, mutta lähtee liikkeelle ensimmäisen elokuvan loppukohtauksesta, jossa Jasonin äiti pääsee päästään. Tässä versiossa Jason ei ole kuollut, vaan pikkupoikana katselee pusikosta tapahtumia, ja alkaa aikuisiällä tappaa ihan vain kostaakseen äitinsä. Hän on taitava, korvessa elänyt metsästäjä, eikä niinkään yliluonnollinen superzombie. Elokuva käy läpi myös, miten ja miksi Jason sai legendaarisen jääkiekkomaskinsa. Friday the 13th (2009) on ihan toimiva elokuva, joskin ehkä yrittää liian kovasti tehdä kaikesta loogista. Erästä EMP-blogin lukijaa lainatakseni: ”Mutta milloin Jasonista tuli naisia kidnappaava nössö?”

 

Emme sano että Croksit olisivat pahasta. Jason loves Croks - muki

   

Siinäpä se, kaiken kaikkiaan 12 perjantai 13. on nyt käyty läpi. Omasta mielestäni tilaa olisi vielä yhdelle, kyllähän 13th Friday the 13th olisi jotain eeppistä ja hyvä lopetus pitkälle sarjalle. Nimi voisi olla vaikkapa Friday the 13th Part 13: Final 13th. Rebootin jatko-osaa on muuten suunniteltu 2009 vuodesta asti, joten on hyvinkin mahdollista, että sellainen joskus saadaan. (heti ensi vuoden tammikuussa 13. päivä olisi perjantai.) On myös mahdollista, että ”Jason goes to development hell” eikä sitä koskaan nähdä. Odotellessa voi vaikka pelata piakkoin ilmestyvää Friday the 13th - peliä, joka näyttää erittäin lupaavalta! Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Jasonia.

   

Sitten vielä ne TOP 5 tapot, valikoinut Teemu Michael:

En laita tähän videoita tai linkkejä näistä tapahtumista, koska ne ovat k-18 materiaalia, eikä ole mitään keinoa varmistaa blogin lukijoiden ikää, mutta löytäjät löytää kyllä nämä tarvittaessa.

  5. Jason takes Manhattan - Huono nyrkkeilijä. Nyrkkeilijänuorukainen ottaa Juliukselta pataan, ja päätyy masentelemaan saunaan (we've all been there). Jason tulee paikalle, nappaa kiuaskiven ja surmaa kaikesta tietämättömän saunojan sillä. Tämä tappo herättää jotenkin erityistä puistatusta, koska suomalaisina me olemme kaikki joskus olleet saunassa ja miettineet, miltä tuntuisi jos esimerkiksi kaatuisi kiukaalle tai ottaisi kiuaskiven käteen. Siitä niin paljon varoitellaan lapsena, että sitäkin jo alkaa pelkäämään. Tämä + Jason, pakollinen nosto listalle!   4. Freddy vs. Jason - bilettäjät pellolla. Nämä pari jantteria bilettävät menemään ja juopottelevat pellolla, kun Jason tulee paikalle. He nauravat Jasonin maskille ("Dude, it ain't Halloween") ja pilkkaavat tätä. Pilkka kuitenkin loppuu lyhyeen, kun kesken lauseen Jason kääntää toisen kaveruksen pään ympäri. Tämän jälkeen toinen sytyttää Jasonin tuleen, ja seuraa eeppinen kohtaus, jossa palava Jason kulkee pellon poikki. Kokonaisuudessaan tämä kohtaus on todella ikimuistoinen, ja ansaitsee siksi paikan listalla.   3. Friday the 13th: Part 3 - pään pullistus. Kolmannessa osassa päähenkilön (selviytyvä) rakkauden kohde on lähellä jaksaa loppuun asti. Hetken jo luulee, että tämä kaksikko tulee taistelemaan, kunnes Jason pääsee miehen selän taakse, nostaa tämän päästä ilmaan ja puristaa niin kauan että silmät poksahtavat päästä. Tämä tappo on visuaalisesti todella raju, mutta tuon ajan efekteillä se näyttää koomiselta. Mukaan on itseironisesti lisätty pieni ääniefekti, joka on kuin suoraan Väiski Vemmelsäärestä. Samaan aikaan yllättävä, raaka ja piirrettymäinen tappo on omiaan listalle!   2. Jason Lives - Juoppo haudankaivaja. Mahtava kohtaus, jossa tämä juokale ottaa viimeiset ryypyt viinapullosta, hempeilee sille hieman ja heittää sitten sen olkansa yli. Hän jää odottamaan särkyvän pullon kilinää, mutta mitään ei kuulu. Hän ihmettelee ja kääntyy ja kas kummaa: Ympäristötietoinen Jason on napannut pullon ilmasta kiinni. Hän on perin vihainen tästä välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan, ja haudankaivaja saa loppullisesti pullostaan.  

Ja parhaimpana:

Jason Takes Manhattan - Nyrkkeilijä Julius katolla. Tämä kohtaus on ylivoimainen suosikkini koko sarjasta. Siinä tulee mahtavasti esille Jasonin ylivoimaisuus, kun Julius yrittää ja yrittää ja Jason tyrmää tämän yhdellä iskulla. Sen komedia-arvo on niin kova, että sitä referoitiin jopa uusimmassa Turtles - animaatiosarjassa! SE jos mikä on kohtaukselle todellinen meriitti, ja nosti sen arvoa silmissäni entisestään: [KGVID]http://www.emp.fi/blog/wp-content/uploads/2016/08/TMNT-2012-S03E22-Jason.mp4[/KGVID]    
Pysy kanavalla! - Teemu Michael
 

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: final friday Freddy freddy krueger Freddy vs Jason Friday the 13th Jason Jason Goes to hell jason lives jason takes manhattan Jason Voorhees jason x kane hodder LEFFAT, TV & PELIT Perjantai 13. | Pysyvä linkki

Jaa tuote: