80-luku, EMP ja Friday the 13th ! - osa 1/2

EMP täyttää tänä syksynä 30 vuotta, ja minäkin halusin kantaa oman henkilökohtaisen korteni kekoon tätä juhlistaakseni. Itse 90-luvulla syntyneenä muistikuvani kultaisesta 80-luvusta ovat vähintäänkin olemattomat, mutta tottakai tuosta ajanjaksosta on paljon hyvää kantautunut myös minun nuoreen pääkoppaani. Voitaisiin sanoa, että 80-luku oli scifin kulta-aikaa, Star Wars, Back To The Future, Ghostbusters, E.T... lista jatkuu. Tämä, niin totta kuin se onkin, on kuitenkin toisarvoista, sillä kaikki me tiedämme, kenen aikakausi 80-luku todella oli: SLASHERIT! En ole mikään genren vankkumaton fani, mutta Jason Voorhees, Freddy KruegerChucky ja kumppanit ovat tuttuja, ikonisia hahmoja. Näistä koomisen julmista sarjoista Friday The 13th on minulle läheisin, koska isoveljeni tapasi katsoa näitä leffoja kaverinsa kanssa. Minua ei koskaan pyydetty mukaan, mutta ei pakotettu poiskaan, joten katselin niitä hieman liiankin pienenä osittain sohvan takaa. Näiden traumojen purkamiseksi käyn nyt jokaisen Friday The 13th - leffan läpi. Kyllä, ne KAIKKI! Sisältää spoilereita.  

Näitä ohjeita noudattamalla selviät myös tästä blogista... ehkä.

 

Friday the 13th (1980)

1978 ilmestyi legendaarisen John Carpenterin Halloween, jonka voidaan sanoa potkaisseen käyntiin slasher-villityksen. Aiemminkin samantyyppisiä elokuvia oli tehty (esim. Texasin Moottorisahamurhaaja), mutta innostus genreä kohtaan repesi vasta 80-luvun puolella, kun 1980 saapui Friday the 13th (Perjantai 13.). Elokuvan budjetti oli 550 000 dollaria ja se kuvattiin vajaassa kuukaudessa, ja vaikkei se saanut kriitikoilta kiitosta, katsojat ottivat sen erittäin mielellään vastaan. Elokuvan nimi ei oikeastaan liity millään tavalla juoneen, se vain oli tuotantotiimin mukaan tarttuvampi kuin sen työnimi "A Long Night At Camp Blood" (totta.) Ensimmäisessä osassa tappajana heiluu vielä rouva Voorhees, joka puolustaa perjantaina 13. päivä kuolleen poikansa Jasonin muistoa silpomalla räkänuorisoa. Tämän poika Jason on välillisesti hukutettu Crystal Lakeen ja rouva Voorhees kostaa systemaattisesti teineille, jotka uskaltautuvat alueelle. Itse Jason vilahtaa vain elokuvan lopussa, jotta saadaan vielä yksi (se kaikkein ultimaattisin) säikäytys. Tästä elokuvasta kuitenkin alkoi aikamoinen sarja...

Ensimmäisen elokuvan mystinen promokuva kertoo meille, etteivät tekijät oikein itsekään tienneet kuka murhaaja on. Friday the 13th - t-paita

Friday the 13th  Part 2 (1981)

Toisin kuin esimerkiksi Rambo, tämä sarja päätti jatkaa samalla nimellä, vaikkei se juuri liity enää tapahtumiin. Jason: Tappaja olisikin ollut hieman korni nimi, ei siinä. Tässä osassa tosiaan ikoninen sarjamurhaaja Jason ottaa äitinsä roolin ja ryhtyy tappamaan kännääviä teinejä Crystal Lakella. Alkuperäisen elokuvan käsikirjoittaja Victor Miller ei pitänyt siitä, että Jason päätettiin asettaa tappajan rooliin, koska tämän kuviossa Jason oli ollut kuollut ja kuopattu alusta asti, ja ensimmäisen elokuvan viimeinen kohtaus vain viimehetken päähänpisto. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut, ja Jason heiluu varsin rujona perunasäkki päässään ensimmäistä, mutta ei todellakaan viimeistä kertaa.

 

Ikävä kyllä komea pussukka sai jäädä seuraavassa osassa. RIP perunasäkki.

Friday the 13th Part 3 (1982)

Ah, legendaarinen kolmas osa. Tässä elokuvassa Jason saa viimeinkin oman tunnusmerkkinsä, eli jääkiekkomaskin. Elokuvan piti alun perin päättää trilogia, mutta kuten hyvin tiedämme, näin ei tapahtunut. Kun kaikki muut on jälleen murhattu ja vain yksi nainen on hengissä, tulee mielenkiintoinen "Apua - vain hallusinaatio... APUA - sekin oli hallusinaatio" hetki, jolloin uni unen sisällä kertoo meille, että selviytyjä on seonnut, mutta rauha on laskeutunut Crystal Lakelle. Elokuva sai hurjan suosion ohittaen E.T:n piikkipaikalta (wau), mutta jäi silti vuositasolla toisen kauhuelokuvan, Poltergeistin jalkoihin. Suosion vuoksi trilogiaa ei voitu jättää rauhaan, vaan tehtiin:

Väriksi valikoitui lopulta valkoinen, ei kusenkeltainen, kuten kuva antaa ymmärtää.

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Erittäin itsevarmasti nimetty neljäs osa tehtiin kaksi vuotta edellisen jälkeen. Ilmeisesti tuotantoyhtiö oli jo itsekin hieman nolostunut siitä, että näitä tulee aina vain lisää, ja päätti että nyt tapetaan sarja kunnolla. Viimeinen osa todisti meille, että vaikka teinejä (ja jopa ihmisiä) voi tappaa elokuvissa mielin määrin, lapset ja koirat jätetään rauhaan (toistaiseksi). Elokuva rikkoikin kaavaa, sillä nuoren selviytyvän naisen lisäksi myös tämän pikkuveli Tommy ja koira selvisivät. Toki lopussa annettiin olettaa, että Tommy, joka on jo valmiiksi autistinen, on traumatisoitunut oikein kunnolla tapettuaan itse Jasonin. Elokuva ei ollut häävi, mutta nyt saga oli ohi. Kunnes:

Perjantai 13. saapuu taas, vapise. Seuraava on muuten tammikuussa 2017! Friday - t-paita

Friday the 13th Part V: A New Beginning (1985)

Sarja ei ehtinyt olla eläkkeellä edes kokonaista kalenterivuotta, kun seuraava osa jo ilmestyi. Oli ilmeisesti huono idea näyttää, että Tommy on traumatisoitunut, koska joku sai siitä inspiraation. Uutta alkua markkinoitiin saatesanoilla "If Jason still haunts you... you're not alone". Eli jotakuta jäi vielä vaivaamaan elokuvien vähyys. Tämä on sarjan kaikista vihatuin osa, yhdestä selkeästä syystä: Se ei sisällä lainkaan Jasonia, vaikka antaa ymmärtää niin. Se ei myöskään sijoitu Crystal Lakelle eikä mihinkään vastaavaan, vaan parantolaan, jossa nyt jo aikuistunutta Tommya pidetään. Lopussa Tommy itse pukee maskin päähänsä, kun ruutu pimenee, koska tekijät ajattelivat aloittaa uuden trilogian, jossa olisi uusi murhaaja: Tommy. Katsojat kuitenkin tiesivät jo mitä haluavat, ja käänsivät elokuvalle selkänsä. We want Jason. Tunnustan tässä vaiheessa, etten itsekään ole tätä elokuvaa protestimielessä katsonut. Virhe kuitenkin myönnettiin, ja seuraava perjantai koitti reilun vuoden päästä. Mutta Jasonhan kuoli neljännessä osassa? Kyllä, mutta...

Jasonhan sullottiin tällaiseen muoviseen laatikkoon viime osassa? Jason - Funko Pocket Pop!

Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

DODOOM! Faneja kuunneltiin (ehkä ensimmäistä ja viimeistä kertaa elokuvien historiassa?) ja Jason palautettiin takaisin: Ja millä tavalla. Tommy, joka ei nyt sitten saanutkaan olla murhaaja, on päässyt parantolasta ja menee hautausmaalle varmistamaan, että Jason on todella kuollut. Tommy kuitenkin menee psykoosiin Jasonin ruumiin nähdessään ja iskee tämän rintaan metallisen kepakon (älä kysy mikä se on, kukaan ei tiedä.). Tuo kepakko kuitenkin toimii ukkosenjohdattimena, ja kun salama iskee Jasonin rintaan, tämä herää henkiin yliluonnollisena, kuolemattomana superzombiena, ja alkaa jälleen tappaa porukkaa. Tommy karkaa ja ottaa yhteyttä poliisiin, mutta häntä epäillään (syystäkin) hulluksi ja myöhemmin syylliseksi lukuisiin Jasonin tappoihin. Tommy kuitenkin pääsee putkasta iskemällä seriffin tyttären, ja yhdessä tämän kanssa onnistuu lopussa houkuttelemaan Jasonin kävelemään Crystal Lakeen. Siis järveen. He sitovat tämän kaulaan köydellä kiven, ja Jason uppoaa pohjaan, ja jää odottamaan seuraavaa osaa. Tämä elokuva vei koko sarjan uusille urille, teki Jasonista sen hirviön mikä hän tämän jälkeen on ollut, rikkoi neljättä seinää, kun hahmot puhuivat yleisölle, sisälsi paljon itseironista huumoria, mm. irvailua kauhuelokuvien bimboille etc. Elokuva oli monella tapaa uusi alku (ironista ottaen huomioon edellisen osan nimen) Jasonille ja koko sarjalle.

Paikalliset matkanjärjestäjät luovuttivat jossain vaiheessa... Camp Crystal Lake - t-paita

   

Tämän jälkeen on julkaistu vielä kuusi kappaletta Jason - leffoja, jotka ovat luonteeltaan kovinkin erilaisia. Pureudutaan niihin seuraavassa osassa, ja koska tapot ovat näiden elokuvien idea ja minulla hieman kieroutunut mieli, luvassa myös Teemu Michael: Top 5 Friday the 13th - tapot!

 
Pysy kanavalla! - Teemu Michael
       

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: 80-luku chucky crystal lake final part freddy krueger Friday the 13th halloween Jason Jason Voorhees LEFFAT, TV & PELIT perjantai 13. paeivae poltergeist tommy | Pysyvä linkki

Jaa tuote: