Kuka vastaa? Ghostbusters 2016

Ghostbusters on tuotteena, sarjana ja ilmiönä aivan mahtava. Joukko fyysikkoja (lue: nörttejä) jahtaamassa kummituksia järjettömin protoniasein varustettuna, awesome. Alkuperäisen elokuvan Ghostbusters (1984) aikuisille suunnattu, hieman kieroutunut huumori ja jännittävä toiminta saivat aikaan maailmanlaajuisen reaktion, jonka ansiosta sarja on säilynyt elossa yli 30 vuotta. Haamuja metsästävä tiedemiesporukka on luonnollisesti poikinut ei-ihan-niin-laadukkaan-mutta-silti-loistavan-jatko-osan lisäksi paljon pelejä ja piirrossarjoja. Ennen kaikkea se on ollut klassikko, johon on viitattu ja josta on ammennettu hyvällä mielellä. Kuitenkin vuonna 2016 tämä haamu päätettiin päästää ulos, repiä kappaleiksi ja sulkea taas sisään kammioon, josta se ei tule kovin hevillä ulos. Heinäkuussa 2016, Ghostbustersin jälleentulemisesta tuli virallisesti maailmanhistorian alapeukutetuin elokuvatraileri YouTubessa. Me kaikki tiedämme, että huonokin elokuva voi näyttää trailerissa todella hyvältä, mutta tämä ei onnistunut edes siinä. Enteiden pitäisi jo riittää kertomaan, että elokuva on huono, ja moni onkin etukäteen vannonut, ettei elokuvaa aio katsoa. Se päätös on hyvä ja kannattaa pitää.

Hox! Juttu sisältää spoilereita, mutta et menetä mitään!

 

Näetkö logon? Se on kieltomerkki. Tottele sitä. Ghostbusters - t-paita

Ghostbusters reboot 27 vuoden hiljaiselon päätteeksi.

Elokuva on siis täysin häikäilemättömästi ja suoraselitteisesti reboot alkuperäisestä, mutta tasa-arvon edistämiseksi mieshahmot on päätetty korvata todella ärsyttävillä naishahmoilla. Olen itse sitä mieltä, että tasa-arvo on jees ja tällaiset rohkeat uudistukset tuovat lisämaustetta rebootteihin (jota tuntuu muuten nykyään tulevan solkenaan). Ghostbusters (2016) kuitenkin onnistuu vetämään koko ajatukselta täysin maton alta, koska päähenkilöt ovat erittäin raivostuttavia. Näyttelijät on kaikki revitty Saturday Night Livestä, joten tämän elokuvan perusteella voisi luulla, että sikäläinen versio on aivan yhtä huono kuin se Suomen vastine. En tiedä, onko käsikirjoituksessa lukenut, että hahmot huutavat, heiluvat ja tekevät "hassuja ilmeitä" kokoajan, vai onko se joku SNL - juttu, mutta ylinäyttelyä on silti havaittavissa todella pahasti. Ironisinta on, että käytännössä ainoa miespääosan esittäjä Chris Hemsworth, näyttelee koko porukasta ainoana ihan ok. Tämä saa naisnelikon näyttämään entistä typerämmältä. Kaikkein oudoin (ja kiistellyin) ratkaisu lienee kuitenkin Winstonin korvaaja, eli tummaihoinen hahmo Patty. Samoin kuin Winston aikanaan, ei Pattykaan kuulu alkuperäiseen Haamujengiin, vaan tulee hieman myöhemmin kuvioihin. Ainoa vain, että Patty sattuu olemaan erittäin stereotyyppinen tumma nainen, "streetwise", New Yorkin katujen kasvatti, joka ei ymmärrä mitään fysiikasta, mutta tietää miten kaduilla toimitaan ja muistaa liittää jokaisen lauseen perään sanan "man". Näen miten joku voisi loukkaantua tästä, varsinkin kun elokuva yrittää ajaa jonkinlaista modernimpaa ja avarakatseisempaa linjaa.

   

Winston se oli sentään kunnon MIES. Loukkaantujat loukkaantuu. Winston - figuuri!

Hahmoista viis, kunhan kaikki on muuten kunnossa

Totta kai elokuvan suurin kompastuskivi on käsikirjoitus. Alkuperäinen Ghostbusters oli hyvä elokuva, joka sisälsi haamujen jahtaamisen lisäksi alati pilkettä silmäkulmassa ja sopivasti naljailua tieteellistä jargonia kohtaan. Ilmeisesti uuden version käsikirjoittajat ovat ajatelleet, että nykyajan ihmiset ovat jotenkin typeriä, sillä kaikki vitsit on valmiiksi pureskeltu. Joskaan niissä ei hirveästi pureskelemista ole, koska ne koostuvat lähinnä pieru, alapää ja oksennusjutuista. Jonkinlaisena huumorin soihdunkantajana yritetään ilmeisesti pitää Holtzmann nimistä psykopaattia, mutta tämän selkeästi jollain tavalla sairaan hahmon kokoaikainen naaman ja kehon vääntely on lähinnä vastenmielistä katseltavaa. Kaikki elokuvan kaksi semihauskaa kohtaa liittyivät jotenkin Hemsworthin hahmoon, joka olisi oikeastaan voinut olla oma elokuvansa. Itse toiminta elokuvassa on anastettu melkolailla suoraan alkuperäisestä, ja kenties juuri siksi se on aivan toimivaa. Ikään kuin kiusallaan kaikkein hienoin kummitustaistelukohtaus annetaan ärsyttävimmälle hahmolle (Holtzmann). Slow-motion taistelukoreografia on komeaa katsottavaa, mutta tietysti hahmo imee siitä kaiken pois nuolemalla aseitaan. Pahiksena hääräävää heppu on erittäin selkeästi syrjitty, hullu, koulukiusattu ja muuta negatiivista, eikä hahmon taustoihin viitsitä pureutua sen enempää. Luonnollisesti se haluaa tuhota kaiken jos sitä on haukuttu. Ja tuo hullunkiilto näkyy naamasta kauas, joten sen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

 

Katso nyt tuota pahan ruumiillistuman kuoleman katsetta. Rowanin pimeässä hohtava kummitus - FunkoPop!

Vain haamu edeltäjästään, eikä edes näyttävä vaan sellainen ärsyttävä Casper

Kokonaisuutena Ghostbusters (2016) on farssi, joka hatunnoston sijaan näyttää takapuolta alkuperäiselle. Runsaat viittaukset alkuperäiseen elokuvaan eivät riitä, jos elokuvan oma sisältö on läpimätä. Kun alkuperäisen elokuvan näyttelijät tekevät yksi toisensa jälkeen mukavaksi karkiksi tarkoitettuja cameoita, tulee nostalgian sijaan hätähuuto, kun voisi katsoa niitäkin näyttelijöitä näiden sijaan. Vanhassa ei ole aina vara parempi, mutta tuskin "Ghostbusters - with annoying women" oikeasti miellyttää edes todellisia miesvihaajia. Lääkkeeksi elokuvan kipuihin suositellaan kahta ensimmäistä elokuvaa, Extreme Ghostbusters (Tosi viilee Haamujengi) - piirrettyä ja miksei jopa sitä todella kummallista versiota, jossa on se gorilla yhtenä jäsenenä. Sitä tuli 65 jaksoa, ja sekin oli oikeasti parempi kuin tämä.

There is nothing strange in my neighbourhood anymore, so please, go away.

Ps: Myös tästä elokuvasta on olemassa toisenlaisia mielipiteitä. Kaikki kaksi (2) muuta henkilöä, jotka Rovaniemen ruuhkaisessa Biorexissä olivat kanssamme jakamassa tätä elokuvanautintoa, nauroivat ja taputtivat kovaan ääneen lähes jokaiselle kohtaukselle. Se heille suotakoon, mutta minun mielestäni kaikkein positiivisinta oli se, että Ghostbusters sai vain neljä ihmistä vaivautumaan paikalle.

 
Pysy kanavalla! - Teemu Michael
 

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: biorex chris hemsworth ghostbusters ghostbusters 2016 haamujengi holtzmann kummitus LEFFAT, TV & PELIT patty reboot rip rovaniemi rowan winston | Pysyvä linkki

Jaa tuote: