The Magnificent Seven - Seitsemän Rohkeata Miestä

Lännenelokuvat, arkikielessä westernit, olivat aikanaan elokuvamaailman ykkösjuttu, ja kaikkein suosituin leffagenre koko elävän kuvan olemassaolon alkuajan, aina 60-luvulle asti. Kaikkien muiden kuolevaisten tavoin länkkärigenreä fanitti myös muuan japanilainen ohjaaja, Akira Kurosawa. Kenties villin lännen seikkailuista inspiroituneena Kurosawa otti ja teki menestysfilmin Seven Samurai, jossa seitsemän joutilasta samuraita palkataan suojelemaan kyläpahasta bandiiteilta. Amerikkalaiset vuorostaan inspiroituivat tästä, ja vuonna 1960 valmistui klassikkolänkkäri The Magnificent Seven (ja upeasti suomennettuna Seitsemän Rohkeata Miestä). Elokuva korvasi samurait cowboylla, ja tadaa, menestysfilmi oli valmis. Tänä päivänä elokuvamarkkinoita eivät kuhise länkkäreitä, mutta sen sijaan remake – filmejä tehdään kyllä tämän tästä. Joten miten olisi remaken remake, The Magnificent Seven! Ei sisällä yksityiskohtia juonesta.

RIP vanhat hyvät ajat ja länkkärit ja samurait. Ennen kaikki oli paremmin!

Mainio Seitsikko, Uskomaton Septetti, Seitsemän Veljestä (2016)

Elokuvien nimien suomentamisesta ollaan ikävä kyllä luovuttu, mutta tarina on säilynyt pitkälti ennallaan. Seitsemän noin niin kuin päällepäin rohkeata miestä palkataan suojelemaan pikkukylää järjestäytyneiltä vuoristorosvoilta, ja mukaan värvätään niin uhkapeluria, intiaania kuin täyttä rosmoakin. Muutenkin elokuva on yllättävän uskollinen esikuvalleen, mukana on niin samanlaisia kuvia, tuttuja sävelmiä ja kokonaisia repliikkejäkin (esim. ”So far so good” - vitsi) Tämän päivän leffoissa saadaan harvoin nauttia hyvästä länkkäritunnelmasta, joten The Magnificent Seven on erittäin tervetullutta vaihtelua. Denzel Washington on pääjehu, joka saa tehtäväkseen kerätä tuon hurjan joukon kasaan, ja suoriutuukin tehtävästään hyvin, mutta tiedoksi, että rooliin kaavailtiin alun perin Morgan Freemania. Se olisikin ollut todella ”armoton” ratkaisu! Lisäksi mukana spekulaatioissa olivat Cruisen Tomppa ja tuleva Aquaman, Jason Momoa. Myös Clint Eastwood – cameoa toivovat joutuvat tällä kertaa pettymään.

 

Näyttelijäkaartia on nuorennettu kovalla kädellä.

 

Magnificent Seven Ultimate Max Reloaded

Isoin muutos remaken ja alkuperäisen leffan välillä heijastuu auttamatta aikakauteen. Vuoden 1960 Seitsemän Rohkeaa Miestä on tämän päivän yleisömassalle aivan liian hidastempoinen ja dialogivetoinen elokuva. Efektit ja tulitaistelut ovat sivuosassa, ja tarinasta ja seitsemästä sankarista revitään kaikki irti vuoropuhelun ja hahmokehityksen kautta. The Magnificent Seven puolestaan tarjoaa sitä, mitä enemmistö pyytää: Toimintaa, luotien räiskettä ja reilusti one-linereita. Chris Prattin näyttelemä huumoriveikko vie helposti huomion ”päähenkilöltä”, ja muut ovat vähän kuin täytteenä. Päivitetyn version isoin taistelu kestää, kestää ja kestää, ja on sisällöltään lähinnä kollaasi satunnaisia ihmisiä ampumassa muita satunnaisia ihmisiä. Katsojalle on oikeastaan yhdentekevää, kuka elää ja kuka kuolee. Ei kuitenkaan saa oikein selvää, että kuka oikein on voitolla, ja olo on hetkittäin kuin spectaisi Battlefieldiä. Huono rytmitys pilaa taistelun, mutta sitä seuraavassa kaksintaistelussa sentään on osattu lainata itse mestarilta: Hyvät, Pahat ja Rumat – elokuvasta tuttuja erikoislähikuvia silmistä. Kiitos Sergio Leone, pakko arvostaa.

Deadpool vain tahtoi muistuttaa, että hänen elokuvansa oli parempi. Deadpool Cowboy - FunkoPop!

Esikuvalleen uskollinen ja hyvä, mutta ei missään nimessä parempi

The Magnificent Seven onnistuu olemaan hyvä lännenelokuva, mistä pitää antaa erityismaininta näin 2016. Kuten olemme huomanneet, keskimäärin ikinä ei hyvä lähdemateriaali ole taannut hyvää elokuvaa. Alkuperäiseen verrattava klassikko se ei luonnollisesti tule olemaan, mutta oikein mainio westerni. Muuten voisi oikeastaan sanoa, että elokuvasta jäi pelkästään hyvä maku suuhun, mutta ikävä kyllä leikkauspöydällä on onnistuttu tekemään yksi erittäin huono ratkaisu aivan elokuvan loppuun. Itse tarinan jo päätyttyä, on loppuun ämpätty tökerö, selkeästi tietokoneella juosten kustu kohtaus, jossa muutama risti köllöttää pellonreunalla ja joku naisääni sanoo jotain todella kornia. En rehellisesti sanottuna edes muista, mitä siinä sanottiin, koska olin pöyristynyt siitä, kuinka rumasti kohtaus rikkoo koko elokuvan tunnelman. En tiedä kuka tuon kötöstyksen on tahtonut saada mukaan, mutta en usko, että se on yhdenkään katsojan mielestä täysosuma tai osu edes kasirinkiin. Jos joku on eri mieltä, niin otan mielelläni perusteluja vastaan. Sitä odotellessa otan Seven Samurain ja Seitsemän Rohkeata Miestä uudelleenkatseluun!

 
So far so good! – Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Akira Kurosawa Clint Eastwood Cowboy deadpool Hyvaet Pahat ja Rumat LEFFAT, TV & PELIT Magnificent Seven Morgan Freeman Revolveri Seitsemaen rohkeata miestae Sergio Leone Seven Samurai | Pysyvä linkki

Jaa tuote: