Star Wars pähkinänkuoressa

Star Wars, Tähtien Sota, on dominoinut lelu – ja fanituotehyllyjä jo kohta neljä vuosikymmentä, eikä esittelyjä kaipaa. Jedien ja Sithien keskinäinen mittelö ja Skywalkereiden sielun elämä on monelle sydämen asia, eikä siitä sovi asiasta tietämättömien puhua. Mutta mistä tämä (meille nuoremmille itsestäänselvä) maailman neljänneksi tuottoisin elokuvasarja oikein tuli, ja mihin se on menossa seuraavaksi? Tähtien Sota on aina ajankohtainen aihe, joten sukelletaanpa hetkeksi kaukaiseen galaksiin ja sen kaukaiseen historiaan!

Kauan kauan sitten, kaukaisessa galaksissa... Darth E.T - juliste

Todellinen nero

George Walton Lucas jr, oli saanut opintonsa valmiiksi, tehnyt pari suhteellisen menestyksekästä elokuvaa ja perustanut oman ovelasti nimetyn tuotantoyhtiön Lucasfilm. Svengijengi 62’ (American Graffiti) saavuttamasta valtavasta suosiosta huolimatta Lucas onnistui jotenkin olemaan ns. persauki. Hän oli jo pitkään tahtonut intohimoisesti tehdä elokuvan suosikkisankarista Flash Gordonista, mutta hahmon oikeudet omistava tuottaja ei lämmennyt ajatukselle. Katkeroitunut George Lucas päätti ”tehä ite paremman” ja vuonna 1974 aloitti oman avaruusoopperansa ”Star Wars” käsikirjoittamisen. Suuret elokuvayhtiöt laittoivat hanttiin niin pahasti, että Lucas joutui tekemään uskomattoman huonon diilin 20th Century Fox - studion kanssa saadakseen elokuvansa valkokankaille: Hän käytännössä luopui omasta ohjaajan palkastaan täysin, ja tyytyi vain jatko-osien ja oheistuotteiden oikeuksiin. Sanotaanko näin, että kyllä hän omilleen jäi.

 

"Onko niitä oheistuotteita nyt niin paljoa", hän mietti ja leikkasi pizzansa valomiekkapizzaleikkurillaan. Oikeasti. Valomiekka - pizzaleikkuri Saatavana myös Darth Vader ja Boba Fett - kuosi.

 

Star Wars : Pimeä keskiaika

Kuten tiedetään, niin 25.5.1977 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta tuli maailmanlaajuinen superultimaattinen menestys, ja sille tehtiin nopeasti kaksi jatko-osaa jakamaan tätä menestystä. Oscareita ja rahaa sateli ja George huomasi yhtäkkiä olevansa koko Yhdysvaltojen rikkain käsikirjoittaja. Hän siinä päätti sitten 80-luvun ajan ystävänsä Steven (Spielberg) kanssa vääntää muutaman hassun Indiana Jones elokuvan, jotka myös menestyivät ”ihan kohtuullisesti”.  Pakko mainita myös David Bowien (R.I.P) tähdittämä Labyrintti. Vuonna 1993 George kuitenkin päätti, että rahaa tarvitaan lisää, joten hän alkoi käsikirjoittaa lisää Star Wars - elokuvia. Elokuvat sijoittuisivat ennen ensimmäistä osaa (hämmentävästi 4. episodi) ja kertoisivat miten tähän on tultu. Herran vuonna 1999, 22 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen uutta saapuikin: Star Wars episodi 1: Pimeä Uhka oli ultimaattinen kassamagneetti, ja allekirjoittanutkin oli paikan päällä jonottamassa tuota elokuvaa katsomaan, 8-vuotiaana. Avaruusseikkailun sijaan se oli kuitenkin enemmänkin poliittista jargonia ja liibalaabailua, ja esitteli meille kaikkien aikojen ovelimman pahiksen, Jar Jar Binksin. Darth Maulin lisäksi elokuvassa oli hyvää Liam Neeson (josta ei saa puhua pahaa) ja pakkohan nämä asiat oli jossain vaiheessa selittää. Ja kahdeksanvuotiaaseen pikkupoikaan upposi kuin häkä. Eli kuolettavasti. Episodi 2: Kloonien hyökkäys oli jo heti parempi, joskin todellä tökerön kömpelö rakkaustarina vähän vei huomiota itse elokuvalta, ja poikakin oli jo kasvanut sen verran ettei ihan kaikki enää mennyt läpi. 2005 ilmestynyt, Star Wars Kolmas jakso, Sithin Kosto oli prelogitrilogian paras leffa, vaikkei yltänytkään alkuperäisen trilogian tasolle, ja koko elokuvan tärkein kohtaus oli aika lame. Jo tuohon aikaan alettiin kuiskutellen puhua seitsemännestä elokuvasta, nyt kun alkuepisodit oli saatu koluttua. Kukaan ei kuitenkaan aavistanut, mitä tuleman piti.

Minulla on hieman KAHTIAJAKOINEN fiilis tästä.  Darth Maul - asu

Jättiläinen nielaisee kaiken?

Vuonna 2012 tapahtui jotain, mitä kansa kavahti. Prinsessaelokuvista ja Mikki Hiirestä tuttu The Walt Disney Company kaivoi vaivaisista eläkesäästöistään kasaan neljä miljardia dollaria ja osti Lucasfilmin.  Internet roihahti vihan ja pelon liekkeihin, ja kuvat Hessu Hoposta valomiekka kourassa levisivät kuin rutto. Disney ilmoitti tekevänsä kolme uutta Star Wars – elokuvaa, episodit 7,8 ja 9. Paljon spekulaatiota ja hämmentynyttä innostusta leijui ilmassa, mutta lopputulos yllätti kaikki. Joulukuussa 2015 elokuviin saapunut Star Wars : The Force Awakens (2015, nimi jätettiin kääntämättä suomeksi) osoittautui loistavaksi elokuvaksi, joka onnistui nappaamaan alkuperäisen trilogian tunnelman ja yhdistämään sen nykyaikaiseen visuaaliseen ilmeeseen. Elokuva näytttää, tuntuu ja kuulostaa Star Warsilta, ja siitä pitivät niin kriitikot, yleisö, lippuluukut kuin fiksuimmat koiranpennutkin. Se nousi kaikkien aikojen kolmanneksi tuottavimmaksi elokuvaksi heti Avatarin (lol) ja Titanicin (Jack olisi mahtunut sille perhanan lautalle) taakse. Täytyypä muuten tilata Blu-ray.

Antoi meille myös tämän kaverin, joka ei korvaa R2-D2:ta, mutta antaa hyvän vastuksen! BB-8 - rahalipas

Mitä tuleman pitää?

Ja lisää on totta vie luvassa. Sen lisäksi että Disney on tosiaan jo luvannut meille tästäkin eeppisen trilogian (tulossa 2017 ja 2019), jota kukaan tuskin malttaisi odottaa, on muutakin herkkua faneille tiedossa. Koska varsinaiset elokuvat ilmestyvät kahden vuoden välein, on välivuodet päätetty paikata omalla antologiaelokuvasarjalla. Eli 2016, 2018 ja 2020 saa ensi-iltansa elokuva, joka sijoituu Star Wars universumiin, mutta ei varsinaisesti ole kanoninen Star Wars – elokuva. Sarjan aloittaa siis tämän vuoden joulukuussa ilmestyvä Rogue One, joka näyttää trailerin perusteella mahtavalta. Ja jottei eeppisyys loppuisi, kahden myöhemmän leffan on paljastettu kertovan ensin elämäntarinallisesti Han Solosta ja sitten Boba Fettistä! How awesome is that?!

Pieni Star Wars - perheemme odottaa innolla kaikkia uusia elokuvia. Star Wars Empire - urheilupaita | Storm Trooper - t-paita | BB-8 - rahalipas

Ajantappamiseksi ja voiman ylläpitämiseksi

Jos tuntuu ettei Star Warsista tahdo saada tarpeekseen, vaikka on jo tilannut kaikki mahdolliset EMP:n  Star Wars - tuotteet säästöpossusta pizzaleikkuriin ja katsonut leffat sata kertaa läpi eri järjestyksessä, on mahdollista helpottaa Voimantuskaa erinäisten tv-sarjojen ja videopelien muodossa. Esimerkiksi Star Wars Battlefront uusimpana on mahtavaa visuaalista viihdettä ja hyvää räiskintää, joskin yksinpelikampanja puuttuu kokonaan. Piirrettyjä (siis animaatioita) on tullut jo montaa sorttia, enkä itse ole niitä katsonut. Joku tietäjä voisikin kertoa kommenteissa, mitä niistä kannattaa katsoa ja miksi? Ihan vain, että selviää sinne joulukuuhun. Ja kenties sen ylikin. Olkoon voima kanssasi. Pliip.

 

Ps: Ne kolme elokuvasarjaa, jotka ovat tuottaneet enemmän kuin Star Wars, ovat Marvelin universumi (epäreilua laittaa kaikki samaan), Harry Potter (wizaard!) ja Bond, James f*cking Bond. Todennäköistä kuitenkin on, että näiden tulevien leffojen myötä pyyhkäistään ainakin brittiherrojen ohi toiseksi. Marvel onkin sitten hieman kovempi pala purtavaksi.

   
Pysy kanavalla! – Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: battlefront darth maul darth vader disney force awakens George Lucas harry potter james bond jar jar binks kuolemantaehti labyrintti LEFFAT, TV & PELIT liam neeson lightsaber lucasfilm marvel r2d2 rogue one skywalker star wars svengijengi taehtien sota valomiekka | Pysyvä linkki

Jaa tuote: