80-luku kulminoituu täydellisyydeksi - Stranger Things

Netflix Originaali Stranger Things on kaikkea muuta kuin originaali. Se on sarja, joka häpeilemättä ottaa kaikki 80-luvun parhaat kauhu/sci-fi teemat, pyöräyttää ne tehosekoittimessa ja tarjoilee tämän päivän katsojalle täydellisen cocktailin. Tämä drinkki on vieläpä siitä mainio, että muistia ei menetä, vaan päinvastoin saattaa saada runsaastikin flashbackeja menneisyydestä. On ilmiselvää, että Stephen Kingin koko laajaa tuotantoa on käytetty surutta pohjana, ja kyseinen herra ja hänen teoksensa muistetaankin mainita jatkuvasti. Tärkeimpänä esikuvana toimivat "Se" ja "Se jostakin " (It ja The Thing, kivat suomennokset hei), mutta oma osuutensa on myös esimerkiksi Tappajahailla, Elfen Lied - animesarjalla ja vanhalla kunnon E.T:llä.  Ja nämä ovat pelkästään sarjoja, jotka ovat MERKITTÄVÄSTI muovanneet sarjasta sellaisen kuin se on. Lista 80-luvun ja ylipäätään koko Scifi-maailman ilmiöistä, elokuvista ja tv-sarjoista, joihin viitataan, joille nostetaan hattua tai osoitetaan kunniaa, on lähes loputon. Esimerkiksi Star Wars, Dungeons & Dragons, Earthbound, Die Hard, ja The Lord of The Rings saavat oman osansa. Suosittelenkin nyt kaikkia suosikkipuuhaani, eli lukemaan IMDB:n Stranger Things Trivia - osuutta. Mutta voiko tällainen yhteenvetosarja olla muuta kuin kiva kumarrus menneille klassikoille?

Tämä oli todellista kauhua 80-luvulla ja vielä pitkään sen jälkeenkin. Oh, the horror.

 

Oudompiakin asioita kuin Stranger Things on menestynyt

Vastauksena edelliseen: Kyllä voi. Stranger Things onnistuu lainaamaan ja luomaan uutta juuri ihanteellisessa tasapainossa, jota seuraa täydellinen Zen-tila. Pelkästään sarjan nostalgialukemilla päästäisiin jo pitkälle, mutta sen sijaan kokonaisuus on tappiinsa hiottu, ja kiinnostavien henkilöhahmojen ja juonikuvioiden kautta aukeaa tie ihan uuteen tarinaan. Sarja ei sorru ärsyttäviin kliseisiin, mutta käyttää niitä hyväkseen siellä missä pitääkin, säilyttäen yllättävyytensä. Esimerkiksi se klassinen virhe, kun aikuiset naureskelevat vain hätääntyneiden lasten mielikuvitukselle, on jätetty kokonaan pois. Stranger Things osaa ripotella tiedonmuruset juonestaan ovelasti pitkin kylää, jotta katsoja joutuu miltei huutamaan hahmoille, että ettekö te nyt voisi vain kertoa kaikki oman tarinanne ja yhdistellä palaset perkule. 80-luvun meininki ja Twin Peaks - tyylisen pikkukylän harmonia resonoivat kivasti erityismaininnan ansaitsevan, kuumottavan äänimaailman kanssa, ja tuloksena syntyy täydellinen paketti "sci-fi/kauhu" ystäville.

Ei, se ei ole köyhän miehen Ash Ketchum, vaan stereotyyppinen 80-luvun kakara. Dustin - FunkoPop!

Kiitos Netflix, tarina jatkuu

Ensimmäinen kausi on oikein sopivan mittainen, vain kahdeksan jaksoa, joten sen voi ahmia kerralla. Tuossa ajassa tulee selväksi, että tätä on saatava lisää, ja lisää on myös tulossa (Tulevana kesänä!) Varsinaista cliffhangeria viimeinen jakso ei jättänyt, mutta runsaasti kysymyksiä, joihin ei toivottavasti kaikkiin vastata. Pahasti alkaa näyttää siltä, että Netflix on nimenomaan se taho, joka suoltaa lähitulevaisuuden parhaat sarjat. Jopa HBO joutuu parantamaan peliään, jos aikoo säilyttää valtikkansa top10 - sarjojen liukuhihnatuottajana. Suoratoistopalveluiden tuottamat tv-sarjat ovat tulleet jäädäkseen ja hyvä niin. Pelkureille en suosittele, mutta kaikille muille iso peukku allekirjoittaneelta.

 
"Lando!" - Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: 80-luku D&D E.T. It Kauhu LEFFAT, TV & PELIT Netflix Netflix Original sci-fi star wars Stephen King Stranger Things The Lord Of The Rings The Thing | Pysyvä linkki

Jaa tuote: