Vikings - Skandinavia mainittu

Vikings, eli suomalaisittain Viikingit, on historiallinen televisiosarja. Se perustuu (löyhästi, oletan) historiaan ja viikinkien aikaan, ja sen päähenkilönä toimii hyväntahtoinen mutta kova äijä Ragnar Lothbrok (Oikeasti Lodbrok, "Karvahousu"). Ragnar on historian henkilö, jonka olemassaolosta on ilmeisesti paljon mielipiteitä ja vähän faktaa. Samoilla linjoilla kulkee myös Vikings. Useiden positiivisten kommenttien johdosta (ja kaikesta ininästä huolimatta) päätin myöhäisherännäisesti tutustua tähän sarjaan ja muodostaa mielipiteeni itse. Ja myönnettäköön: Halusin katsoa myös koska Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen. Suomi mainittu, voitte lynkata minut. Olen juuri ahminut kaksi kautta ja aloittanut kolmannen, joten en ole ”Pahoihin Poikiin” vielä ehtinyt, mutta ajattelin nyt jakaa mietteitäni tähän mennessä.

Ragnar Karvahousu on peloton viikinkisoturi.  Ragnar - figuuri

 

Tavataanko torilla? Ehkei kuitenkaan.

Itseasiassa koska kyseessä on tosiaan viikinkiseikkailu, niin Suomeen päin viitataan sarjassa useinkin. Tapahtumat itsessään sijoittuvat Skandinavian alueelle, Kattegatiin (Vähän Tanskaa, vähän Ruotsia, milloin mitäkin). Tietenkin se on kuvattu Irlannissa, koska eihän näille syrjäseuduille kukaan tahdo tulla kuvaamaan. Sieltä hurjat hurrit sitten seilailevat Englantiin ryöstelemään ja juomaan kaljaa. Pääosin sarjan hahmot puhelevat ihan tuttua modernia englantia, mutta välillä intoutuvat puhumaan myös muinaisnorjaa. Tämä tietysti ärsyttää asiantuntijoita koska faktat kuntoon. Statistit sen sijaan puhuvat milloin mitäkin, ja kuuluupa ykköskauden seiskajaksossa jopa ihka aitoa suomea!

 

Myös suomalainen juhannusmeininki on taltioitu hyvin. Vikings - juliste

 

Historianopelle terveisiä

Ymmärtääkseni sarja ärsyttää monia, koska se ei ole tehnyt historianläksyjään. Lokaatiot, vaatteet, aseet, kielet, faktat, kaikki on kuulemma vinksallaan, ja tehty helposti ja stereotypisesti. Onneksi meikäläinen on kuitenkin käyttänyt historiantunnit lähinnä miettien, kuinka tästäkin saisi viihdyttävän leffan tai tv-sarjan, eikä tietoutta ole kertynyt häiritsemään asti. Se minulle tärkeämpi puoli, eli visuaalinen ilme, sen sijaan on tehty oikeinkin mallikkaasti. Tottakai alusta asti on selvää, että History Channel ei ui samanlaisissa rahavirroissa, kuin esimerkiksi Game Of Thronesia tekevä HBO. Ensimmäisen kauden tökeröt tietokoneella (vau) luodut laivat tekevät tämän hyvin, hyvin selväksi. Tämän kun pitää mielessä, niin voi vain ihastella hieman katkerana Irlannin maisemia ja hahmojen meikkejä. Meikkejä kuluu paljon. Sarjasta 90% sijoittuu pimeisiin ja ahtaisiin majoihin, joita valaisee vain nuotio, pari soihtua ja kuutamo, joten voin vain kuvitella, kuinka tympeää sen valaiseminen on ollut.

Vikings - mukeihin sen sijaan paistaa jatkuvasti Odinin valo, jotta näkisit juoda aamukahvisi. Vikings - muki

 

Verrataan Valtaistuinpeliin

Kun tuli GoT kerta jo mainittua, niin palataampa siihen. Vikings kilpailee hyvin pitkälti samoista katsojista, keskaikaiseen draamaseikkailuun, poliittiseen juonitteluun ja tietynlaiseen raakuuteen ja rivouteen hurahtaneista ihmisistä. Sarja jää helposti kieromman, kalliimman ja kauniimman GoT:in varjoon, vaikka se onkin hyvin erilainen sarja. GoT on opettanut minut siihen, että kuka tahansa voi kuolla milloin tahansa, ja vaikka Vikingsin hahmot ovat hyvin rakastettavia ja läheisiä, on perinteinen sankarien kuolemattomuus jotenkin hämmentävää sarjan muuten niin raa’assa maailmassa. Vikings antaa välillä itsestään hieman kuvan, että tekijät ovat halunneet tehdä viihdyttävää viikinkimättöä ja tv-kanava on halunnut historiallista kerrontaa. Jostainhan sitä rahaakin täytyy saada.

   

Ainiin...     Vikings - avaimenperä

 

Viikinkihahmot ja etenkin Floki

Kuten jo sanottua, hahmot ovat kiinnostavia. Ragnarin lisäksi on pakko tietysti mainita ainakin päähenkilön varjoon jäävä velipoika Rollo (= Rovaniemi) ja bestis Floki, joista etenkin jälkimmäinen tuntuu valloittaneen kosolti sydämiä puolelleen. Myös allekirjoittaneen on pakko myöntää, että tämä True Bloodista tutun Eric Northmanin näyttelijän pikkuveli hurmaa myös minut. Hahmon sisäiset konfliktit ja diipadaapa tottakai syynä tähän.

 

Tämä on ilmeesi kun luet tätä blogia. Tiedän sen.

 

Hop hop, katso Vikings itse!

Kokonaisuutena Vikings on mielestäni todella hyvä sarja. Se sopii ennenkaikkea katsojalle, joka tahtoisi nähdä toiminnallista miekka ja kilpi – mäiskettä ja kiinnostavia hahmoja, mutta jolle sukurutsaus, ihmisten polttaminen ja/tai lohikäärmeet ovat liikaa. Historiasta kiinnostuneille sarjaa tuskin voi suositella, jos ei sitten halua päteä tai tiputtaa hetkeksi suojakenttää. Ainiin, pakko mainita vielä, että alkuintro on lyhyt ja tarttuva, siis todella hyvä. Nyt se alkoikin soida päässä, joten lopetan kirjoittamisen ja jatkan katselua, jotta pääsen äkkiä sinne missä Saku Salin ja Peter ”Keminmaan lahja maailmalle” Franzén astelevat kuvioihin.

 

Neloskauden promokuva.

   
Pysy kanavalla! – Teemu Michael

Kategoriat: teemu.kongas@hotmail.com leffat-tv-pelit

Tagit: Eric Northman Floki Game Of Thrones HBO History Channel Jasper Paeaekkoenen Kattegat Keminmaa LEFFAT, TV & PELIT Odin Peter Franzen Ragnar Ragnar Lodbrok Rollo Saku Salin True Blood viikingit vikings | Pysyvä linkki

Jaa tuote: