Apocalyptica ja Avanti-orkesteri - Tallinna, Saku Suurhall

Apocalyptica ja Avanti-orkesteri Saku Suurhall -keikalla. (c) Timo Isoaho

Mestarillinen sellometalliyhtye Apocalyptica toteutti pitkäaikaisen haaveensa maaliskuussa, kun bändi lähti tien päälle yli kaksikymmentä jäsentä käsittäneen Avanti-orkesterin kanssa. Suomesta startannut kiertue eteni Venäjän kautta Saksaan ja palasi sitten Baltian kautta kohti kotimaata.

Viimeinen keikka soi Tallinnan isossa Saku Suurhallissa ja paikalle olikin tullut tuhansia ihmisiä "kummastelemaan" instrumenttejaan vuosi vuodelta huikeammalla tavalla käsitteleviä Apocalyptica-sellistejä (Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso ja Paavo Lötjönen), rumpali Mikko Sireniä ja Avantin jäseniä.

- Rockväännön ja klassisen maailman risteyttämisestä on tehty kaikenlaisia kokeiluja vuosien mittaan, mutta meidän ehdoton lähtökohtamme oli se, etteivät nämä maailmat saa kuulostaa päälleliimatuilta vaan koko jutun pitää soida luonnollisesti ja eri osapuolien täytyy tukea toisiaan, Toppinen sanoi ennen keikkaa.

Ja sellaiselta konsertti totisesti kuulosti. Setti koostui paljolti Apocalyptican harvinaisemmasta materiaalista, mutta nämä harvemmin livenä koetut biisitkin muuttuivat tavallaan kokonaan uusiksi sävellyksiksi Apocalyptica/Avanti -kaksikon toteuttaessa Jaakko Kuusiston sanalla sanoen huikeita sovituksia.

Apocalyptican Eicca ja Perttu tunnelmoivat. (c) Timo Isoaho

Muut ko. kiertueen keikat sisälsivät väliajan, mutta Tallinnassa Apocalyptica ja Avanti tulittivat pari tuntia yhteen soittoon. Tämän vuoksi iltaman intensiteetti ei päässyt missään vaiheessa laskemaan sentinkään vertaa - pikemminkin päinvastoin. Ajatuksen tasolla kokonaisuus - pari tuntia Apocalypticaa hieman normaalia klassisemmin, ilman laulajaa - saattaa kuulostaa raskaalta palalta, mutta paikan päälle saapuneet taisivat kokea iltaman hieman toisin. Ainakin siitä päätellen, että kolmisenkymmentä muusikkoa keräsivät huikeat aplodit kappale toisensa perään ja osa penkeille istutetusta yleisöstä siirtyi lopulta lavan eteen seisomaan. Rockkonsertti ja klassisen musiikin tapahtuma siis kohtasivat myös porukan käyttäytymisen osalta - tosin mosphpitit jäivät väliin vaikka muusikot täräyttivätkin ilmoille myös Metallican "Fight Fire With Firen" kaltaisia ryskäyksiä. Coverbiisit jäivät muuten lähes täysin sivuosaan, sillä illan aikana kuultu Sepultura-laina, siis jo 90-luvulta tuttu "Inquisition Symphony", kuulostaa nykyään täysin Apocalyptican omalta kappaleelta.

Konsertin jälkeen kaikki suomalaismuusikot kiirehtivät bussiin, joka kuljetti koko porukan satamaan ja illan viimeiselle lautalle kohti Suomea. Niinhän sitä tavataan luonnehtia, että linja-autossa on tunnelmaa, ja tällä kerralla sanonta piti paikkansa aivan erityisen hyvin. Toppinen ja Avantin edustajat pitivät lyhyitä puheita, joissa osapuolet kiittelivät toisiaan vuolaasti - eivätkä todellakaan syyttä.

- Ei muuta kuin kohti Wackenia sitten, Toppinen päätti hehkutuksensa.

Tosiaan, Apocalyptica vie Avantin ensi kesänä myös Pohjois-Saksaan, maailman suurimmille hevifestivaaleille. Siitä tulee hienoa!

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: apocalyptica avanti eicca toppinen heavy metal keikat live Live metalli saku suurhall | Pysyvä linkki

Jaa tuote: