Hobitti - Viiden armeijan taistelu : mäiskintää mahan täydeltä

Älkää pelästykö, en tee juonipaljastuksia.

Hobitti - viiden armeijan taistelu (c) Warner Bros.

No niin, sieltä se sitten tupsahti: näillä näkymin viimeinen osa Tolkienin Taru sormusten herrasta -fantasiamaailman elokuvasarjaa eli Hobitti - Viiden armeijan taistelu. Leffa lupaa vanhalle fanille nostalgista Keski-Maan fiilistelyä ja uudemmille faneille perusvarmaa fantasiaviihdettä. Vanhoja, tai ei niin vanhoja, faneja olikin teatterissa asianmukaisissa vermeissä mukavasti tänään (10.12.) heti keskiyön jälkeen, kun elokuva sai ensi-iltansa.

Kun seikkailun viimeinen osa lähti pyörimään valkokankaalla, en ollut varma, miten minun tulisi elokuvaan suhtautua. Toisin kuin LOTR, Hobitti on elokuvatrilogia, joka ei perustu kolmelle eri kirjalle, vaan itseasiassa vain yhdelle. Ja tämä yksikin on alunperin lastenkirja. Väkisinkin tuli mieleen pohtia, mitenköhän ohjaaja Peter Jackson on onnistunut pyöräyttämään tästä viimeisestä osasta sellaisen kokonaisuuden, että siihen jaksaa keskittyä. Ilmeisesti pelkkään kirjaan turvautuminen ei riittänytkään, vaan sisältöä on tuotu kirjan ulkopuolelta eheyttämään elokuvan rakennetta. Tämä voi kuulostaa pahalta niiden korvissa, jotka ajattelevat, että kirjoihin perustuvien elokuvien tulisi seurata alkuperäistä sidontatuotetta orjallisesti. Itse en tähän ryhmään kuulu, vaan pidän elokuvantekijöiden ottamista vapauksista jo pelkästään niiden tuoman yllätysmomentin takia. Sanottakoon nyt, että tässäkin menee kyllä raja, eikä tarinasta voi nyt ihan mitä tahansa muuttaa, vaan lisäyksien tarkoitus on enemmänkin antaa vapaus rakentaa elokuva valkokankaalle sopivaksi kokonaisuudeksi. Peterin ja kumppaneiden rakentama tarina kuitenkin mielestäni eheyttää elokuvaa ja tuo siihen ne puuttuvat minuutit, joita ilman tämä elokuva ei olisi ollut paljoa Salattujen elämien jaksoa pitempi pyrähdys. Elokuva jaksoi kiinnostaa, vaikka nukkumaanmenoaika olikin jo mennyt ohi ja koko elokuva oli periaatteessa vain Helmin syvänteen taistelu osittain uusilla sankareilla.

Elokuvan ulkoasu oli tyylilleen sopivan huoliteltu ja hahmojen puvustus oli kunnossa. Tämä ilahdutti ja teki katsojan uppoutumisesta tarinaan helppoa. Ihan LOTR-tasoiseen kulissienrakennustaiteeseen ei silti päästä, vaan monessa kohtaa ollaan menty yli vähän matalamman aidan kohdalta. Tämän huomaa erityisesti tietokoneanimaatioissa, joiden laatu ei allekirjoittanutta vakuuttanut. Monessa kohtaa katsojalle jäi liian vahva päälleliimattu fiilis, kun kohtauksesta oli tehty käytännössä kaikki tietokoneella. Erityisesti alkukohtauksen ulkonäkö oli mielestäni pettymys ja mieleeni tulikin jostain ihmeen syystä televisiosta tuttu fantasiasarja Xena, joka kaikessa mahtavuudessaan ei kuitenkaan ollut ehkä suurimman kulissibudjetin tuotanto.

https://www.youtube.com/watch?v=Egvg4w7VaU4


Vaikka tietokoneanimaatiot pettivätkin minut (niin käy melkein aina), oli uusin Hobitti tyylikäs lopetus trilogialle. Toisin kuin LOTR, jonka tehtävä oli tuoda kuuluisa teos uudelleen eloon, voidaan Hobittia kai hieman itsenäisempänä, yhteen lyhyempään kirjaan perustuvana, tuotantona. Tällä erotuksella Hobittia katselee hieman hellemmin silmin ja huomaa, että vaikka se ei isoveljensä saappaita täytäkkään, on silläkin omat kohokohtansa. Hobitti-trilogia jatkaa Keski-Maan tarua kelvollisella tavalla ja vanhalle LOTR-fanille Hobitti on pakollinen tarkastuskohde.

EMP tuo kaikille meille Keski-Maan faneille paljon pukinkontintäytettä. Listoilta löytyy vaikka ja mitä! Muita tuotteita löydätte täältä.

Kategoriat: eero leffat-tv-pelit Leffat

Tagit: Hobbit Hobbit - The Battle of the Five Armies Hobitti Hobitti - viiden armeijan taistelu Hobitti 3 Lord of the rings LOTR Taru sormusten herrasta | Pysyvä linkki

Jaa tuote: