Masters Of Rock - Vizovice, Tšekki

(c) Masters of Rock 2015

Itäisessä Tšekissä jo yli kymmenen kertaa järjestetystä Masters Of Rock -festivaalista on kuulunut paljon hyviä asioita Suomeen asti. Ja voi pojat, olihan se hieno tapahtuma. Huikean hieno!

Viiden tuhannen asukkaan Vizovicen kylä muuttuu Masters Of Rockin aikana varsinaiseksi karnevaaliksi - varsinainen festarialue on siis vain pieni osa kokonaista tapahtumaa. Virallisia ja vähemmän virallisia ruokakojuja ja mitä mielikuvituksellisimpia baareja löytyy joka kulman takaa, eivätkä hinnat päätä huimaa, ainakaan suomalaisen päätä. Esimerkiksi paikallista makkaraa tai vähän kasvispitoisempaakin murkinaa saa eurolla tai parilla ja iso oluttuoppi maksaa halvimmillaan 25 paikallista korunaa, joka tarkoittaa euroiksi muutettuna huimaa 90 senttiä! Niin, tässä kohdassa lienee myös tarpeen huomauttaa, etteivät käsittämättömän halvat hinnat suinkaan tarkoita sitä, että festivaalivieraat olisivat änkyräkännissä - Masters of Rock -festivaalilta löytyy toki hyväntuulisia ihmisiä pilvin pimein, mutta voimansa kokonaan menettäneitä makaajia ei näy missään.

Niin, hyväntuulisuus... Se on ehdottomasti eräs osuvimmista sanoista, ellei se osuvin, kuvaamaan tämän tšekkiläisfestarin tunnelmaa. Juhla-alueella ja sen liepeillä on yksinkertaisesti aivan lyömättömän leppoisa meininki. Aurinko paistaa, mitä erilaisimman näköiset ihmiset hymyilevät eikä kukaan nipota esimerkiksi telttojen asettelupaikasta (festarialueella tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevien vizovizeläisten talojen pihat ovatkin täynnä väliaikaisia asumuksia). Ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Ei onnistuisi Suomessa... (c) Timo Isoaho

Suomalaisittain  hämmentävintä on kuitenkin se, että festivaalialueella on juna-asema. Kyllä, läheisestä Zlínin kaupungista puksuttaa paikallisjuna, jonka raiteet menevät käytännössä keskeltä festivaalialuetta. Sieltä se vain juna puhisee ja tööttäilee körötellessään "ihmisten keskeltä". Henkilön ja junan välisiä onnettomuuksiakin on valitettavasti tapahtunut festivaalin historian aikana, mutta Masters Of Rockin tapahtumapaikkaa ei ole silti siirretty pois "junan alta" - arvatkaapa miten Suomessa olisi toimittu?

Ai niin, eipä unohdeta: onhan Masters Of Rockissa myös esiintyjiä! Tämän kesän pääbändejä olivat muun muassa Within Temptation, Black Label Society, HammerFall, Gamma Ray, Sonata Arctica, Powerwolf ja päätöspäivän viimeisenä nähty koko tapahtuman suurin nimi Nightwish.

Kiitos Masters of Rock! (c) Timo Isoaho

Ilman sinivalkoisia lasejakin on helppo todeta, että Nightwish oli täysin suvereenisti koko festivaalin suosituin yhtye. Eikä syyttä, sillä itse bändi sekä sen osaavat taustavoimat ovat juuri nyt aivan huikeassa iskussa. Nightwishin taidot ovat kaikkien tiedossa, mutta esiin voi yhtä hyvin nostaa vaikkapa erikoistehosteet: valojen ja pyrotekniikan yhteispeli toimii aivan mielettömän hienosti:

Nightwishin ylivoimasta huolimatta muillakin yhtyeillä oli toki sanansa sanottavana. Teatraalinen saksalaisorkesteri Powerwolf nauttii Tšekissä huimaa suosiota ja yhtye kuvasikin esiintymisensä tulevaa dvd-julkaisua varten. Konsertti ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen ja esimerkiksi yhtyeen rumpali unohti "Blessed & Possessed" -kappaleen yllättäen aivan kokonaan ja bändin täytyikin hypätä suoraan seuraavaan biisiin. Onneksi tällaiset "inhimilliset epäkohdat" voidaan toki leikata helposti pois tulevalta konserttitaltioinnilta.

Elias näyttää mallia! (c) Timo Isoaho

Sonata Arctica taas tarjosi täyden laidallisen klassista powermetalia, kun yhtye soitti "Ecliptica"-debyyttialbuminsa kokonaisuudessaan ja myös muutaman muun kappaleen. Sonata Arctican aikana festivaalikenttä oli täpötäynnä mukana laulavia ihmisiä eikä kukaan tuntunut (ainakaan vielä tässä vaiheessa) kaipaavan seuraavana esiintynyttä saksalaissuuruus Gamma Rayta. Ja kovahan se saksalainenkin taas oli: ex-Helloween-mies Kai Hansenin johtama ryhmä antoi kerta kaikkiaan oivan oppitunnin klassisen powermetalin saloista. Ei valittamista.

Tosiaan, olipahan kinkerit. Iso kiitos, Masters Of Rock. Ensi vuonna uudelleen!

Kategoriat: musiikki Timo

Tagit: festarit festivaalit gammaray heavy metal live Live Masters Of Rock metallimusiikki nightwish powerwoflf sonata arctica Tšekki Vizovice | Pysyvä linkki

Jaa tuote: