AC/DC Rock Or Bust World Tour

Hämeenlinna Kantolan tapahtumapuisto - 22.7.2015

On se vaan kova parivaljakko! (c) Timo Isoaho

Huhhuh! 55000 ihmistä keikalla kaupungissa, jossa on reilu 60000 asukasta, ja konserttiareenana toimii uusi puistoalue, jossa ei ole aikaisemmin järjestetty isoja tapahtumia... Tämä AC/DC-paletti herätti kieltämättä etukäteen muutamia kysymyksiä: miten liikennejärjestelyt toimivat vai hautautuvatko keikkavieraiden autot tuntikausia kestäviin ruuhkiin? Entä miten anniskelualueiden ja käymälätilojen kapasiteetit riittävät? Tätä listaa voisi jatkaa vielä hetken.

Kaikeksi onneksi järjestelyt toimivat erittäin hyvin. Ruuhkia toki syntyi, varsinkin konsertin päättyessä kymmenien tuhansien ihmisten poistuessa alueelta yhtä aikaa, mutta liikennesumput olisivat voineet olla huomattavasti pahempiakin. "Kaljakarsinoista" sai kuulemma juotavaa kiitettävän ripeästi, eikä vessoihinkaan tarvinnut jonottaa kohtuuttomia aikoja. Paitakauppa puolestaan kävi siihen tahtiin, että konsertin puolivälissä iso osa "räteistä" oli myyty loppuun. Kassakoneet kilisivät siis komeasti.

Rock Or Bust - Yhä iskussa?

AC/DC:n nykyisestä livekunnosta on kuulunut hyviä uutisia viime kuukausien aikana, joten eurokierroksen toiseksi viimeiseltä keikaltakin oli lupa odottaa mainiota kokemusta. Mieltä kalvoi silti etukäteen pieni epäilys, sillä legendaarisen komppikitaristi Malcolm Youngin ja tarkkakätisen rumpali Phil Ruddin vaihtuminen ennen kiertuetta Stevie Youngiin ja Chris Sladeen kieltämättä huolestutti. Pystyisikö "varamiehinen" AC/DC todella vakuuttamaan yli viisikymmentä tuhatta kiihkomielistä fania?

Siitä ei lava enää komene! (c) Timo Isoaho

Hyvät merkit olivat ilmassa jo alkuillasta, kun Hämeenlinnaa pari päivää piiskannut sade viimein taukosi, ja aurinkokin suostui näyttäytymään tuon tuostakin. Pitkä odotus päättyi lopulta kello 21:30, kun australialaislegenda ilmestyi orkesterille kustomoidulle lavalle komean introvideon ja näyttävän pyrotulituksen saattelemana. Uuden albumin nimibiisi "Rock Or Bust" toimi parituntisen keikan aloituksena ja muutama asia kävi heti selväksi: hyvistä livesoundeistaan muutenkin tunnetun AC/DC:n äänimaailma on tänään aivan viimeisen päälle kohdallaan ja yhtyeessä riittää edelleen energiaa, vaikka ryhmän keski-ikä huiteleekin jo jossakin kuudenkympin paremmalla puolella.

"Nyt aletaan rokkaamaan" (c) Timo Isoaho

"Rock Or Bust" on kelpo ralli, mutta raspikurkkuinen solisti Brian Johnson taisi tietää itsekin, ettei (suurin osa) yleisöstä ole tullut kuuntelemaan uusia kappaleita. Kakkosbiisi, klassinen "Shoot To Thrill" nimittäin käynnistyi paljon puhuvalla "nyt aletaan rokkaamaan" -spiikillä.

Hieman epäilevät ennakkotunnelmat vaihtuivat hämmennykseen jo muutaman biisin jälkeen - positiiviseen hämmennykseen. Olisikohan se ollut kappalekaksikko "Sin City / Shot Down In Flames", kun EMP:n edustajan silmäkulmat alkoivat oudosti kostua (mikä lie roskia ilmassa lensikään) ja mielen valtasi kirkas oivallus: tämähän on siis aivan järkyttävän kova keikka!

Mies, kitara ja rock! (c) Timo Isoaho

Seuraavaksi piti oikein ryhtyä pohtimaan, että onko tässä iltamassa mitään vikaa. Ei sadetta. Priimasoundit.  Loistava biisilista - esimerkiksi iänikuista riippakiveä "The Jackia" ei kuultu lainkaan. Jättimäiset videoscreenit, joiden ansiosta lavan tapahtumat tulivat tutuksi myös takariveille. Ja kaiken päälle kruununa älyttömän kovassa tikissä ollut soolokitaristi Angus Young.

Okei, yksi juttu tuli mieleen, kun oikein kaiveli. Kohta seitsemänkymppisen Johnsonin äänestä nimittäin huomasi, ettei lätsäpää ole enää aivan nuoruuden liekeissä, mutta mitä hemmettiä sitten... Me kaikki vanhenemme ja harmaannumme, joten sallittakoon iän tuomat väistämättömät "vajavaisuudet" myös tälle brittilegendalle.

Entä oliko tämä viimeinen kerta, kun yli 40-vuotias AC/DC vierailee Suomessa? Se jää nähtäväksi, mutta näin suvereeneilla näytöillä eläköitymispäätöstä kannattaa vielä harkita.

Se taas on varmaa, että Kantolan tapahtumapuisto osoitti toimivuutensa konserttiareenana. Tämän vuoksi voikin kysyä, että mitä Hämeenlinnassa nähdään ensi kesänä. Iron Maiden? Metallica? Black Sabbath? Kaikki kelpaisivat.

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: ac/dc angus young brian johnson haemeenlinna kantolan tapahtumapuisto keikat keikka live Live rock Rock Or Bust shoot to thrill tapahtumat | Pysyvä linkki

Jaa tuote: