Raskasta joulua 2014 - Helsingin jäähalli 18.12.

Lähes 5000-päinen yleisö ja raskaan joulun sanomaa. (c) Timo Isoaho

Olipa melkoinen iltama! Kymmenen vuotta sitten hyvinkin pienimuotoisesti alkanut Raskasta joulua -konsepti on saavuttanut melkoiset mittasuhteet. Tarkemmin sanottuna sellaiset, että hieman yli kymmenestä liidisolistista ja "housebändistä" koostuva taidokas ryhmä soitti torstaina 18. joulukuuta historiansa suurimman keikan - eikä enempää eikä vähempää kuin Helsingin legendaarisessa jäähallissa vajaan viiiden tuhannen silmäparin edessä. Oi jospa joku olisi ennustanut tämän Erkka Korhoselle vuosikymmen sitten...

"Legendaarinen"-termi saattaa olla kärsinyt jonkinasteisen inflaation esimerkiksi rockmusiikin piirissä, mutta Helsingin jäähalli ON oikeasti legendaarinen paikka kaikille hiemankin varttuneemmille raskaan musiikin ystäville - onhan kiekkopyhätön estradilla nähty vuosien mittaan esimerkiksi sellaisetkin nimet kuin Metallica, Dio, Iron Maiden, Rammstein, Guns N' Roses, Judas Priest ja Deep Purple.

Erkka ja Erkki tunnelmoivat. (c) Timo Isoaho

"Tämä on melkoisen liikuttava hetki minulle... Olen itse kokenut tämän katon alla kymmeniä kovia keikkoja ja nyt olen itse täällä estradilla", sanoi Raskasta joulua -arkkitehti Erkka Korhonen harvinaisessa spiikissään Helsingin-konsertin loppupuolella. Vielä huomattavasti liikuttavammaksi puheenvuoro muuttui, kun kitaristi jatkoi puhettaan ääni väristen ja kosi tyttöystäväänsä lavalta käsin.

Tuo "konsertin loppupuolella" ei muuten tällä kerralla tarkoita aivan mitä tahansa, sillä juhlailtama venähti lähes puoli tuntia suunniteltua pidemmäksi. On hyvin, hyvin vaikea kuvitella, etteikö joku jäähalliin vaeltanut yksilö olisi saanut mahaansa täyteen makeaa, sillä kaksikymmentäkahdeksan numeroa sisältänyt megatilaisuus kesti piirun verran vajaan kolme tuntia.

Ryhmä rämä joulutunnelmissa. (c) Timo Isoaho

Konsertti tarjosi ns. kaiken, mitä etukäteen kuvitella saattoi: taidokasta laulua, huumorintäyteisiä välispiikkejä, ilmeikästä soittoa, täysin eri ääripäiden tunnelmia (esimerkiksi Ville Tuomen tulkitsema "Nisse-polkka" ja Marco Hietalan sekä Amaranthe-solisti Elize Rydin duetoima "Ave Maria" olivat kohtalaisen kaukana toisistaan...), komean valoshown sekä Markku Aallon toimittaman tyylikkään pyrokattauksen lumi- ja konfettisateineen, tulipatsaineen ja kipinäsuihkuineen.

Mutta ennen kaikkea tarjolla oli tuoreita sovituksia (suurelta osin) puhkikuluneista joululauluista. Näin on tainnut tulla sanottua aikaisemminkin, mutta eihän niitä iänikuisia joululauluja jaksa kuunnella ns. Erkkikään (Raskasta joulua -basisti Erkki Silvennoisesta en ole aivan varma), mutta Raskasta joulua -sovituksiin ja liveshow'hun uppoutuu mielellään kerran vuodessa. Ilmeisesti näin ajattelee aika moni muukin, sillä kahden viime vuoden aikana ryhmät konsertit ovat olleet pääosin loppuunmyytyjä ja Raskasta joulua -albumit ovat myyneet yli viisikymmentätuhatta kappaletta. Se on todella kova lukema näinä päivinä, kun fyysiset levyt eivät enää liiku takavuosien malliin.

Takahuoneessa olikin nähtävissä mittava joukko leveästi hymyileviä "joulumuusikoita", niin alkuillasta kuin sitten esiintymisen jälkeenkin. Se ei ainakaan vähentänyt hymyjen leveyttä, että muusikot saivat ennen kotiin (tai hotelliin) lähtemistään kainaloihinsa "Raskasta joulua 2" -platinalevyt.

Jäähallissa tuli väkisinkin mieleen, että mihin asti tämä konsepti tulevina vuosina yltääkään? Ulkomaiden valloitushan on vasta hiljalleen käynnistymässä, joten tänä vuonna tilanne oli vielä sellainen, että ulkomaalaiset fanit joutuivat matkustamaan Suomeen - ja heitähän oli paikalla Helsingin jäähallissakin lukuisa joukko!

Onneksi ennen sitä ensi vuoden savottaa on luvassa hieman lomailuakin - tätä mieltä on ainakin Sonata Arctican Tony Kakko.

- Meikäläiselle tulee tänä vuonna täyteen sellaiset 120 keikkaa... Vaikka rakastankin esiintymistä niin nyt tulee kyllä loma tarpeeseen, Kakko hymyili backstagella. Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo musiikki

Tagit: elize ryd erkka korhonen helsingin jaeaehalli keikka-arvio Live livearvio marko hietala raskasta joulua tony kakko ville tuomi | Pysyvä linkki

Jaa tuote: