Sabaton & Pakkahuone - sounds like a party!

Sabaton ja Lost Society - Tampere, Pakkahuone - 20.3.2015

Tyytyväinen yleisö (...ja bändi)! (c) Timo Isoaho

Keväinen perjantai-ilta ja jo viikkoja aikaisemmin loppuunmyyty Pakkahuone, joka tarkoittaa noin 1500 ihmistä... Kuulostaa juhlalta - sounds like a party! Ja sitähän Sabatonin huiman suosion saavuttaneen Suomen-kiertueen toiseksi viimeinen etappi totisesti olikin.

Varttia vaille kahdeksan estradille törmäsi kuitenkin Lost Society, jolle Pakkahuone alkaa olemaan jo melkeinpä kotikenttä - sen verran usein jyväskyläläishurjimukset ovat "Pakkiksen" estradille viime aikoina kavunneet.

Lost Society - Trashin tulevaisuus on turvattu! (c) Timo Isoaho

Nuoresta iästään huolimatta Lost Society on jo saavuttanut niin sanotun "varman tason". Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Megadethille, Anthraxille, Sepulturalle, Exodusille ja muille vanhan liiton kuomille kumartava ripeä ja tarttuvia riffejä tarjoava thrashmetal osuu makuhermoihin niin näiden keskisuomalaisten loputtoman energisyyden ääressä tuskin tarvitsee pettyä.

Pakkahuoneelle oli toki tullut Lost Societyn omiakin faneja, mutta suurin osa paikalle saapuneista vannoi Sabatonin nimeen - ainakin ennen suomalaisten keikkaa. Kaikki eivät tietenkään innostuneet jyväskyläläisten paahdosta tänäkään iltana, mutta sen verran paljon hymyileviä kasvoja yleisössä näkyi, että Lost Society taisi saada yhden jos toisenkin uuden fanin. Ja juuri tämähän on konsertti-illan avaussyhtyeen tehtävä - viihdyttää "neitseellistä" kansaa ja hankkia itselleen uusia ystäviä.

Lavalla on jättimäinen tankki!

Sabaton taas... No, musiikkimakuja on tietenkin joka lähtöön, mutta tätä ruotsalaisorkesteria viihdyttävämpää heavymetal-show'ta saa hakea hetken jos toisenkin. Melkeinpä hienointa on, että koko toiminnan ytimessä on huumori - bändi soittaa tiukasti, biisit ovat tarttuvia ja lava näyttää suunnilleen parhaalta ikinä (hei, siellä on sentään jättimäinen tankki!) - ja samalla aivan liian monen raskaan rockin yhtyeen viljelemä liiallinen tosikkomaisuus loistaa totaalisesti poissaolollaan. Nämä falunilaiset ovat tosissaan, mutta eivät sentään vakavissaan.

Joakim Brodén ja oikeat värit. (c) Timo Isoaho

Sabatonilla sattuu myös olemaan riveissään laulaja Joakim Brodén. Tämä loppumattomat energiavarat omaava "aurinkolasimies" on täydellinen keulakuva juuri tälle yhtyeelle, sillä mikään osa-alue ei niin sanotusti klikkaa. Otetaanpa vaikka välispiikit: hyvin usein käy niin, että solisti saattaa näyttää hyvältä ja laulaakin vielä aivan mainiosti, mutta odotahan, kun hänen pitäisi puhua kappaleiden välissä jotakin fiksua tai ainakin tilanteeseen sopivaa... Jostakin syystä varsinkin hevikeikoilla homma tuntuu menevän hyvin usein siihen "hei, onks mahtava meininki, huutakaa jee, haluatteko lisää" -tylsyyteen.

Entäpä Brodén? Hän ei tietenkään keksi pyörää uudelleen, mutta miehen variaatio- ja heittäytymiskyky on vuosien kokemuksen jälkeen sillä tasolla, että tarinoista tulee tuon tuostakin erittäin viihdyttäviä. Toki Brodén osaa myös vetää täsmälleen oikeista naruista bändin kädestä todella kovalla ruokahalulla syövän yleisön edessä: tunnelmaa ei tietenkään latista esimerkiksi tarina siiitä, miten koko tuore "Heroes"-albumin konsepti sai alkunsa suomalaisesta tarkka-ampuja Simo Häyhästä kertoneesta "White Death" -kappaleesta.

Kun kyseessä on Sabaton, ei suojavarusteeksi riitä korvatulpat... (c) Timo Isoaho

"Heroes"-levystä puheen ollen... Se on jo bändin kahdeksas studioalbumi. Yhtye ei soita joiltakin levyiltään livenä yhtään kappaletta, mutta kyllähän Sabatoninkin livesetin kasaaminen alkaa olla aikamoista tänä päivänä. Jos faneilta kysytään, yhtye voisi todennäköisesti soittaa kolme tuntia ja setti koostuisi silti niin sanotusta hittimateriaalista.

Summa summarum: Swedish War Machine, kuten Sabatonin itse itseään kutsuu, on toki eräänlainen paradoksi (ruotsalainen sotakone... niin, mikä kummajainen se on?), mutta power-vaikutteisen perinteisen metallin maailmassa Sabatonilla ei juuri nyt ole selkeitä haastajia. Tämä sotakone lentää omissa korkeuksissaan.

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, jaathan sen eteenpäin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta? Jos sinulla on jotain aiheeseen liittyvää mielessäsi, kirjoita kommentti, niin saamme aiheen ympärille aikaan keskustelua. Tätä kirjoitusta saa vapaasti lainata ja siihen linkittää, kunhan vain muistat mainita lähteen.

Kategoriat: Timo MUSIIKKI

Tagit: heavy metal keikat keikka live Live metallimusiikki pakkahuone sabaton tampere | Pysyvä linkki

Jaa tuote: