Tuska 2015


Jo kahdeksattatoista kertaa järjestetystä raskaamman musiikin kesäjuhla Tuskasta on nyt kulunut reilut pari viikkoa, joten lienee paikallaan ottaa pieni katsaus taaksepäin. EMP.fi järjesti kesän kynnyksellä hurjan kilpailun nimeltä "The Ultimate Rock Star Experience". Kuten nimikin jo viittaa, niin kyseessä ei ollut perinteinen "Tuossa festariliput, hyvää matkaa" -tyylinen kisa, vaan huikea paketti - yö keikkabussissa, kaksi yötä hotellisviitissä, VIP-liput ja paljon muuta mukavaa. Ottakaa mallia, näin järjestetään kilpailu! Kuka muu muka, kuka kuka muu muka? E.M.P.!

K

etkä olivat tämän kesän Tuskan onnistujia? Entä tasavahvoja suorittajia? Löytyikö kattauksesta yllättäjiä? Jäikö joltakin rima ylittämättä? Katsotaanpa, mitä päälava (Radio Rock -stage) ja kakkoslava (Inferno-stage) tarjosivat.

Onnistujat:

* In Flames

In Flames kuuluu ehdottomasti Tuskan onnistujiin! (c) Timo Isoaho

- Ruotsalaissuuruus on erittäin tuttu näky suomalaisilla lavoilla ja ennen keikkaa fiilis olikin hieman sellainen "onhan tämä jo nähty aivan tarpeeksi monta kertaa". In Flames ei tällaisista "puheista" välittänyt vaan paiskasi Tuska-lauantain päätteeksi mainion konsertin. Mittavan Suomen-kiertueen syksyllä tekevän yhtyeen livesoundi ei ehkä ollut aivan huippuluokkaa, mutta viis siitä: muusikoilta löytyi energiaa yllin kyllin ja biisilista palveli niin vanhempia kuin uudempiakin faneja.

* Sabaton

Tulta! (c) Timo Isoaho

- Perjantain pääesiintyjän paikalla meuhkasi toinen ruotsalainen eli Sabaton. Takuuvarmaksi live-esiintyjäksi tiedetty liikkuvainen viisikko esitteli Tuskan lavalla uuden rekvisiittatankkinsa (!) eikä Walter-panssarivaunun tulivoimassa ollutkaan paljon parantamisen varaa - sen verran mukavasti tankin tykit iskivät tulta ja tappuraa. Täkäläisten fanien iloksi Sabatonin setistä toki löytyivät kaikki orkesterin "suomibiisit", kuten "Talvisota", "Soldier Of 3 Armies" ja "White Death". Myös Sabaton palaa maisemiin loppuvuodesta, sillä yhtye järjestää suuren luokan konsertin Espoon Barona-areenalla 19. joulukuuta.

* Alice Cooper

Alice Cooper jengeineen. (c) Timo Isoaho

- Myös sunnuntain pääesiintyjä, amerikkalaisveteraani Alice Cooper, onnistui yllättävänkin hienosti. Tuttuun jenkkityyliin Cooperin bändin taitotaso oli huippuluokkaa ja myös uusi kitaristi Nita Strauss näytti löytäneen oman paikkansa muiden muusikoiden joukosta. Kaiken lisäksi bändin lavashow oli yllättävänkin monipuolinen - festivaaliolosuhteet ovat tunnetusti varsin haastavia näyttävän show'n rakentamiselle, mutta Alice Cooper toi kaikki tutut elementtinsä Tuskan lavalle. Giljotiini bongattu, siis! Tasavarmat:

* Opeth

- Tuskan muiden ruotsalaisnimien tapaan syksyllä Suomeen palaava Opeth ei ole varsinainen festivaaliyhtye - kun varsin staattisesti paikallaan seisoskelevat muusikot esittävät mittavia, haastavia ja progressiivisia kappaleita niin homma toimii yleensä paremmin klubiolosuhteissa. Tästä huolimatta Opethin aurinkoinen Tuskan-keikka oli nautinnollista seurattavaa ja laulajakitaristi Mikael Åkerfeldtin välispiikit ovat edelleenkin omaa luokkaansa (siis hyvällä tavalla).

* Lamb Of God

- Lamb Of God voisi löytyä myös onnistujat-kategoriasta, mutta jätetään hieman parantamisen varaa... Yhtyeen piti esiintyä Tuskassa kesällä 2012, mutta tuolloin solisti Randy Blythe virui tsekkiläisessä tyrmässä ja orkesterin täytyi perua esiintymisensä. Tämänkertaisessa Lamb Of God -keikassa oli siis suuren paluujuhlan tuntua ja toki Blythe muisti myös mainita asiasta välispiikeissään. Niin, LOG oli hyvä, mutta ehkä se viimeinen loistavuus jäi tällä kerralla puuttumaan.

* Amorphis, Stratovarius ja Mokoma

Tales From The Thousand Lakes kokonaisuudessaan! (c) Timo Isoaho

- Tuskan suuret suomalaisnimet onnistuivat kansan viihdyttämisessä enemmän kuin hyvin. Amorphis ja Stratovarius esittivät klassikkolevynsä ("Tales Fron The Thousand Lakes" ja "Visions") alusta loppuun, kun taas Mokoma tuuttasi materiaalia koko uransa varrelta. Kolmikkoon pätee aika lailla samat sanat kuin Lamb Of Godiin: konsertit olivat kovia suorituksia, mutta ehkä ruuveihin jäi vielä silti aavistuksen verran kiristämisen varaa? Tai no, Amorphis pyroineen oli kyllä aivan penteleen kova nytkin...

Palataan muihin Tuska-bändeihin seuraavassa kirjoituksessa!

Kategoriat: MUSIIKKI Timo

Tagit: alice cooper amorphis festarit festivaalit heavy metal In Flames lamb of god live Live metallimusiikki mokoma opeth rock sabaton stratovarius tuska tuska open air | Pysyvä linkki

Jaa tuote: